Ολοι γνωρίζουν ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά η οικονομία έχει ανάγκη από τη σταθερότητα που κέρδισε με κόπους και θυσίες τα πέτρινα χρόνια του Μνημονίου. Αυτό είναι σαφές. Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει τον εφιάλτη του Μαΐου του 2012 όταν έφευγαν οι καταθέσεις και οι ευρωπαίοι ηγέτες (οι πολιτικές των οποίων κρίνονται αύριο από τους πολίτες) ήταν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι να πυροβολήσουν την Ελλάδα.
Εκτοτε, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, πατάει στα πόδια της και η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η χώρα δεν κινδυνεύει όπως τότε. Εχει νοικοκυρέψει τα δημόσια οικονομικά, έχει θέσει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος, αλλά έχει μπροστά της το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας, το οποίο ασφαλώς δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ομως η απειλή εξόδου από το ευρώ δεν υφίσταται. Και ασφαλώς ο κόσμος της οικονομίας, οι απλοί πολίτες που πλήρωσαν το κόστος της προσαρμογής το αποδέχονται, το πιστεύουν και το υποστηρίζουν.
Τόσο απλά μπορούσαμε να πάμε στις κάλπες, όπου οι πολίτες θα κρίνουν την πολιτική που εφαρμόστηκε μετά τις εκλογές του 2012 και τις επιλογές που υπήρχαν μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο λιτότητας που επέβαλε η ευρωπαϊκή ηγεσία σε όλες τις χώρες του Νότου. Δεν χρειάζονταν ούτε υποσχέσεις για το μέλλον ούτε κραυγές καταστροφής, απλά χρειαζόταν να επενδύσουν όλοι στη σταθερότητα. Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος και η οικονομία για να μπορεί να ελπίζει ο καθένας σε καλύτερες ημέρες.
Παρά ταύτα στο πολιτικό πεδίο ζήσαμε για ακόμη μία φορά το «ελληνικό δράμα», μια πρωτοφανή πόλωση που εκφράζεται από λόγους, συνθήματα και σποτ τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες συσπείρωσης των ψηφοφόρων των παρατάξεων που διεκδικούν την εξουσία.
Ομως θέλουμε να πιστεύουμε ότι η οικονομία, πιο σταθερή από το 2012, περισσότερο αυτονομημένη από τις πολιτικές εξελίξεις, θα συνεχίσει την πορεία της και μετά από αυτή την Κυριακή, που είναι είναι Κυριακή ευρωεκλογών και όχι εθνικών εκλογών.
Σε αυτό το πλαίσιο τα κυβερνητικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, ισότιμος πια με τους άλλους συνομιλητές των Βρυξελλών, οφείλουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά να διαβεβαιώσουν, να φροντίσουν και να εξασφαλίσουν ότι την επομένη των εκλογών κανείς δεν θα διαταράξει τη σταθερότητα, κανείς δεν θα πετάξει τους κόπους, την προσπάθεια και τις θυσίες των πολιτών στα σκουπίδια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ