από metereologos.gr
Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018
 
 

«Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες»

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Όταν το 1994, μετά την εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, συμμετείχα για πρώτη φορά ως Ευρωπαίος πολίτης στις γερμανικές Ευρωεκλογές ως υποψήφιος γερμανικού κόμματος, δεν είχε περάσει καν από το μυαλό μου ότι είκοσι χρόνια αργότερα θα ζητούσα την ψήφο του Ελληνικού λαού για να εκλεγώ .

Την εποχή εκείνη είχε τεθεί σε εφαρμογή η Συνθήκη του Μάαστριχτ και το όραμα μιας πολιτικής ένωσης στην Ευρώπη και της σύγκλισης των οικονομιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε πλέον καταστεί προγραμματικός στόχος της Ένωσης.

Συζητώντας την περίοδο εκείνη με τον πατέρα μου που ζούσε στην Κρήτη πιστεύαμε ότι μετά από κάποια χρόνια οι Έλληνες πολίτες θα ζουν με όμοιες οικονομικές συνθήκες, όπως οι Γερμανοί.

Όταν το 2004 εκλέχθηκα για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής με τους Γερμανούς  Φιλελεύθερους και πάλι δεν είχα φανταστεί ότι δέκα χρόνια αργότερα θα συμμετείχα ως αρχηγός ενός νέου κόμματος στην Ελλάδα στις Ελληνικές Ευρωεκλογές. Είχα όμως από τότε επιδείξει, έμπρακτα, μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά θέματα.

Λίγα χρόνια αργότερα, τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης άρχισαν να εμφανίζονται στην Ευρώπη και να αποκαλύπτουν δομικές αδυναμίες και προβλήματα που είχαν κρυφτεί κάτω από το χαλί.

Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης ήταν πολύ μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Η κρίση χτύπησε σαν θύελλα την Ελλάδα. Χτύπησε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους  συνταξιούχους. Χτύπησε ανθρώπους. Χτύπησε ψυχές.

Αυτά που είχαμε στο μυαλό μας όταν στην Ευρώπη με την Συνθήκη του Μάαστριχτ αποζητούσαμε την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την σύγκλιση των οικονομιών διαψεύστηκαν. Αντί για σύγκλιση, βλέπουμε μια ολοένα και μεγαλύτερη απόκλιση Βορρά – Νότου.

Η «ασφαλής» θέση μου στην γερμανική πολιτική άρχισε πια να με πνίγει. Η αλαζονική συμπεριφορά της «κερδισμένης» Γερμανίας και η βραχεία μνήμη του μεγαλύτερου μέρους της γερμανικής πολιτικής τάξης έθιξε την εθνική μου αξιοπρέπεια. Δεν δίστασα να υψώσω την φωνή μου για την πατρίδα μου και να συγκρουστώ ακόμη και με τον κομματικό σχηματισμό στον οποίον συμμετείχα.

Και δεν μπορώ να ξεχάσω την απέραντη μοναξιά που ένοιωθα, όταν έβλεπα ότι οι κλασικοί έλληνες πολιτικοί δεν τολμούσαν να εμφανιστούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για να υπερασπιστούν την χώρα και τους πολίτες αλλά εξαντλούνταν σε λεονταρισμούς «εντός έδρας». Ακόμη και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνος, ύψωσα την φωνή μου για την Ελλάδα, για την Κύπρο, για τους ομολογιούχους, για τα άγνωστα θύματα των «συνταγών εξυγίανσης», για τα «λουκέτα». Κι ένοιωσα μεγάλη πικρία όταν οι Έλληνες συνάδελφοί μου απουσίαζαν ή με χλεύαζαν.

Από τη μια μεριά προσπαθούσα ως Έλληνας να αντιμετωπίσω την ψυχρή, δασκαλίστικη και τιμωρητική αντίληψη της Γερμανικής πολιτικής τάξης και από την άλλη πλευρά επιχειρούσα να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδος και να υπερβώ την αδυναμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορώ να πω ότι νοιώθω υπερήφανος γιατί έχω να επιδείξω σημαντικό έργο για τους Έλληνες και την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολύ γρήγορα διαπίστωσα ότι το υπάρχον κομματικό τοπίο στην Ελλάδα, πέρα από λαμπρές προσωπικές εξαιρέσεις, δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Οι μεν διακατέχονταν από σύνδρομα κατωτερότητας και ενοχής  και αποδέχονταν άκριτα στείρες και μονοσήμαντες συνταγές  λιτότητας. Οι δε εμφορούνταν από μια ολέθρια και αδιέξοδη αντίληψη ρήξης και φυγής.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα εγκλωβίστηκε σε διχαστικά ψευδοδιλήμματα και άνευρες αντιπαραθέσεις, ενώ οι άνθρωποι αναζητούσαν λύσεις από μια ανήμπορη πολιτική τάξη.

Μέσα στη θύελλα αυτή ένοιωσα το χρέος να ξεβολευτώ από την ασφάλεια της πολιτικής θέσης μου στη Γερμανίας και να δώσω μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση για τους Έλληνες Πολίτες, ιδρύοντας τους «Έλληνες Ευρωπαίους Πολίτες».

Οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» είναι μια πρωτοβουλία από πολίτες διαφόρων κοινωνικών ομάδων και γεωγραφικών περιοχών που ζούμε μέσα στην κοινωνία, έχουμε πετάξει τις «ταμπέλες» και προσπαθούμε μέσα από πρακτικές λύσεις να αλλάξουμε την Ελλάδα, μέσα από την Ευρώπη.

Οι «Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες» ενώνουμε τη φωνή μας για να ξαναφέρουμε την Ευρώπη της σύγκλισης και την Ελλάδα της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης. Ζητούμε την εμπιστοσύνη του Έλληνα Ευρωπαίου Πολίτη.

* Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης είναι πολιτικός επιστήμονας, πολιτικός και ευρωβουλευτής για την περίοδο 2009- 2014.
Ιδρυσε το ελληνικό πολιτικό κόμμα Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, για να πάρει μέρος στις ελληνικές ευρωεκλογές.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η συνταγή της φθηνής πολιτικής | 25/05/2014 12:18
  Αφήστε κύριε Χατζημαρκάκη, το ξέρουμε το παραμύθι. Το κόμμα, με το οποίο πολιτευθήκατε στη Γερμανία, έπεσε έξω και για πρώτη φορά δεν βγήκε στη βουλή. Οι ψηφοφόροι του λάκισαν. Επίσης από εσάς πήραν πίσω τον τίτλο του Ντόκτορ επειδή λένε ότι αντιγράψατε. Όλα αυτά οδηγούσαν στην καταστροφή και έφταναν για να εγκαταλήψετε το βυθιζόμενο γερμανικό πλοιο του κόμματός σας και να ανεβείτε στην ελληνική βαρκούλα. Δεν πιστεύω ότι το κάνατε για την Ελλάδα αλλά για καθαρά προσωπικό σας συμφέρον. Από εθνοσωτήρες τίποτα άλλο. Τώρα παίζετε το τελευτίο σας χαρτί. αν πιάσει θα συνεχίσετε να λαμβάνετε τον παχυλό ευρωπαικό σας μισθό. Αν όχι, έχετε τα αμπελάκια σας. Όλα καλά.
  FDPakias
  απάντηση23
   
   
  σοβαρός πολιτικός | 23/05/2014 20:37
  Ο Χατζημαρκάκης είναι σοβαρός πολιτικός. Μιλά με τη φωνή της λογικής και φαίνεται να μπορεί να αφουγκραστεί τα κοινωνικά προβλήματα.
  Johnny
  απάντηση61
   
   
  FILE MAZI SOU ... | 23/05/2014 20:36
  ESY DEN EISAI ELLHNAS ....EISAI MIKRASIATHS..DYO FORES ELLHNAS...pos na to kanoume exoume kati parapano .. kai to niouthemai...
  xatzigeorgiou
  απάντηση61
   
   
  Αξιος | 23/05/2014 08:27
  Συγχαρητηρια Κε Χατζημαρκακη για τα λογια Καρδιας. Μονο καποιος που εχει γαλουχηθη εκτος Συνορων εχει την δυναμη και το σθενος να παλεψει τα κορακια των Βρυξελλων. Σωστα αναφερετε ο Ελληνας αναλωνετε σε λεωνταρισμους και Μαγκιες Εντος εδρας. Εκτος βαζει την Ουρα στα Σκελια. Ο λογος ?? γιατι εμαθε Ψωμι κι ελια και Κωτσο Βασιλια. Ακομη μια φορα ΜΠΡΑΒΟ
  Πανος
  απάντηση172