Ρώτησα στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ο οποίος να σημειώσω ότι μετείχε στις περισσότερες διαπραγματεύσεις για το σταθεροποιητικό πρόγραμμα και με την τρόικα και με τους Γερμανούς, εάν γνωρίζει κάτι για τη δήλωση του κ. Σόιμπλε, ότι δηλαδή έλληνας πολιτικός ζήτησε από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να βγει η χώρα από το ευρώ. Και ιδού τι απάντησε: «Εάν αληθεύει αυτό, τότε πρόκειται για βόμβα μεγατόνων, δηλαδή πυρηνική βόμβα». Τον ρώτησα και πάλι εάν έχει κάποια πληροφορία για το ποιος μπορεί να είναι αυτός ο έλληνας πολιτικός και μου απάντησε «τον ψάχνουμε και εμείς». Επαναλαμβάνω ότι ο συνομιλητής μου δεν είναι καθόλου τυχαίος άνθρωπος και γνωρίζει πολλά από τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και τις συνομιλίες που ακολούθησαν με τους Γερμανούς. Μου είπε ωστόσο ότι προσπαθούν να εντοπίσουν ποια κυβέρνηση ήταν τότε (αποκλείοντας πάντως την κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου), επειδή στη δήλωση Σόιμπλε αναφέρεται ότι υπήρχε και κυβερνητικό σχέδιο και ότι διεξάγεται ένα είδος έρευνας και στο Μαξίμου, με την προϋπόθεση ότι οι αποκαλύψεις Σόιμπλε αληθεύουν. Η επίμαχη περίοδος ήταν η άνοιξη του 2011. Τότε δεν υπήρχαν πολλοί έλληνες πολιτικοί που είχαν την ευχέρεια να συναντώνται και να συνομιλούν με τον κ. Σόιμπλε.
nnn
Ενα πουλάκι από αυτά που κατοικοεδρεύουν κοντά στην πλατεία Ομονοίας μού υπενθύμισε όμως ότι τον Ιανουάριο του 2013 υπήρξε συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα με τον κ. Σόιμπλε. Τότε που έγινε η δήλωση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών ήταν στο φόρτε του το σύνθημα στον ΣΥΡΙΖΑ «θα σκίσουμε το Μνημόνιο». Ετσι ρώτησα και τον εκπρόσωπο επικοινωνίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Σκουρλέτη εάν γνωρίζει ποιος τέλος πάντων ήταν αυτός ο πολιτικός που ζήτησε να βγει η χώρα του έξω από το ευρώ. Ο κ. Σκουρλέτης ούτε καν διερωτήθηκε εάν αληθεύει ή όχι η δήλωση του κ. Σόιμπλε και μπήκε κατευθείαν στο ψητό. «Πρόκειται για αλληλοκαρφώματα ανάμεσα σε δανειστές και μαριονέτες» είπε ωσάν να είχε έτοιμη την απάντηση. Με διαβεβαίωσε πάντως ότι στη συνάντηση Τσίπρα – Σόιμπλε το θέμα που κυριάρχησε ήταν το κατοχικό δάνειο.
nnn
Ερευνώντας περαιτέρω το θέμα, απευθύνθηκα στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με την ελπίδα κάτι να μάθω αφού σκέφτηκα πολλές συζητήσεις είχε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών στα περιθώρια των Eurogroup και των Eco/Fin. Ακόμη και προσφάτως στο Ζάππειο η κάμερα συνέλαβε τους δύο να συνομιλούν χαμηλοφώνως. Ο κ. Στουρνάρας με διαβεβαίωσε ότι στις κατ’ ιδίαν συνoμιλίες τους ο κ. Σόιμπλε δεν του ανέφερε τίποτε από αυτό το περιστατικό. Ούτε ποτέ κατάλαβε, όπως μου είπε, ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Και όταν ρώτησα τον κ. Στουρνάρα ποιον θα μπορούσε να εννοεί ο κ. Σόιμπλε απάντησε με το γνωστό του χιούμορ: «Ξέρω εγώ; Γιατί νόμισες ότι είμαι στο μυαλό του Σόιμπλε;».
Ο Πρωθυπουργός γίνεται 63 ετών

Γενέθλια έχει στις 23 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς τα οποία, όπως με πληροφόρησαν, θα εορτάσει με μία προεκλογική ομιλία στην πλατεία Συντάγματος. Είναι, πώς να το κάνουμε, τολμηρή η απόφασή του για ανοιχτή συγκέντρωση στην Αθήνα και το καλύτερο δώρο, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα ήταν η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου. Πέρυσι που ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα, ο Πρωθυπουργός δέχθηκε ευχές για τα γενέθλιά του στο Μέγαρο Μαξίμου και εκεί παρήλασαν πλήθος βουλευτών προσκομίζοντας δώρα, όπως βιβλία, λουλούδια και γραβάτες. Ορισμένοι βουλευτές έφεραν και τις γυναίκες τους να γνωρίσουν από κοντά τον κ. Σαμαρά.
Η «πρώτη φορά» για Σαμαρά

Μόλις είχε προσγειωθεί το αεροσκάφος της Agean στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μεταφέροντας τον Πρωθυπουργό (ταξίδευσε στην οικονομική θέση) και ο κ. Σαμαράς κατευθύνεται προς την έξοδο του αεροδρομίου. Ξαφνικά τον σταματά ένας κύριος (γύρω στα 55) και του λέει: «Πρώτη φορά, πρόεδρε, θα ψηφίσω ΝΔ. Ως τώρα ψήφιζα άλλα κόμματα. Πρώτη φορά σου λέω με έπεισε ένας νεοδημοκράτης πρόεδρος». Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός αιφνιδιάστηκε, χτύπησε φιλικά στην πλάτη τον κύριο, τον ρώτησε από πού είναι (απάντησε ότι γεννήθηκε στη Χαλκίδα και ότι τώρα μένει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη) και του είπε χαμογελώντας: «Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά και στη ΝΔ».
300 ευρώ πρόστιμο η αφίσα

Και ξαφνικά ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε παραμονές του β’ γύρου με σφοδρότητα εναντίον της κυρίας Ρένας Δούρου. Τον ενόχλησε, πρώτον, η παράνομη όπως την χαρακτήρισε αφισοκόλληση που έκανε και της υπενθύμισε τον νόμο ότι όποιος παρανόμως αφισοκολλά πληρώνει πρόστιμο 300 ευρώ την αφίσα: «Θα τα πληρώσει άραγε αυτά τα χρήματα;» διερωτήθηκε. Εν συνεχεία ο κ. Γεωργιάδης ανακάλυψε άλλη μία προεκλογική παρατυπία της κυρίας Δούρου. Την «παράνομη χρηματοδότηση». Της λέει ότι ο αντίπαλός της κ. Σγουρός δεν τοποθέτησε ούτε μία αφίσα, δεν έστησε ούτε ένα εκλογικό περίπτερο, δεν προέβαλε κανένα τηλεοπτικό σποτ. Αυτή (εννοεί την υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής) έκανε τα πάντα. Και αφίσες, και περίπτερα, και προεκλογικά σποτ. Και την ερωτά: «Πού βρήκες τα λεφτά, κυρία Δούρου; Πες μας πριν από την Κυριακή. Γιατί εάν δεν μας πεις τότε θα εκλάβουμε ότι χρηματοδοτήθηκες από το κόμμα, πράγμα που το απαγορεύει ο νόμος…». Η κυρία Δούρου έμαθα πως δεν έδωσε καμία σημασία…

HeliosPlus