Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής είναι ηλίου φαεινότερον ότι ούτε τελεσφόρησε η υπερφίαλη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μιας ολικής «ανατροπής» ούτε επιβεβαιώθηκε η μονοδιάστατη κυβερνητική πολιτική που έχει πλήξει τραγικά τους πιο αδύνατους!
Υπάρχουν όμως δύο αποκαλυπτικά μεγέθη που αξίζει να προσέξουμε.
Το πρώτο τρομακτικό μέγεθος είναι η εκρηκτική αύξηση του εκλογικού ποσοστού της Χρυσής Αυγής και καλό θα είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους όσοι νόμιζαν ότι η έννομη τάξη θα έπρεπε να παραμείνει ιστορικά αδρανής και να μη θεσπίσει κωλύματα εκλογιμότητας για εκείνους οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης.
Βεβαίως αυτή η εκλογική άνοδος των νεοναζί έχει και μια άλλη, πιο σημαντική «ανάγνωση»: έχει διαμορφωθεί δηλαδή –λόγω της οικονομικής μας χρεοκοπίας –μια καταστροφική κουλτούρα σε πολλά κοινωνικά στρώματα η οποία τα κάνει να μη «δίνουν δεκάρα» για τη δυτική δημοκρατία!
Και έτσι οι εκλογείς αυτοί είναι δυνατόν να ψηφίζουν όχι μόνο τα κόμματα του ακροδεξιού λαϊκισμού αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι εξόφθαλμα ανορθολογικό.
Και αυτό ισχύει για όλη την Ευρώπη, γιατί η Ευρώπη σήμερα δεν μοιάζει απλώς με ένα «ιπτάμενο αντικείμενο άνευ ταυτότητας», όπως έλεγε παλιότερα ο Ζακ Ντελόρ, αλλά με μια γερμανικής έμπνευσης υπερεθνική οντότητα που σπέρνει τη φτώχεια και την ανεργία, όπως παραδέχεται και ο έγκυρος «Economist» («Europe goes to the polls»).
Και αυτό πρέπει να αλλάξει!
Από την άλλη μεριά, είναι πολύ θετικό ότι η ελληνική κοινωνία δεν γοητεύεται πλέον από τα μανιχαϊστικά μηνύματα του τύπου «Μέρκελ, go back» («πήγαινε πίσω») που προέβαλε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ μιμούμενος άγαρμπα τη μεθοδολογία των ανάλογων μηνυμάτων του Ανδρέα Παπανδρέου!
Επομένως, είναι παρήγορο ότι οι Ελληνες δεν θέλγονται πλέον από τους μεταφυσικούς μαξιμαλισμούς γιατί η ζοφερή πραγματικότητα της Ευρώπης δεν θα αλλάξει με τα συνθήματα φροϋδικού πάθους (αλλά με τη δράση μας μέσα σε αυτήν)!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ