Οσοι τυχαίνει να πατούμε τα πόδια μας τούτα τα χρόνια στην Ελλάδα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε ιστορικών διαστάσεων ανακατατάξεις, οι οποίες συναντώνται το πολύ δυο – τρεις φορές στη διάρκεια ενός αιώνα. Κατά σύμπτωση, είμαστε σε φάση κατά την οποία αναδιατάσσονται ταυτόχρονα τα πεδία πολιτικής και οικονομικής ισχύος.
Και αυτό ως αποτέλεσμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης που αποκάλυψε αδυναμίες οργάνωσης παραγωγικών και πολιτικών σχημάτων και φανέρωσε ελλείμματα κατανόησης από πρόσωπα και δυνάμεις που κατείχαν οικονομική ισχύ και πολιτική εξουσία είτε κληρονομικώ δικαίω είτε χαριστικώς εξαιτίας σχέσεων και δεσμών.
Είναι φανερό πια στον καθένα ότι πολιτικοί οργανισμοί και πρόσωπα της πολιτικής που ευθέως συνδέονται με την κρίση και φέρουν συγκεκριμένα βάρη ευθύνης δεν θα μπορούν να συνεχίσουν με την ίδια μορφή, δομή και όνομα.
Ούτε το ΠαΣοΚ ούτε η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσουν να συνεχίσουν ως έχουν. Θα αλλάξουν όνομα, θα ανασυγκροτηθούν, θα συγχωνευθούν, θα αναγεννηθούν στο πλαίσιο άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών, γενικώς αν δεν αλλάξουν δεν θα έχουν καμία τύχη.
Το ίδιο θα συμβεί και με τις ιστορικές πολιτικές οικογένειες. Ο κύκλος των επιγόνων ιστορικών προσώπων κλείνει και η επαφή τους με την πολιτική θα διατηρηθεί μόνο αν πρόσωπα της τρίτης και της τέταρτης γενιάς φανερώσουν ικανότητες και δυνατότητες αυθύπαρκτης παρουσίας.
Ηδη υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα κομμάτων και πολιτικών προσώπων που αποσύρθηκαν ή οδεύουν προς απόσυρση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Οι επερχόμενες εκλογές (αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) θα προσφέρουν το έναυσμα τέτοιων μεταβολών στη ζώνη της πολιτικής.
Το ίδιο, κατά τα φαινόμενα, συντελείται και πρόκειται να ενισχυθεί στη ζώνη της οικονομικής ισχύος.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι ενδεικτικές της αναδιάταξης των επιχειρηματικών δυνάμεων.
Το deal μεταξύ του ομίλου Πειραιώς και της MIG του άλλοτε πανίσχυρου Ανδρέα Βγενόπουλου δείχνει τη μετατόπιση και την προοπτική ανακατανομής των πεδίων οικονομικής ισχύος.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ως το τέλος του 2014 πρόκειται να εξελιχθούν αγοραπωλησίες, συγχωνεύσεις ή άλλες επιχειρηματικές πράξεις συνολικού ύψους που υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να προσεγγίσουν και τα 10 δισ. ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές επενεργούν σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή. Η αναζήτηση και η ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών μετά την κρίση, σε συνδυασμό με την προηγηθείσα αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, δημιουργούν το περιβάλλον μιας μεγάλης αναδιάταξης στα πεδία της οικονομικής ισχύος.
Οπως φαίνεται, προβάδισμα αυτή τη φορά δεν έχουν οι κρατικοδίαιτοι και οι συνδεδεμένοι με την πολιτική επιχειρηματίες, αλλά όσοι καταφέρνουν να προσελκύσουν ξένα κεφάλαια και όσοι είναι σε θέση να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις στις τράπεζες για αναγέννηση και ανασυγκρότηση υπερχρεωμένων κλάδων.
Καινούργια παιδιά μπαίνουν και θα μπουν μαζικά στην ελληνική επιχειρηματική γειτονιά, απορροφώντας το παλαιό κεφάλαιο που επιμένει στις παλαιές μεθόδους και σε σχήματα προσωποπαγή. Αυτά ουδένα πια συγκινούν και μάλλον απομακρύνουν παρά προσελκύουν.
Συνδυασμένα λοιπόν η Ελλάδα αλλάζει ηγεσία σε όλα τα επίπεδα και ανακατανέμει μερίδια πολιτικής και οικονομικής ισχύος. Γιατί απλούστατα τα προηγούμενα χρεοκόπησαν, δεν πείθουν και δεν έχουν ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις δυνατότητες να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.
Η επερχόμενη μεταβολή χωρίς αμφιβολία θα είναι μεγάλη και ευρύτατης κλίμακας. Να είμαστε καλά να την… απολαύσουμε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ