Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο: ο κόσμος επιθυμεί λύση ομαλότητας, στην οποία όμως δεν θέλει να τον οδηγήσει το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη νίκη του παίρνει ένα ποσοστό χαμηλότερο από τις εθνικές εκλογές του 2012, που μόνο ποσοστό ανατροπής δεν είναι. Αλλά και το τόξο της ανατροπής (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) συγκεντρώνει αθροιστικά περί το 30%, ποσοστό χαμηλότερο από το 35% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές.
Και αυτό παρότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι πιο χαλαρή και παρά τον δημοψηφικό χαρακτήρα που είχε δώσει στην εκλογική αναμέτρηση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το μήνυμα που έστειλε ο κόσμος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν επιθυμεί ριζοσπαστικές λύσεις και αλλαγή κατεύθυνσης. Θέλει να συνεχίσει να κτίζει πάνω σ΄αυτά που με θυσίες έχει επιτύχει μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα όμως δεν πιστεύει ότι τα πρόσωπα και τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία μπορούν να εγγυηθούν το αύριο και να κάνουν τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να ορθοποδήσει η χώρα και να ανακάμψει η οικονομία.
Για τον λόγο αυτό έδωσε στα κόμματα της κυβέρνησης χαμηλότερο ποσοστό από τις εκλογές του 2012 (31% συνολικά από 42% στις βουλευτικές εκλογές).
Αλλά ούτε και η Ευρώπη έχει διάθεση ανατροπής και στροφής προς τα αριστερά όπως αυτή που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός και αν θεωρείται ψήφος ανατροπής το ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα διαμαρτυρίας, όπως το κόμμα της Μαρί Λε Πέν στη Γαλλία.
Με βάση λοιπόν το εκλογικό αποτέλεσμα, την επομένη των εκλογών το θέμα για τη χώρα παραμένει το ίδιο ακριβώς που ήταν και πριν από τις εκλογές: το πως θα ανακάμψει η οικονομία.
Δηλαδή, πως θα φτιάξουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, πως θα κάνουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να παράγουμε διεθνώς εμπορεύσιμα, επώνυμα και αναγνωρίσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, πως θα φτιάξουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό κράτος, πως θα δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να προσελκύσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για τη μείωση της ανεργίας.