Αυτό κι αν ήταν δημοψήφισμα! Η ΝΔ, η Ελιά και το Ποτάμι συγκέντρωσαν 38% στις ευρωεκλογές. Τέσσερις στους δέκα ψήφισαν Σταθερότητα. Το υπόλοιπο 62%, έστω κι αν είναι πολλαπλώς κατακερματισμένο, την καταψήφισε. Παρ’ όλα αυτά η «κυρία Σταθερότητα» επικράτησε και μάλιστα παρά τα χρονάκια της. Στις ηλικίες 35-44 η συγκυβέρνηση δεν πείθει. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 34,8%, η ΝΔ 13,9% και η Ελιά μόλις 2,5%! Μετά τα 65 όμως παρατηρούμε ένα «κρεσέντο εμπιστοσύνης». Η ΝΔ κερδίζει 37,9%, η Ελιά 14,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις 18,5%.
Οι νεότερες ηλικίες ψήφισαν ανατροπή. Κάπως έτσι αποδοκίμασαν το «ελαιώδες ΠαΣοΚ» που σημείωσε το μικρότερο ποσοστό της Ιστορίας του (8,04%) χάνοντας το 1/3 των ψηφοφόρων του μετά το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του Ιουνίου 2012 (12,28%). Παράλληλα, «επιβράβευσαν» τη ΝΔ με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ιστορία της μετά το 18,85% του Μαΐου 2012. Στη χώρα του παραλόγου βεβαίως, οι πανηγυρισμοί της συγκυβέρνησης ήταν ένα φαινόμενο απολύτως φυσιολογικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με 3,9% διαφορά πέτυχε τη δεύτερη μεγαλύτερη νίκη αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ιστορία των ευρωεκλογών –μετά τη διαφορά 4,3% υπέρ του ΠαΣοΚ το 2009 και 3,1% υπέρ της ΝΔ το 1999. Ωστόσο, το 26% ήταν το μικρότερο ποσοστό με το οποίο ένα κόμμα κέρδισε ευρωεκλογές. Κάτι που σημαίνει πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετεξελιχθεί σε «κόμμα-παράταξη» που ενώνει την Αριστερά με το Κέντρο και συνασπίζει τις νεότερες με τις μεγαλύτερες ηλικίες, δύσκολα θα διατηρήσει την εξουσία, αν υποθέσουμε ότι θα την κερδίσει. Κοντολογίς, το μήνυμα της κάλπης είναι πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενσωματώσει το επίμονο 15%-20% του Κέντρου, τότε αυτό θα εκφράζεται εσαεί από προσωπικότητες πρόθυμες να συγκυβερνούν με τις μετενσαρκώσεις της Δεξιάς, ασφαλώς «για τη Σταθερότητα»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ