Το γεγονός ότι η ταινία «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα δεν βραβεύθηκε στο φεστιβάλ των Κανών, δεν σημαίνει φυσικά ότι η ταινία είναι μέτρια, μίζερη κ.ο.κ. όπως κάποιοι βιάστηκαν να πουν, ενδεχομένως χωρίς να την έχουν καν δει. Δεν σημαίνει επίσης ότι η ταινία δεν αποθεώθηκε γιατί αυτό ακριβώς έγινε και στις δυο προβολές της, κάτι που ο ελληνικός Τύπος το επεσήμανε και καλά έκανε γιατί ήταν αλήθεια.

Η «Xenia» διαγωνιζόταν στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα μαζί με 19 ακόμη ταινίες από όλον τον κόσμο. Δόθηκαν πέντε βραβεία. Αρα οι 15 δεν βραβεύθηκαν. Που το παράξενο; Δεν μπορούν να βραβεύονται πάντα όλες οι ταινίες και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ταινίες βραβεύονται από κριτικές επιτροπές, πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν ξέρεις προς τα πού η επιτροπή θα πλεύσει. Εκ των πραγμάτων δε, πολλές φορές αγνοούνται καλές ταινίες.

Θυμίζω ότι η «Τέλεια ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο δεν βραβεύθηκε στις Κάννες όταν προβλήθηκε πέρσι αλλά εν τέλει απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσης ταινίας. Θυμίζω επίσης ότι το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» των αδελφών Κόεν δεν πήρε ούτε μισό βραβείο το 2007 αλλά εν τέλει απέσπασε τα Οσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και β’ ανδρικού ρόλου.

Και μόνον το ότι η «Xenia» βρέθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Ένα Κάποιο Βλέμμα θα έπρεπε να είναι αρκετό για ένα απλό μπράβο στον Κούτρα γιατί ανεξαρτήτως από το αν κέρδισε το αξίζει.