Μου διηγήθηκαν ένα απίστευτο περιστατικό, τώρα με όλα αυτά που έχουν διαρρεύσει περί συνόδου των Καννών και του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ, το οποίο ευθύς αμέσως σας το μεταφέρω: το καλοκαίρι του 2011, όταν τα πράγματα στην Ελλάδα άρχισαν να ζορίζουν για τα καλά και το καράβι είχε πάρει ήδη στροφή προς τα βράχια, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος έψαχνε εναγωνίως να συναντήσει τον (τότε) πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Τον έπαιρνε συνεχώς στο τηλέφωνο, τον ξανάπαιρνε, πλην όμως ουδεμία απάντηση. Ηταν τότε που άρχισαν και οι διαρροές καταθέσεων και όπως αντιλαμβάνεστε ο κεντρικός τραπεζίτης ήθελε οπωσδήποτε συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Χωρίς όμως αποτέλεσμα. Καμία απολύτως ανταπόκριση…
nnn
Κάποια στιγμή ο κ. Προβόπουλος συναντά τον κ. Χ. Παμπούκη, υπουργό τότε και από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Του λέει το παράπονό του με τη σημείωση ότι πρόκειται για μείζον εθνικό θέμα. Ο κ. Παμπούκης εντυπωσιάζεται από το γεγονός ότι κεντρικός τραπεζίτης και πρωθυπουργός δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και γυρίζει και λέει αυθορμήτως στον κ. Προβόπουλο: «Ασ’ το πάνω μου…». Περνούν από τότε δέκα ημέρες, είδε και απόειδε ο κ. Προβόπουλος, το θέμα ήταν πλέον εξαιρετικά επείγον και αποφασίζει να αποστείλει μια… επιστολή (επίσημη με υπογραφή και σφραγίδα) στον κ. Παπανδρέου ζητώντας συνάντηση. Προτίμησε αυτή τη λύση γιατί αφενός ο άνθρωπος απηύδησε και αφετέρου τα γραπτά μένουν (scripta manent) και αποτελούν πάντοτε και αποδεικτικό στοιχείο…
nnn
Με το που έλαβε την επιστολή ο κ. Παπανδρέου, δεν πέρασαν ούτε δύο ώρες και κλείνει ραντεβού στον κ. Προβόπουλο. Πάει λοιπόν ο διοικητής στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού και του εξήγησε ακριβώς πώς είχε η κατάσταση, του έδωσε έγγραφα που αποδείκνυαν ότι η οικονομία βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού. Ο κ. Παπανδρέου ήταν πίσω από το γνωστό laptop του, κρατούσε με αυτό σημειώσεις και έδειχνε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι τον αντιμετώπιζε με μεγάλη προσοχή. Και ξαφνικά, ενώ ο κ. Προβόπουλος του εξηγούσε την τραγική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, ο κ. Παπανδρέου τον διακόπτει και του λέει: «Ποια είναι η γνώμη σας για την πράσινη ανάπτυξη;». Τα σχόλια περιττεύουν.

Το σίριαλ Στουρνάρα
Μια και έγινε λόγος για την Τράπεζα της Ελλάδος και τον διοικητή της, σας έχω νέα από το σίριαλ (γιατί περί σίριαλ πρόκειται πλέον) του κ. Ι. Στουρνάρα. Θυμάστε προφανώς όλα αυτά που είχαν διαρρεύσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι ο υπουργός Οικονομικών μετακομίζει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μαθαίνω λοιπόν ότι παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης μετέφεραν στην Αθήνα την επιθυμία τους να παραμείνει ο κ. Στουρνάρας στο υπουργείο Οικονομικών. Γιατί, όπως λένε οι κακές γλώσσες, οι Γερμανοί τον αντιμετωπίζουν ως τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή τους στην Ελλάδα. Θα ήταν, μου λένε, ικανοποιημένοι σε τυχόν μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδος μόνον και όταν το επιβάλουν οι πολιτικές συνθήκες. Και τούτο γιατί, ακόμη και σε περίοδο πολιτικών ανατροπών, επιθυμούν να παραμένει από ένα αξιόπιστο πόστο κεντρικός συνομιλητής τους. Αυτά μου είπαν και σας τα μετέφερα και αμαρτίαν ουκ έχω…
nnn
Οπως δεν έχω καμία ευθύνη για τα λεγόμενα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη προς γαλάζιους βουλευτές ότι δηλαδή συνάντησε, όταν ήταν διαγραμμένη από τη ΝΔ, στις 25 Απριλίου του 2011 τον κ. Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο και φεύγοντας από εκεί προειδοποίησε ότι «είναι έτοιμοι οι Ευρωπαίοι να μας διώξουν από την ευρωζώνη και αυτό είναι απολύτως βέβαιον», πλην όμως τότε ουδείς της είχε δώσει σημασία. Ελεγε μάλιστα ότι τότε «η χώρα πέρασε από του χάρου τα δόντια και βγήκε απ’ αυτά με πολύ μεγάλη δυσκολία».
Αφαντο πόρισμα για τον ΕΟΤ


Τούτες τις ημέρες που γίνεται μεγάλος ντόρος για κακοδιαχείριση και για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, μήπως (ρωτάω;) θυμάται αλήθεια κανείς τι απέγινε αυτό το περίφημο πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τις πολλαπλές ατασθαλίες που σημειώθηκαν στον ΕΟΤ; Το θυμάστε; Αυτό με τις παράνομες προσλήψεις, τις απευθείας αναθέσεις έργων, τις μεταξωτές γραβάτες, το σαμπανιζέ τζιπ Lexus που αγοράστηκε και έκανε διαδρομές μόνον από Αθήνα στην… Αράχοβα (πήγε και μία φορά στη Μύκονο), τα δύο εκατ. καραμέλες ούζου που αγοράστηκαν και κατέκλυσαν την Ευρώπη, με τους εγγλέζους ταξιτζήδες που τους αφήσαμε απλήρωτους με τις… αγελάδες που αγόρασε ο ΕΟΤ (από το cow parade) και τις άφησε να κοσμούν την.. αποθήκη του στην οδό Τσόχα, με τα αμερικανικά κανάλια να μας κυνηγούν που τα αφήσαμε και αυτά απλήρωτα, με τα πόμολα από κρύσταλλα… σβαρόφσκι που κοσμούσαν το γραφείο του υπουργού και με το… τζάκι-μαϊμού που αγοράστηκε πανάκριβα μόνον και μόνο για φιγούρα. Γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Επειδή ο κ. Π. Γερουλάνος που παρέλαβε το πόρισμα το παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη και από εκεί, όπως λέει, ουδείς γνωρίζει τι έχει απογίνει.
nnn
Χάθηκε θα πείτε το πόρισμα για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού; Είναι δυνατόν; Στη Βουλή που ρώτησα δεν έδωσαν συγκεκριμένη απάντηση. ‘Η μάλλον μου είπαν ότι ούτε αυτοί γνωρίζουν για τη διαχείριση που έγινε στον ΕΟΤ επί κυβερνήσεως της ΝΔ. Τώρα όμως φαίνεται ότι έχουν αλλάξει ορισμένα πράγματα. Ισως λίγοι να θυμάστε ότι στις αρχές του 2014 ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς είχε εξαγγείλει απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Σανγκάης. Ελάχιστοι πιθανόν να έδωσαν σημασία σε μια τέτοια πρωθυπουργική εξαγγελία. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ, όπως με ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Π. Λειβαδάς, ότι αρχίζει η απευθείας σύνδεση Αθήνα – Πεκίνου. Θα υπάρξει μάλιστα και ειδική τελετή στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», παρουσία και του κινέζου πρωθυπουργού και έτσι τα κινεζικά αεροσκάφη θα μεταφέρουν από τη Σανγκάη τους Κινέζους στους αγαπημένους προορισμούς στη Σαντορίνη, στην Κρήτη, στην Πάρο και στην Αθήνα.

Οι «οπαδοί του Μόσκοβου»
Με την επίσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα συνέπεσε χρονικά το ταξίδι κλιμακίου της Χρυσής Αυγής που βρέθηκε επίσης στη ρωσική πρωτεύουσα. Ο βουλευτής του κόμματος Αρτέμης Ματθαιόπουλος και η σύζυγος του αρχηγού της ΧΑ Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια πήγαν στη Μόσχα και πραγματοποίησαν επαφές με ρώσους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Το ενδιαφέρον ήταν ότι είχαν και πολύωρη συνάντηση με τον σύμβουλο του προέδρου Πούτιν και καθηγητή του Πανεπιστημίου της Μόσχας Αλεξάντερ Ντούγκιν, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Βήματος», στις 13 Απριλίου, με τίτλο: «Η Ρωσία, η Χρυσή Αυγή και οι οπαδοί του Μόσκοβου –Οι σχέσεις του κόμματος Μιχαλολιάκου με ρωσικά εθνικιστικά κέντρα». Ο Ντούγκιν, ο ιδρυτής της αποκαλούμενης «4ης πολιτικής θεωρίας», είπε ότι «πλησιάζει ο καιρός που θα οικοδομηθεί μια Ευρώπη των Εθνών και του πολιτισμού ενάντια στην Ευρώπη των τοκογλύφων και της παρακμής». Για την ιστορία, ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Μόσχα το 1996 και συναντήθηκε με τον εθνικιστή Ζιρινόφσκι. Τότε τον συνόδευαν ο περιβόητος «Περίανδρος» και κάποιος στρατιωτικός γιατρός ονόματι Αθ. Κωνσταντίνου που αμέσως μετά αποστρατεύτηκε.
Σουλεϊμάν ο… Μεγαλοπρεπής
Η ιστορία που θα σας διηγηθώ ξεπερνά ακόμα και το σίριαλ του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Αν και βρισκόμαστε σε εκλογική πλέον περίοδο ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αποφάσισε να επισκεφθεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο προσκομίζοντας… δωράκια.
nnn
Στους έλληνες φαντάρους που υπηρετούν εκεί τους δώρισε… ταμπλέτες, που τις έβλεπαν απέναντι οι τούρκοι φαντάροι και ζήλευαν. Τότε ο υπουργός κάνει το μεγάλο βήμα. Περνά απέναντι και άρχισε να μοιράζει και στους τούρκους στρατιώτες δώρα: Ενα καλαθάκι με ελληνικά προϊόντα. Ξέρετε εσείς, λάδι, παξιμάδια, ελιές. Εμαθαν οι τούρκοι αξιωματικοί ότι έλληνας υπουργός μοιράζει δώρα και πλάκωσαν κι αυτοί και δεν έφυγαν παραπονεμένοι. Στον τούρκο συνταγματάρχη του δώρισε μία πλακέτα, αλλά ήρθε και ο στρατηγός διοικητής της περιοχής. Αυτός πήρε ένα ξιφίδιο αρχαιοελληνικό. Για να μη γίνει καμία παρεξήγηση ο κ. Αβραμόπουλος του είπε: «Ακου να δεις, να το χρησιμοποιείς σαν χαρτοκόπτη και όχι σαν ξίφος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ