Ως είναι παγκοίνως γνωστό, ο τομέας της Υγείας κατέχει υψηλή προτεραιότητα μεταξύ των αρμοδίων της διεθνούς επιτήρησης στο πλαίσιο της μείζονος έντασης δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία επικουρείται από μια σειρά «βίαιων» παρεμβάσεων υπό τον τίτλο «υγειονομική μεταρρύθμιση».
Ο κεντρικός άξονας του εγχειρήματος αυτού –ο ΕΟΠΥΥ –συνιστά κατά τους εμπνευστές του το «εργαλείο» για την επίτευξη ενιαίας και καθολικής κάλυψης του πληθυσμού (επί του παρόντος καλύπτεται περίπου το 70%) και σταθερής χρηματοδοτικής βάσης των υπηρεσιών Υγείας (μέχρι στιγμής διασφαλίζεται το 60% της αρχικής πρόβλεψης).
Η μείωση της δημόσιας δαπάνης την περίοδο 2009 – 2012 κατά 25,3% (κυρίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα και τη φαρμακευτική περίθαλψη) κινητοποιεί μια σειρά αλλαγών στη σύνθεση της ιδιωτικής δαπάνης της οποίας το επίπεδο μειώνεται κατά 20,6% στην ίδια περίοδο κατά τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Για παράδειγμα, διαπιστώνεται σχετική σταθερότητα της νοσοκομειακής περίθαλψης (-5,4%) η οποία επιτυγχάνεται με αύξηση της αντίστοιχης ιδιωτικής δαπάνης (+19,4%) ενώ η ασταθής ισορροπία από τη μείωση της δαπάνης της φαρμακευτικής περίθαλψης (-31,2%) εξασφαλίζεται με την αύξηση της αντίστοιχης ιδιωτικής δαπάνης (+12,4%). Σε αμφότερες τις περιπτώσεις διαπιστώνεται (προφανώς ανεπιθύμητη) σημαντική αύξηση της δαπάνης για τα νοικοκυριά με μετακύλιση της δαπάνης από την πρωτοβάθμια φροντίδα (μείωση 41,1%) στη νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη στις οποίες το ποσοστό συμμετοχής των νοικοκυριών στη δαπάνη έχει επίσης αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό (επίσης αμφότερες ανεπιθύμητες).
Είναι προφανές ότι οι αριθμοί στέλνουν μηνύματα «αντίστροφης υποκατάστασης», τα οποία επισημαίνουν τις παρεκκλίσεις και ταυτοχρόνως εκπέμπουν σήματα για προγραμματικές αναθεωρήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος είναι καθηγητής Οικονομικών Υγείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ