«Μήπως κατάγεσαι από τη Σπάρτη;» με ρώτησε ένας αξιωματικός των πεζοναυτών σε μία ενημέρωση δημοσιογράφων στο Αμερικανικό Πεντάγωνο πριν από 15 χρόνια «Θαυμάζω τους Αρχαίους Σπαρτιάτες – στις σχολές εκπαίδευσης στην Ανναπόλη και στο Γουεστ Πόιντ έχουμε τις «Πύλες της φωτιάς» στο προσκεφάλι μας» πρόσθεσε.

Αναφερόταν – φυσικά – στο μπεστ σέλερ του Στιβεν Πρέσφιλντ που εξιστορεί την Μάχη των Θερμοπυλών και είχε κυκλοφορήσει στα τέλη της δεκαετίας του 90.

Μετά, βέβαια, ακολούθησε η χολιγουντιανή ταινία «300» που έβαλε τον Λεωνίδα και τους Σπαρτιάτες, σε κάθε σπίτι του δυτικού κόσμου…

Τα θυμήθηκα όλα αυτά ακούγοντας τον νεοεκλεγέντα – αριστερό παρακαλώ – δήμαρχο της Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη να διηγείται (Βήμα fm) το εξής απίστευτο: Οι τοπικές αρχές προσπαθούν χρόνια τώρα να κατασκευάσουν ένα σύγχρονο μουσείο για την Αρχαία Σπάρτη αλλά δεν έχουν καταφέρει να βρουν τα κονδύλια.

Γι αυτό κάθε καλοκαίρι οι χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν στην πόλη δεν έχουν τίποτα να δουν από την αρχαία Σπάρτη, και τελικά καταλήγουν – ευτυχώς – στον Μυστρά.

Για σκεφτείτε: υπάρχει στον τόπο μας μια αρχαία πόλη για την οποία μιλάει όλος ο κόσμος, εμπνέει βιβλία, ταινίες και επιστημονικές μελέτες που κάνουν θραύση σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η Ελλάδα την αγνοεί.

Και οι ξένοι επισκέπτες που ξεκινούν από την άλλη άκρη του πλανήτη να περπατήσουν στα χνάρια του Λεωνίδα φεύγουν άπραγοι.

Εντάξει η Αρχαία Σπάρτη δεν ήταν η Αρχαία Αθήνα. Ενδιαφερόταν για τον πόλεμο κι όχι για τη ζωή. Δεν άφησε πίσω της έναν Παρθενώνα ούτε άλλους σημαντικούς ναούς, ακαδημίες, αγορές, θέατρα ή έργα του πνεύματος.

Ωστόσο εάν π.χ.οι Αμερικανοί είχαν το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού θα ξαναζωντάνευαν με κάποιο τρόπο για χάρη του επισκέπτη τον σπαρτιατικό τρόπο ζωής, τις κοινωνικές δομές που δημιούργησαν μια στρατοκρατούμενη κοινωνία και μία από τις ισχυρότερες πολεμικές μηχανές του αρχαίου κοσμου.

Περισσότερα ίσως μπορεί να δει σήμερα ο επισκέπτης στις Θερμοπύλες. Το μουσείο, το άγαλμα του Λεωνίδα,το μνημείο των «αδικημένων» Θεσπιέων, το τύμβο των πεσόντων.

Ωστόσο κανείς δεν πρόκειται να του πει ότι σε απόσταση λίγων λεπτών από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας μπορεί να βρεθεί σε μέρη μοναδικού κάλλους, με θερμά λουτρά και άγρια βλάστηση.

Κι αν έχει κουράγιο να περπατήσει την Ανοπαία Ατραπό – το αθέατο μονοπάτι – το δύσβατο μυστικό πέρασμα μέσα από το οποίο ο προδότης Εφιάλτης οδήγησε το 480 π.Χ. τους Πέρσες στα νώτα του ελληνικού στρατού.

Αν θέλουμε οι ξένοι που επισκέπτονται τη χώρα να έχουν μια αξέχαστη εμπειρία θα πρέπει να μην αρκούμαστε στα προφανή. Είναι ο μόνος τρόπος να προσελκύσουμε πιο ψαγμένους ταξιδιώτες που θάρθουν και θα ξανάρθουν στην Ελλάδα.​