Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμμία αμφιβολία, είναι ο νικητής των ευρωεκλογών της Κυριακής. Ξεπέρασε την ΝΔ κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες ενώ κέρδισε με τη Ρένα Δούρου την Αττική – την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Το ζήτημα είναι πώς θα ερμηνεύσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την πρωτιά.

Υπάρχει μία μερίδα του κόμματος που πιστεύει ότι η νίκη στις ευρωεκλογές είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το «ρεσάλτο» του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληψη της εξουσίας.

Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δικαιώνεται η σκληρή γραμμή του κόμματος η οποία διακηρύσσει «καμμία θυσία για το Ευρώ», και πιστεύει ότι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την απόδοχή των μνημονίων είναι προδότική.

Αυτή η πλευρά του κόμματος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλπάζει μόνος του προς την αυτοδυναμία και πως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει τουλάχιστον 151 έδρες στη Βουλή για να προωθήσει την αντιμνημονιακή πολιτική αναμόρφωσης όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης σε μία αριστερή κατεύθυνση.

Υπάρχει και μία άλλη μερίδα του κόμματος – μάλλον μικρότερη – που θεωρεί ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει ένα νέο πεδίο προγραμματικής συνεννόησης με τα κόμματα της κεντροαριστεράς, όπως τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με στόχο την εξεύρεση μια κοινής συνισταμένης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία προοδευτική διακυβέρνηση.

Αυτή η πλευρά αντιλαμβάνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται κοντά στα εκλογικά όριά του αφού δεν κατάφερε στις ευρωεκλογές – μετά απο πρωτοφανή μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης Σαμαρά – να φτάσει τα ποσοστά του 2012.

Ενδεικτικές του προβληματισμού που υπάρχει στην Κουμουνδούρου για την μετεξέλιξη του κόμματος είναι οι δηλώσεις του νεοεκλεγέτος ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη ο οποίος είπε (Βήμα fm) ότι «θα περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε την κινητικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Εδώ είμαστε» για να προσθέσει: «Εμείς πλέον είμαστε ένα μεγάλο σοβαρό κόμμα που θα πρέπει να συνηθίσουν οι φίλοι και οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ οτι θα λειτουργεί πολύ πιο μελετημένα και σχεδιασμένα και λιγότερο πρόχειρα απ ότι την εποχή του 4%».

Είναι θέμα χρόνου.