Οι ειδικοί για ακόμη μία φορά κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου στην Πολιτεία, συσχετίζοντας άμεσα την οικονομική κρίση με την ψυχική υγεία των πολιτών και την αύξηση στα ποσοστά των αυτοκτονιών.

Κατά 70% έχουν αυξηθεί στα χρόνια της ύφεσης στην Ελλάδα οι κλήσεις στην εθνική γραμμή βοήθειας για την αυτοκτονία (1018) ενώ το 75% του πληθυσμού, που εμφανίζει κάποιου είδους ψυχοπαθολογία, δεν λαμβάνει καμία θεραπεία για το πρόβλημα του.

Συγκεκριμένα, οι αυτόχειρες αυξήθηκαν στους 5,2 ανά 100.000 πληθυσμού, σε σχέση με 2,8 το 2008, δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, σε έρευνα που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Η κατάσταση της ψυχιατρικής των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα της κρίσης«.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία δείχνουν υψηλή συσχέτιση ανάμεσα στην εκδήλωση επιθυμίας θανάτου και την εμφάνιση σοβαρής ψυχοπαθολογίας με την ανεργία. Ειδικότερα, η πανελλαδική έρευνα πιστοποιεί ότι ένας στους έξι Ελληνες ηλικίας 18-70 ετών έχει αναπτύξει κλινικά σημαντική ψυχοπαθολογία και ένας στους δώδεκα σοβαρή ψυχοπαθολογία!

Οι τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις αρνητικές συνέπειες. Ολα αυτά συμβάλλουν στη σημαντική αύξηση της ψυχιατρικής νοσηρότητας του πληθυσμού.

Οσον αφορά ειδικά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους ανήλικους, αυτές αποδεικνύονται επικίνδυνες για παιδιά και εφήβους, καθώς ένα από τα βασικά ψυχικά παράγωγα του οικονομικού αδιεξόδου είναι το γενικευμένο αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, που επηρεάζει τη συμπεριφορά των γονιών. Ο φόβος, η ανασφάλεια, ο θύμος, τα νεύρα διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Στο μεταξύ, «θερίζουν» και τα εγκεφαλικά επεισόδια και σύμφωνα με σχετική έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (σε δείγμα 45.000 ατόμων) το 45% των ασθενών χαρακτηρίζει δυσβάσταχτο το κόστος συμμετοχής στην φαρμακευτική αγωγή, ενώ το 12,9% δηλώνει ότι έχει σταματήσει να παίρνει τα φάρμακά του.

Όποιος αποσυνδέει τα παραπάνω φαινόμενα και τις παθογένειες από την οικονομική κρίση και τα συσσωρευμένα προβλήματα που βιώνει με τρόπο δραματικό η Ελληνική κοινωνία, ή μας κοροϊδεύει ή απλά ζει στον κόσμο του.

* Ο Άγγελος Τσιγκρής είναι δικηγόρος – καθηγητής Εγκληματολογίας. Εχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.