Άκουγα χτες το πρωί τον Π. Λαφαζάνη στο «Mega» – ήταν ιδιαίτερα μετρημένος σε όσα έλεγε: ούτε για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ τον άκουσα να λέει ούτε για την πιθανότητα η χώρα να μην πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές.

Είναι φανερό ότι το ενδεχόμενο της εξουσίας που αχνοφαίνεται στο βάθος του ορίζοντα βοηθάει σε επανατοποθετήσεις.

Αλλά και ότι η σκληρή αντιευρωπαϊκή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ περνάει δύσκολες μέρες μετά τις ευρωεκλογές.

Βέβαια μπορεί να ισχύει και το «άμα καείς στον χυλό φυσάς και το γιαούρτι»: κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου κάθε φορά που ο κ. Λαφαζάνης έβαζε θέμα δραχμής, ο ΣΥΡΙΖΑ «φρέναρε» στις δημοσκοπήσεις – κάποιοι από τους ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου αποδοκίμαζαν ακαριαία κάθε σκέψη εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Μετά ήρθαν και τα αποτελέσματα της ευρω-κάλπης που χωρίς καμιά αμφιβολία αποτελούν κόλαφο για τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις: ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ που σε κάποιες δημοσκοπήσεις έδειχνε να ξεπερνάει το 1,5% τελικά πήρε μόλις 0,7%.

Το Σχέδιο Β του Αλ. Αλαβάνου που εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ της δραχμής και σε κάποιες δημοσκοπήσεις ξεπερνούσε το 1%, τελικά εξαφανίστηκε – συγκέντρωσε μόλις 0,2%.

Ακόμη και το ΚΚΕ που μετά την αλλαγή της ηγεσίας του έδειχνε σε κάποιες δημοσκοπήσεις να είναι τέταρτο κόμμα με ποσοστά που προσέγγιζαν και το 8% τελικά βγήκε έκτο κόμμα με 6,09% πίσω από το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη που ψηφίστηκε από 6,60% του εκλογικού σώματος.

Τα αποτελέσματα αυτά ουσιαστικά απελευθερώνουν την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και της επιτρέπουν να πάρει το πάνω χέρι μέσα στο κόμμα.

Να εγκαταλείψει, δηλαδή, μια και καλή, τις ακραίες θέσεις που έχει κληρονομήσει το κόμμα από την εποχή του 4% και να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς.

Έτσι κι αλλιώς – οι Ευρωεκλογές έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει «ταβάνι» προς τα αριστερά του. Παρά το δίλημμα περί δημοψηφίσματος που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας πήρε 150.000 ψήφους λιγότερους από τον Ιούνιο του 2012.

Μόνο μία στροφή του κόμματος προς το κέντρο και την πολιτική της θα μπορούσε να φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που αυτή τη στιγμή τον βλέπουν με αμφιβολία και επιφύλαξη.

Το μήνυμα φαίνεται να το πήρε ο Αλ. Τσίπρας: Την Κυριακή το βράδυ στην δήλωσή του μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας «πλατιάς,δημοκρατικής, προοδευτικής και πατριωτικής συμμαχίας».

Αμ’ έπος,αμ’ έργον… ​