O Λίντον Τζόνσον έλεγε πως το πρώτο μάθημα της πολιτικής είναι να μάθεις να μετράς.
Κατ’ αρχάς λοιπόν πάμε να μετρήσουμε.
Για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζονται 180 ψήφοι στη Βουλή. Συνεπώς, όποιος θέλει να μπλοκάρει την εκλογή θα πρέπει να βρει τουλάχιστον 121 βουλευτές.
Με τα σημερινά δεδομένα, η κυβερνητική πλειοψηφία θα μετράει το φθινόπωρο 155 έδρες (126 ΝΔ και 29 ΠαΣοΚ).
Οι σίγουροι να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι 99 βουλευτές (71 ΣΥΡΙΖΑ, 16 Χρυσή Αυγή και 12 ΚΚΕ). Με άλλα λόγια δεν υπάρχει αυτόματη blocking minority –όπως θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξονες…
Μεταξύ αυτών των δύο δεδομένων μπλοκ υπάρχουν 46 βουλευτές των οποίων η στάση είτε είναι αδιευκρίνιστη, είτε δεν είναι προκαθορισμένη, είτε μπορεί να εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν έως την προεδρική εκλογή.
Για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρειάζεται απλώς οι 25 από αυτούς τους 46 βουλευτές να τον υπερψηφίσουν. Είναι κάθε άλλο παρά απίθανο ή ακατόρθωτο!..
Αν μάλιστα η υποψηφιότητα που θα υποβληθεί διευκολύνει τις συγκλίσεις και τις συνειδήσεις, τότε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή συγκεντρώνει πλέον πολύ ισχυρές πιθανότητες.
Αυτό είναι σημαντικό για δύο λόγους.

Πρώτον
επειδή επιβεβαιώνει ότι παρά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η τράπουλα εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Δεύτερον
επειδή μια εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα δώσει στην κυβέρνηση μεγάλη πίστωση χρόνου και ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.
Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως υπάρχουν τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις.
–Να μπορέσει ο Αντ. Σαμαράς να ανασυγκροτήσει την Κεντροδεξιά τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είτε ενσωματώνοντας βουλευτές που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ, είτε απορροφώντας βουλευτές από άλλους δεξιούς σχηματισμούς.
Σε αυτή την προσπάθεια διευκολύνεται από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι οποίες κατέγραψαν την ελεύθερη πτώση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και τη μηδενική απήχηση άλλων δεξιών σχημάτων –πλην του ΛΑΟΣ, το οποίο δεν διαθέτει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση…
–Να καταφέρει η Κεντροαριστερά να συγκροτηθεί σε ενιαία, ισχυρή και αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Μακριά από τις συγκρούσεις, τις διχόνοιες, τις έριδες και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις που την αποδυνάμωσαν τα τελευταία χρόνια.
Σε αυτό το επίπεδο το κρίσιμο ζήτημα (και πάλι λόγω κοινοβουλευτικής δύναμης…) είναι αν η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει στον διάλογο για την Κεντροαριστερά ως ενιαίος πολιτικός οργανισμός ή αν θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.
–Να επιβεβαιωθεί η ανοδική πορεία της χώρας τόσο σε επίπεδο οικονομικής ανόρθωσης όσο και σε προοπτική ανάπτυξης.
Η χαλάρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής που όλοι πλέον προεξοφλούν και η διαπραγμάτευση για το χρέος που αναμένεται το φθινόπωρο είναι ασφαλώς παράγοντες που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.
Αυτό είναι σημαντικό διότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να υπάρξουν σχεδιασμοί πολιτικών επιτελείων απέναντι στην κοινωνία και είναι προφανές ότι μόλις περάσει το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει και πάλι να ορθώσει την κοινωνία απέναντι στην κυβέρνηση.
Το ευχάριστο για τη συμπολίτευση είναι πως οι ευρωεκλογές τουλάχιστον δεν κατέγραψαν κάποιο πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής.
Ολα αυτά βεβαίως δεν αποτελούν παρά ένα λογικό, μετριοπαθές αλλά καλό σενάριο.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν και σενάρια που δεν είναι καθόλου καλά. Ολοι τα αντιλαμβάνονται, δεν χρειάζεται να επεκταθώ.
Ακόμη περισσότερο που στην περίπτωσή τους το ζητούμενο δεν είναι τόσο να μην τα συζητούμε όσο να μην τα ζήσουμε.

Το αίμα της πίσω!
Καμιά φορά ακόμη και τα καλύτερα κόμματα καταφέρνουν να μας εκπλήξουν. Στην προκειμένη περίπτωση η έκπληξη προήλθε από τη ΔΗΜΑΡ.
Και ήταν μια διπλή έκπληξη.

Πρώτον,
το κόμμα καταποντίστηκε κυριολεκτικά στις ευρωεκλογές με ποσοστό 1,2%.

Δεύτερον,
το ίδιο κόμμα συζητάει μετά τις ευρωεκλογές αν έγιναν λάθη και γι’ αυτό καταποντίστηκε.
Υποθέτω ότι η λύση είναι απλή. Τα αρμόδια όργανα του κόμματος μπορούν να αποφασίσουν ότι δεν έγιναν λάθη, ότι όλα ήταν σωστά κι ότι απλώς δεν κατάλαβαν οι ψηφοφόροι. Με άλλα λόγια, η ΔΗΜΑΡ έχει τώρα την ευκαιρία να καταψηφίσει τους ψηφοφόρους που την καταψήφισαν. Κι έτσι να πάρει το αίμα της πίσω!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ