Κοινοτικός άρχων

Η Κεντροαριστερά μετά το καλοκαίρι

Το έγραψαν οι εφημερίδες, το είπαν τα ραδιόφωνα, το έδειξαν οι τηλεοράσεις, το σχολίασαν τα μπλογκ πως δήμαρχος στην περιοχή μας, στον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που έχει γίνει σύμβολο της κακομεταχείρισης των μεταναστών λόγω της Μανωλάδας, έγινε ο Ναμπίλ Μοράντ, γιατρός, Σύρος, έλληνας πολίτης εδώ και δύο δεκαετίες. Αντίπαλός μας ήταν στον πρώτο γύρο των εκλογών, αλλά εύχομαι και ελπίζω να πάει καλά, να προκόψει ο δήμος μας.

Αυτό που παρέλειψαν τα μέντια ήταν πως στο Νιχώρι τού εν λόγω δήμου εξελέγη κοινοτικός σύμβουλος αυτός που γεμίζει τις σελίδες σου, ημερολόγιό μου. Μάλιστα, είμαι σύμβουλος της τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου! Μπορεί να μην έφθασε ως τον δεύτερο γύρο ο συνδυασμός του Τάκη Λαϊνά αλλά 90 συγχωριανοί από τους 612 που ψήφισαν μας τίμησαν και έτσι θα είμαι ένας από τους τρεις κοινοτικούς άρχοντες Νεοχωρίου.
Η ίδια η Ιζαμπώ, ανώτατος άρχων της περιοχής μας, μου ανακοίνωσε συγκινημένη την εκλογή μου: «Διόδωρε, βγήκες!». Είναι βέβαιη η αγαπημένη μου πως έχω λαμπρό μέλλον μπροστά μου: έτσι καλά που ξεκίνησα την πολιτική μου σταδιοδρομία, σίγουρα το 2018 θα εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος, το 2023 περιφερειακός –και θα έχω πια τα προσόντα το 2028 να θέσω υποψηφιότητα για σύμβουλος της ηγεμόνος του πριγκιπάτου της Αχαΐας. Θα επισημοποιήσουμε τη σχέση μας μετά από 15 χρόνια, δεν αμφιβάλλει καθόλου. Σχεδόν με έπεισε και μένα για τη σπουδαία πολιτική καριέρα που έχω μπροστά μου.
Φυσικά, δεν αναμείχθηκε καθόλου στα προεκλογικά μας, δεν της το επιτρέπει η θέση της. Ηταν πλήρως αμερόληπτη –αλλιώς και δήμαρχο θα μπορούσε να με είχε εκλέξει, κάτι υπάρχει ακόμη στην περιοχή από τις παλιές φεουδαρχικές σχέσεις.
  • Εκείνο που με κάνει αισιόδοξο είναι πως ο «ξένος» Ναμπίλ Μοράντ κέρδισε το λόμπι του λιμανιού της Κυλλήνης, των διαχειριστών του Λιμενικού Ταμείου δηλαδή που μοίραζαν θέσεις, εργολαβίες και υποσχέσεις στο δικό τους φέουδο. Ισως αυτό να δείχνει πως κάτι αλλάζει στην περιοχή μας, μακάρι να είναι έτσι.
Κινούμενη άμμος
Η μεγαλειώδης προσωπική μου επιτυχία μόνο με αυτή του συναδέλφου στα αυτοδιοικητικά Γιώργου Καμίνη μπορεί να συγκριθεί –υπερέχω μάλιστα στο ότι αυτός είχε έργο να δείξει και επομένως επιχειρήματα για να πείσει. Μπράβο τους των Αθηναίων που πείστηκαν.
  • Κέρδισε και η Ρένα Δούρου στις περιφερειακές της Αττικής και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές –αλλά με ποσοστά μικρότερα από αυτά που είχαν πάρει στις εθνικές εκλογές, ημερολόγιό μου. Παρά τις εκκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα για «δημοψήφισμα», παρά τα «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν». Γιατί πολλοί φοβηθήκαμε πως στις 26 ανοίγει ο δρόμος να φύγουμε από την ευρωζώνη και μετά να εφαρμόσει ο Μανώλης Γλέζος μέσω «αναγκαστικού δανείου» το οικονομικό πρόγραμμα της ΕΠΟΝ του 1944.
Δείχνει να έχει φθάσει στην οροφή της εκλογικής του επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πρέπει εκεί στην Κουμουνδούρου να συνειδητοποιήσουν πια πως με γιουρούσι δεν θα φθάσουν στην εξουσία, προαναγγέλλοντας κάθε τρεις και λίγο την πτώση της κυβέρνησης και κατεβάζοντας επαγγελματίες συνδικαλιστές και συνταξιούχους στους δρόμους. Ή θα αλλάξουν θέσεις και νοοτροπία και θα ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα της χώρας ή θα χάνουν από τη δύναμη και τη γοητεία τους όσο εξομαλύνεται η κατάσταση.
Εξομαλύνεται όμως; Μόνο η Χρυσή Αυγή σημείωσε σημαντική άνοδο, σχεδόν 50%, της εκλογικής της δύναμης. Κόμμα που το απορρίπτει ακόμη και η Λεπέν, είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. Παρά τις διώξεις, παρά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τη δράση της. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, ο χρυσαυγιτισμός ενδημεί στη χώρα μας, «η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μείνει», όπως μας είχε απειλήσει κάποτε ο Μιχαλολιάκος.
Η ΝΔ έχασε καθαρά, η Ελιά και το Ποτάμι επιβίωσαν, η ΔΗΜΑΡ εξαφανίστηκε, οι ΑΝΕΛ διαλύονται, το πολιτικό σύστημα παραμένει κινούμενη άμμος –που μέσα της μπορεί να βυθιστεί η χώρα. Να δούμε και τον ανασχηματισμό, να δούμε τι θα γίνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς και θα κρίνουμε αν οι πολιτικοί μας έγιναν σοφότεροι από το περίφημο «μήνυμα της κάλπης» –που ο καθένας τους το διαβάζει όπως θέλει.
Genii και πονηρούτσικοι


  • Εχω και τα προσωπικά μου προβλήματα όμως, ημερολόγιό μου –ξέρεις τι θα πει να μπλέξεις με ανθρώπους της πληροφορικής που θεωρούν πως είναι πιο genius από τον Στιβ Τζομπς της Apple, τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, τους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν της Google; Τι κάνουν αυτοί; Σε δένουν με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Κάθε εταιρεία φροντίζει να έχει πλήρη γκάμα από μηχανήματα και προγράμματα για να μην έχεις λόγο να πας σε άλλη. Και μερικές φορές το να πας τα αρχεία σου από το ipad σε android δεν είναι τόσο εύκολο, βαριέσαι να το κάνεις και μένεις.
Τι κάνουν ελληνικά genii; Αλλάζουν τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΕΕΤΕ και το ελληνικό μητρώο δικτυακών τόπων για να μην μπορείς να αλλάξεις καταχωρητή αν δεν περάσεις από αυτούς. Σου δίνουν ελλιπή αντίγραφα των αρχείων σου για να μη μπορείς να μεταφέρεις το site σου αλλού. Και όταν διαπιστώσεις την απάτη και ζητήσεις πλήρες και λειτουργικό αντίγραφο αρνούνται –σε έχουν στο χέρι, νομίζουν, κινδυνεύεις να χάσεις τους κόπους σου.
Το «δέσιμο» του πελάτη οι μεγάλες εταιρείες το καταφέρνουν με την τεχνολογία τους και την επιχειρηματικότητά τους. Οι δικοί μας πονηρούτσικοι που νομίζουν πως είναι ευφυείς, με παρανομίες. Ευτυχώς, μάλλον λιγοστεύουν όσοι δένουν τους κάθε λογής πελάτες με τέτοιους τρόπους, όπως έδειξαν και τα εκλογικά αποτελέσματα στην περιοχή μας, ημερολόγιό μου.
  • Αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο: Πέρυσι τέτοια εποχή είχα χάσει τον παλιό σύντροφο Γιώργο Γλυνό, φέτος ήταν η σειρά της φίλης Ελένης Φίλια, της μητέρας της Ναταλίας. Γλυκύτατη, αγαπούσε τη ζωή, τη φύση, το ποδήλατο, τις εκδρομές, το Πεδίο Αρεως –τους ανθρώπους πρωτίστως. Μικροκαμωμένη και αεικίνητη, πάντα με μια καλή κουβέντα να σου τονώσει το ηθικό. Μόλις 48 χρόνων, συνέχιζε την οικογενειακή παράδοση του ιστορικού «χρωματοπωλείου Φίλια» της Ομόνοιας στο κατάστημα με υλικά ζωγραφικής και χρώματα που είχαν μαζί με τον Γιάννη πίσω από το Πολυτεχνείο. Μαγικός χώρος, εξωτικά υλικά, απαιτητικοί πελάτες.
Υψηλή πίεση, ανεύρυσμα, εγκεφαλικό –πόναγε τη δουλειά της, την πίεζε η κρίση. Δεν πρόλαβα να της ανακοινώσω ότι ο φίλος της έγινε κοινοτικός άρχων. Θα χαιρόταν πολύ, ήταν από τις αριστερές που πίστευαν στη «δουλειά στη βάση».
Το πρόβλημα είναι πως εγώ έχω δύο βάσεις –Νιοχώρι Κυλλήνης και Αρχιπέλαγος Κυψέλης. Κοινό στοιχείο η θάλασσα, μακάρι ο πλους να είναι ήρεμος, ημερολόγιό μου.
γραμματοκιβώτιο
diodorus@tovima.gr

Μα, πού έμαθε μπάσκετ αυτός ο Τζιτζικώστας και κατάφερε να ταπεινώσει τον εθνικό Coach με το επιβλητικό 71-29;
Γ. Κ. @otenet.gr
***
Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε μείωση φόρων στις επιχειρήσεις, φθηνότερο ρεύμα στις βιομηχανίες και χαμηλά επιτόκια στον ιδιωτικό τομέα. Ολα αυτά είναι σωστά και επιθυμητά (αλλά καθόλου πιστευτά) –έχουμε νέα μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ή ενσωμάτωση νέας συνιστώσας, του Μαρξιστικού Νεοφιλελευθερισμού;
Νίκος Κτιστάκης, @gmail.com
***
Ο κ. Τσίπρας έχει πάρει στα σοβαρά τον ρόλο του: να τονώνει τη διάθεσή μας με ισχυρές δόσεις χιούμορ με τα συνεχόμενα αστειάκια του. Τώρα μας παρουσίασε πρόγραμμα γραμμένο από εξωγήινους για εξωγήινους! Μήπως να συμμαχούσε με τον Μπέπε Γκρίλο, να καταλάβει η Ευρώπη ότι ιερή αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μας φτιάχνει τη διάθεση κάθε μέρα;
Πίτερ Ορτον, Αθήνα
***
Ευγενέστατος ο Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε ονομαστικά όλους όσοι τον βοήθησαν στις εκλογές –συνεργάτες, φίλους, συγγενείς, ως και τη γιαγιά του. Τουτέστιν, ο παλιός είναι αλλιώς. Και το λέω αυτό, διότι, καθώς είχαμε προβλέψει προεκλογικώς, ουδέν το πλέον συνταρακτικό έχουμε να πούμε μετεκλογικώς.
Αβαδαίος, exitpollistas.
***
Παρακαλώ τον κ. πρωθυπουργό να βάλει άνθρωπο κάποιας ηλικίας στο υπουργείο Υγείας –γιατί νεαροί και ευσταλείς τύποι όπως ο Αδωνις θεωρούν (κρίνοντας και εξ ιδίων) ότι το ΕΣΥ είναι μάλλον περιττό.
ο εκ Ξάνθης 8
***
Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Καπερνάρος των ΑΝΕΛ. Συνεπώς, ο σεισμός στα ανοικτά της Ιμβρου ήταν απλή προσεισμική δόνηση…
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ