Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για τα αποτελέσματα του Α’ γύρου, όμως οι εξελίξεις θα κριθούν από τα αποτελέσματα της επόμενης Κυριακής. Μπορεί τα κόμματα να κερδίζουν τις εντυπώσεις, εάν ο συνδυασμός που στηρίζουν έχει ικανοποιητικά ή και εντυπωσιακά ποσοστά, όμως σε καμία περίπτωση τα κόμματα δεν έχουν το δικαίωμα να πανηγυρίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί πολύ απλά η νοοτροπία και η φιλοσοφία της πλειοψηφίας των πολιτών είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις Ευρωεκλογές και πολύ περισσότερο στις Εθνικές εκλογές.
Το λάθος της σύμπτυξης κομμάτων, ιδεολογίας και αυτοδιοίκησης, το πληρώνουν και θα το πληρώσουν τα κόμματα, οι αυτοδιοικητικοί αλλά πολύ περισσότερο θα το πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι χωρίς λόγο και αιτία μπαίνουν σε μια άχαρη και αναποτελεσματική διαδικασία σύγχυσης της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης.
Βέβαια, κάποτε εξυπηρετούσε αυτή η κατάσταση τους Νομάρχες και τους Δημάρχους, αφού έχοντας την εύνοια των κομμάτων που τους υποστήριζαν και υποστήριζαν και οι ίδιοι πετύχαιναν (με το φτωχό το μυαλό τους) περισσότερα. Σήμερα, που η αυτοδιοίκηση ταλαιπωρείται από την κεντρική εξουσία, αλλάζουν τα δεδομένα που φάνηκαν και στην αποτύπωση των αποτελεσμάτων.
Το ζήτημα είναι ότι όταν τελειώσει το νταβαντούρι των εκλογών της αυτοδιοίκησης, λυπάμαι εκλεγμένους και πολίτες που θα έχουν ξεχάσει τις θεωρητικολογίες των εκλογών και θα πρέπει να λύσουν τα προβλήματα του κόσμου, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν πολύ για να δούνε κάποια στιγμή την αυτοδιοίκηση να ανασάνει.
Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο Κολιός τον Αύγουστο λέει το παλιό καλό γνωμικό. Γιʼ αυτό στις Εθνικές Εκλογές μιλάμε με γλώσσα πολιτική, στις Ευρωπαϊκές για το μέλλον της Ευρώπης και στις αυτοδιοικητικές για την καθημερινότητα μας. Νικητές των εκλογών αυτών είναι οι εκλεγμένοι που γνωρίζουν πως από 1ηΣεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, τις στρεβλώσεις της αυτοδιοίκησης και τις δυσχέρειες των Δήμων και των Περιφερειών.
Ηττημένοι θα είναι αυτοί που χρησιμοποιώντας πολιτικούς όρους μπήκαν σʼ αυτή τη μάχη και αύριο δεν θα ξέρουν που πάνε τα τέσσερα από αυτοδιοίκηση. Γιατί πολύ απλά την επόμενη μέρα δεν θα έχουν την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά τα περιορισμένα οικονομικά και διοικητικά δεδομένα της Αυτοδιοίκησης που μόνο υποχρεώσεις και αρμοδιότητες έχουν να δείξουν.