Ακριβώς πριν από έναν χρόνο, το καλοκαίρι του 2013, η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την τρόικα για τη θέσπιση μιας απλής διαδικασίας ρύθμισης του βουνού των χρεών των φορολογουμένων και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ταμεία. Τότε τα χρέη προς την Εφορία ξεπερνούσαν τα 50 δισ. ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 10 δισ. ευρώ, ποσά τρελά, από τα οποία βέβαια το Δημόσιο θα μπορούσε να διεκδικήσει μόνο το ένα τρίτο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι οφειλέτες είχαν χρεοκοπήσει.
Μη φανταστείτε ότι τα κυβερνητικά στελέχη και οι Τροϊκανοί ανακάλυψαν την Αμερική, απλώς αντέγραψαν την… Αμερική. Προκειμένου να λυθεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα κάθησαν στο ίδιο τραπέζι ο Πατρίκ ντε Μετς, άγνωστος στους περισσοτέρους εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης για να βρουν λύση στο τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών και της προφανούς αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να τα εξοφλήσουν σε συνθήκες μείωσης εισοδημάτων και ύφεσης.
Τότε ο Πατρίκ ντε Μετς τούς έδειξε τι κάνει η IRS, η φορολογική αστυνομία των ΗΠΑ, που έχει το πιο προηγμένο σύστημα ρύθμισης χρεών στον κόσμο, επιτρέποντας στον φορολογούμενο να μπει σε μια ηλεκτρονική βάση και να προσδιορίσει ο ίδιος τη δόση που μπορεί να πληρώνει κάθε μήνα. Ετσι κατέληξαν στο ελληνικό μοντέλο της «νέας αρχής» που έδινε σε όλους τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο τις οφειλές τους με έναν μόνο όρο:
–Να αποπληρώσουν το χρέος τους ως 48 δόσεις.
Αυτό όμως το μέτρο της «νέας αρχής» εφαρμόστηκε μόνο για τα χρέη που είχαν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2012. Για να νεότερα χρέη, αυτά που προέκυψαν το 2013 και το 2014 και δεν είναι αμελητέα, αφού ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ τον μήνα, η ρύθμιση προβλέπει ότι πρέπει να εξοφλούνται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Εκεί το σύστημα κατέρρευσε. Οσοι είχαν ενταχθεί στη «νέα αρχή» μόλις συνάντησαν ένα ακόμη εμπόδιο: δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε τη δόση της ρύθμισης των παλιών χρεών ούτε να τακτοποιήσουν τη νέα οφειλή.
Η ίδια ομάδα λοιπόν καλείται και πάλι να επιστρέψει στο αρχικό σχέδιο και στη φιλοσοφία της ρύθμισης της «νέας αρχής» δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να τακτοποιούν και να πληρώνουν τις οφειλές τους σε 48 δόσεις κατ’ ελάχιστον ή όσες μπορούν αφού ακόμη οι συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία είναι δύσκολες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ