Η σημαντικότερη διαπίστωση της στήλης αυτής από τις τριπλές εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι ότι δεν θα στηθούν οι κρεμάλες του κ. Παναγούλη και δεν θα αποδημήσουν προς το παρόν οι καταθέσεις. Ετσι, μόλις έληξε η συζήτηση επί του αποτελέσματος, η χώρα επανήλθε στους συνήθεις ρυθμούς, χωρίς το αίσθημα μιας ανατροπής, που φέρνει αβεβαιότητα, χωρίς κατηγορηματική απόρριψη της εφαρμοζόμενης εξυγιαντικής διαδικασίας από πλευράς κυβερνήσεως που νομιμοποιείται έτσι να συνεχίσει. Με μειωμένες όμως τις ελπίδες ότι το κλίμα θα παρέχει αρκετή ανοχή για να συνεχισθεί η εφαρμογή των όσων έχουν ψηφισθεί από τη Βουλή. Αυτό νομίζω ότι θα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα για την εξασθενημένη κυβέρνηση: ότι είναι δεσμευμένη αλλά και επιβάλλεται να συνεχίσει εφαρμόζοντας τις μνημονιακές και όχι μόνο μεταρρυθμίσεις, χωρίς μάλιστα να έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη για αυτό. Τις ενθουσιώδεις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο καθώς βασικά οικονομικά μεγέθη εξελίσσονται θετικά, ότι το διεθνές κλίμα είναι πολύ ευνοϊκότερο για την Ελλάδα και ότι θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, θα αποδυναμώσει η συνέχιση της εφαρμογής επώδυνων αλλά κατά κανόνα αναγκαίων μέτρων. Είναι νομοθετημένα. Ομως τα αγνοούν όχι μόνο η επικίνδυνα απληροφόρητη πλειονότητα των πολιτών, αλλά ακόμη και πολλοί αδιόρθωτοι παλαιοκομματικοί βουλευτές και στα δύο κυβερνώντα κόμματα, που θα συνεχίσουν τους εκβιασμούς τους απειλώντας με απώλεια την ασθενή κυβερνητική πλειοψηφία που μπορεί όμως να ενισχυθεί με κάποιους ορθοφρονούντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, όσους μάταια προσπαθούσαν να αφυπνίσουν τον κ. Κουβέλη.
Οι μήνες που θα ακολουθήσουν φοβούμαι ότι δεν θα χαλαρώσουν την ατμόσφαιρα εν όψει των μπάνιων του λαού, καθώς η πολιτική στήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους της και το θετικό κλίμα στις χρηματαγορές και τους επενδυτικούς οίκους μάλλον θα συρρικνωθούν και λόγω της οριακής έστω νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως λόγω της σοβαρής αμφισβήτησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λησμονηθείσα ολοκλήρωσή της θέτει τώρα σε κίνδυνο τις καθυστερημένα εξαγγελθείσες πρωτοβουλίες για μεγάλα βήματα προς την ομοσπονδιοποίηση, από αδύναμους πια ηγέτες. Δυστυχώς έντονη αμφισβήτηση προέκυψε από τις εκλογές και τώρα θα καταβληθεί το τίμημα από τη βαθμιαία γερμανοποίηση της Ευρώπης μέσω άτυπων συνεχών βέτο από το Βερολίνο. Τα εθνικά συμφέροντα θα προταχθούν ακόμη περισσότερο ενώ οι ενισχυμένοι ακροδεξιοί αμφισβητίες και οι βαθμιαίως αναγεννόμενοι ακροαριστεροί θα απειλήσουν και πάλι την Ευρώπη με την αυτοκαταστροφή της. Θα φανεί αυτό και από το νέο Ευρωκοινοβούλιο, που η σύνθεσή του προαναγγέλλει κλίμα και κραυγές αντίστοιχες προς της ελληνικής Βουλής.
Παρεμπιπτόντως: αναμφισβήτητοι νικητές το Ποδόσφαιρο (Πειραιάς, Βόλος, Ζαγοράκης), και δυστυχώς η Χρυσή Αυγή με πολύ δυσκολότερη πια την ποινική αντιμετώπισή της. Τραγικοί χαμένοι η ΔΗΜΑΡ και μαζί της ο κ. Γιώργος Παπανδρέου που εξετέθη στηρίζοντας τον κ. Κουβέλη μέσω της αλλαξοπιστίας της κυρίας Κοππά και ενισχύοντας έτσι απροσδοκήτως τον κ. Βενιζέλο.
ΥΓ.: Το πανελλήνιο αδημονεί να δει πώς η Αριστερά μαζεύει καλύτερα τα σκουπίδια, όπως υποσχέθηκε η κυρία Δούρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ