Σε μία συνάντηση –που δεν έτυχε της δημοσιότητας που θα έπρεπε –ανακοινώθηκαν τα πορίσματα μιας «Ερευνας για τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε Αρχές και Θεσμούς προστασίας των δικαιωμάτων τους».
Διεξήχθη από τον «Συνήγορο του Πολίτη» σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και με τη συμμετοχή αρμοδίων καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόντος, Ναγόπουλος) και έγκυρων ερευνητών (Λεμονάκης, Βαλάση, Γάλλου).
Με αφετηρία μία ιδέα από ένα βιβλίο της Κ. Σπανού, Συνηγόρου του Πολίτη, ερευνήθηκε το πώς το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο, το φύλο αλλά και άλλοι παράγοντες συνεπιδρούν στο αν κάποιος θα «προσφύγει» ή όχι σε αυτή την Αρχή. Η σοβαρότητα της έρευνας καταδείχθηκε από τη μέθοδο που ακολουθήθηκε (πιλοτική και στη συνέχεια εφαρμοστική επί του οριοθετημένου πεδίου) ώστε να οριστικοποιηθούν οι ευρετικές συναρτήσεις.
Ομως τα πορίσματα υποψιάζουν, νομίζω, και σε κάτι άλλο πέρα από όσα υπογραμμίστηκαν από τον καθηγητή Κ. Κωστή και τον δημοσιογράφο Π. Μανδραβέλη –ότι το ερευνητικό πρότυπο μπορεί να διεθνοποιηθεί. Να προταθεί και σε άλλες χώρες της Ενωσης ώστε να υπάρξουν συγκριτικά στοιχεία.
Είναι αλήθεια λίγο σπάνιο ότι και στη χώρα αυτή, όταν κανείς εργάζεται σωστά, το ιδιαίτερα πρωτότυπο και συνάμα χρήσιμο μπορεί να προκύψει.

Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ