Ήταν μια σκοτεινή νύχτα του περασμένου Φεβρουαρίου στην επαρχία του Βορείου Κίβου, στο Ανατολικό Κονγκό. Στις 02.45 ένα μικρό οπλισμένο και μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πέταξε στον ουρανό γύρω από ένα χωριό στην περιοχή Μασίσι στέλνοντας στη βάση του ζωντανές εικόνες από μία ομάδα ενόπλων που είχαν καταλάβει έναν τοπικό στρατιωτικό σταθμό. Καθώς αναμετέδιδε τις εικόνες στην αίθουσα ελέγχου, υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ήταν έτοιμοι να δώσουν εντολή για επίθεση σε περίπτωση που απειλούνταν οι άμαχοι της περιοχής. Η επίθεση αυτή δεν έγινε ποτέ. Αν όμως είχε γίνει, θα ήταν μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για τους ενόπλους.

Η σκηνή αυτή δεν βγήκε από ταινία του Hollywood. Συμβαίνει κάθε μέρα στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Στις 29 Μαΐου, γιορτάσαμε τη Διεθνή Ημέρα Κυανόκρανων του ΟΗΕ για να τιμήσουμε τους 106 κυανόκρανους που έχασαν τη ζωή τους το 2013. Τον τελευταίο χρόνο, οι Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ έχουν προσαρμοστεί στις νέες απειλές και προκλήσεις, βοηθώντας περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, σε μερικές από τις πιο καταστροφικές συγκρούσεις στον κόσμο.
Σχεδόν πριν από δύο μήνες, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ίδρυσε τη νεότερη Ειρηνευτική Αποστολή μας στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, σε μια χώρα που μαστίζεται από την εκτεταμένη βία. Όταν αναπτυχθεί πλήρως, η ισχυρή στρατιωτική και αστυνομική παρουσία των 12.000 μελών της Αποστολής μας θα προστατεύσει τον πληθυσμό, χριστιανούς και μουσουλμάνους εξίσου, και θα βοηθήσει τις αρχές να αποκαταστήσουν τους κρατικούς θεσμούς ώστε να εγγυώνται τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα.
Η αποστολή μας στο Μάλι αντιμετωπίζει τη διαρκή απειλή των ασύμμετρων απειλών και της βίας που σιγοβράζει, καθώς συνεχίζει να προωθεί ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς με στόχο τη βιώσιμη διευθέτηση της σύγκρουσης.
Στο Νότιο Σουδάν, τη νεότερη χώρα του κόσμου, η Αποστολή μας λειτουργεί μέσα σε μια πολιτική κρίση με χιλιάδες ανθρώπους να σκοτώνονται και πολλά εκατομμύρια να ξεσπιτώνονται. Με τον εθνικό στρατό να αποτελεί μέρος της σύγκρουσης, η Ειρηνευτική Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα έπρεπε να προσαρμοστεί από τη μια μέρα στην άλλη προκειμένου να αναλάβει τον πρωταρχικό ρόλο της προστασίας των πάνω από 85.000 πολιτών, ανοίγοντας τις πύλες της και αφήνοντάς τους να μπουν στο εσωτερικό των εγκαταστάσεών τους.
Μπροστά σε αυτές τις νέες προκλήσεις, οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ καλούνται όχι μόνο να βρούν νέες λύσεις, αλλά και να «βγάλουν τα λεφτά τους» . Μέσα στους αυξανόμενους παγκόσμιους οικονομικούς περιορισμούς, αναζητούμε την καινοτομία και τον εκσυγχρονισμό, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κατάλληλες και έτοιμες για το μέλλον Ειρηνευτικές Δυνάμεις.
Την περασμένη χρονιά, προκειμένου να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των προκλήσεων για την προστασία των αμάχων στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό- όπου υπάρχει μόνο ένας κυανόκρανος ανά 117 τετραγωνικά χιλιόμετρα – ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Επίσης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου οι κάτοικοι απειλούνται από ένοπλες πολιτοφυλακές, αναπτύχθηκε μια ειδικά εξοπλισμένη «Ταξιαρχία Επέμβασης» για την υποστήριξη του στρατού του Κονγκό. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Ταξιαρχία συνέβαλε με επιτυχία στην στρατιωτική ήττα του Κινήματος της 23ης Μαΐου (M23), μιας ένοπλης ομάδας που δρα στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, απελευθερώνοντας έτσι περιοχές που βρισκόταν υπό τον έλεγχό τους και απαλάσσοντας τους αμάχους από τις απειλές που δημιουργούσαν.
Καθώς η ανάγκη για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ αυξάνεται και ο Οργανισμός αναμένεται να αντιμετωπίσει ταχέως εξελισσόμενα σενάρια, δημιουργούμε πλατφόρμες που βοηθούν στην γρήγορη προσαρμογή και κάνει περισσότερα με τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει. Για παράδειγμα, το Τμήμα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων θα δημιουργήσει μια Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Τεχνολογική Καινοτομία, η οποία θα παρέχει συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τις νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες.
Ο ΟΗΕ έχει επίσης δημιουργήσει ένα περιφερειακό κέντρο στο ‘Εντεμπε, το οποίο επιτρέπει στις Αποστολές μας να μοιράζονται τα εναέρια μέσα με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περίπου 100 εκατομμύυρίων δολαρίων μεταξύ του 2011 και του 2013. Τα Κυανά Κράνη μας, γίνονται επίσης «πράσινα» μέσω της υπεύθυνης χρήσης και διαχείρισης των περιορισμένων πόρων, καθώς στοχεύουμε να αφήσουμε της περιοχές των Αποστολών μας σε καλύτερη κατάσταση από ότι τις βρήκαμε. Χρησιμοποιούμε δεδομένα από τα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών για να συμβάλουμε στην εξεύρεση πηγών νερού για τις Αποστολές, έτσι ώστε να μην περιορίζουμε την τοπική παροχή νερού. Προγράμματα επεξεργασίας λυμάτων και ανακύκλωσης έχουν ξεκινήσει σε εννέα Ειρηνευτικές Αποστολές, με στόχο να την εφαρμόσουμε τελικά σε όλες τις δραστηριότητές μας.
Τα κράτη μέλη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τη βασική ευθύνη για την πρόληψη των ένοπλων συγκρούσεων και την προστασία των ανθρώπων από φρικαλεότητες και φοβερά εγκλήματα. Σήμερα, η προστασία βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγχρονης Διατήρησης της Ειρήνης, με δέκα Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν το 95% όλου του προσωπικού μας να έχουν ως αποστολή την προστασία των αμάχων.
Για να μπορούν οι Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις να ανταποκρίνεται γρήγορα σε μια κρίση, όπως στο Νότιο Σουδάν, ή για να αντιμετωπίζουν την πολυπλοκότητα των σύγχρονων απειλών που συναντώνται στο Μάλι και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, ενισχύουμε όλο και περισσότερο τη συνεργασία μας με τα Κράτη- Μέλη και τους Περιφερειακούς και Υποπεριφερειακούς Οργανισμούς, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Αποστολών μας. Στο Μάλι, αλλά και τώρα την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία έχουμε εργαστεί στενά με την Αφρικανική Ένωση και με τις υπο-περιφερειακές ομάδες.
Με μια ιστορία άνω των 65 ετών, οι Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ συνεχίζουν να εργάζονται σκληρά σε δύσκολες περιοχές του κόσμου. Οι Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ φέρνουν μια μοναδική, καθολική νομιμότητα που δεν συναντάται σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές όργανο ειρήνης και ασφάλειας. Με ετήσιο προϋπολογισμό που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,5% του συνόλου των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών, οι Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι μόνο αναντικατάστατες, είναι με απλά λόγια μία μεγάλη αξία.
Σήμερα, καθώς θυμόμαστε τους πεσόντες συναδέλφους μας, δεσμεύομαστε και δεσμεύουμε τους Κυανόκρανους να παραμείνουν μια δύναμη ειρήνης, αλλαγής και δύναμης για το μέλλον.

* Ο κ.Hervé Ladsous είναι Βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις και η κυρία Ameerah Haq είναι Βοηθός Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Υποστήριξη των Επιχειρήσεων