To διάχυτο κλίμα ανησυχίας που υπήρχε τις τελευταίες εβδομάδες για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών επιβεβαιώθηκε δυστυχώς και στις κάλπες. Με πρώτη τη Γαλλία, αλλά και τη Βρετανία, για να μείνουμε στις δύο σημαντικές και ως προς το μέγεθος και ως προς την εμβέλεια της πολιτικής τους χώρες, τα ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά κόμματα κατάφεραν υψηλά ποσοστά ενώ αύξησαν σημαντικά την επιρροή τους στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα μήνυμα που δεν μπορούν να αγνοήσουν πλέον οι ηγέτες της Ευρώπης, που οφείλουν να αναρωτηθούν σοβαρά για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους.

Η Ελλάδα με την άνοδο των χρυσαυγιτών, μπορεί να έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και πολιτικές συμπεριφορές αλλά δεν είναι η μόνη χώρα που έχει πρόβλημα. Δυστυχώς δεν είμαστε οι μόνοι που θα στείλουμε νεοναζί στην ευρωβουλή, είναι η ίδια η Γερμανία.

Η πρώτη συνάντηση λοιπόν της ευρωπαϊκής ηγεσίας σήμερα, ελπίζουμε να μην εξαντληθεί στα συνήθη παζάρια για το μοίρασμα των κορυφαίων θέσεων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά να δώσει και το έναυσμα για τις αλλαγές πολιτικών που πρέπει να ακολουθήσουν. Δεν αρκεί η κυρία Μέρκελ να διαπιστώνει πόσο λυπηρό γεγονός είναι η άνοδος των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστών και να επιμένει ότι η άνοδος της ανταγωνιστικότητας είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ανεργία και να περιοριστεί η τιμωρητική ψήφος.

Είναι εμφανές πλέον ότι η Ευρώπη χρειάζεται γενναίες πρωτοβουλίες που θα υπερβαίνουν τα στενά εθνικά συμφέροντα και το μονόδρομο της διαρκούς λιτότητας στον οποίο επένδυε ως τώρα, ως την λυδία λίθο για έξοδο από την κρίση. Θα είναι ολέθριο λάθος για το μέλλον της Ευρώπης αν οι ηγεσίες της και κυρίως η Γερμανία που δίνει τον τόνο στις αποφάσεις αγνοήσουν αυτό το ισχυρότατο μήνυμα αποδοκιμασίας και επιμείνουν στην πολιτική που ακολουθούσαν ως τώρα. Δεν μπορούν επίσης να μείνουν αδιάφοροι απέναντι σε αυτό το μήνυμα και οι ηγεσίες των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η ΕΚΤ και ο κ.Ντράγκι που έχουν τη δυνατότητα με τις αποφάσεις τους να δώσουν μια σημαντική αναπτυξιακή ώθηση στις οικονομίες.

Η Ευρώπη για να προχωρήσει έχει απόλυτη ανάγκη τη συναίνεση και την επιδοκιμασία των πολιτών της. Όσο γρηγορότερα αντιληφθούν η κυρία Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες της, ότι δεν μπορεί να είναι απέναντι στην κοινωνία και τις ανάγκες της, τόσο το καλύτερο και για τους ίδιους, τα κόμματα τους και φυσικά τους ευρωπαίους πολίτες.

ΤΟ ΒΗΜΑ