ΠΟΛΛΑ και διάφορα συνέβησαν στο σύντομο χρονικό διάστημα –σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα των έξι ετών –από την ανάθεση στην Αθήνα, Ιούνιος 1894, της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (τότε συνηθιζόταν η λέξη ανασύστασις) μέχρι την τέλεσή τους τον Μάρτιο του 1896 στη μικρή Ελλάδα. Εκείνη, και δεν ήσαν λίγοι που την χλεύαζαν ως «Ψωροκώσταινα», βρέθηκε στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ετσι είχε δικαιωθεί ο Δημήτριος Βικέλας, ότι η «Ελλάς θα καταταγεί εις την ευρωπαϊκή ολομέλειαν».
***
ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ, ίσως το σημαντικότερο της προολυμπιακής περιόδου από πλευράς λαϊκής και αθλητικής έννοιας, είναι η διεξαγωγή στο Νησί της μεγαλόχαρης των ΤΗΝΙΩΝ τον Αύγουστο του 1895. Ιστορικά οι αγώνες εκείνοι δεν ταξινομούνται μόνο ως οι πρώτοι ουσιαστικά πανελλήνιοι αγώνες. Συμμετοχή όλων των εν ενεργεία σωματείων, αλλά και μιας ολιγομελούς μεν αλλά λαμπρής επίδοσης αποστολής από τη Σμύρνη, των συλλόγων της πρωτοπορίας Ορφέα και Γυμνασίου, από τη συνένωση των οποίων δημιουργήθηκε λίγο μετά ο ιστορικός Πανιώνιος Γ.Σ.
***
ΤΑ ΤΗΝΙΑ του 1895 πιστοποιούνται ως σαφές μήνυμα μιας νέας αναγεννώμενης Ελλάδας. Αξίζει συνεπώς ανεπιφύλακτος έπαινος σήμερα στους ίδιους φορείς και χώρους που δημιούργησαν εκείνο το υψίστου πατριωτισμού γεγονός, τον Εθνικό Γ.Σ., τον Δήμο Τήνου (τότε Τηνίων), το ίδρυμα της Ευαγγελίστριας Τήνου και άλλους πολλούς φιλαθλητικούς άνδρες, παρά τις αντιξοότητες και τις τωρινές πικρές δοκιμασίες να τιμούν έμπρακτα –και όχι με τη συμβατική επετειακή υπόμνηση –εκείνο το μεγάλο ορόσημο της Ελλάδας του 19ου αιώνα, με την τρίτη οργάνωση των Τηνίων (2006, 2010, 2014).
***
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ πυρήνας των Τηνίων 2014 του σύγχρονου κλειστού Γυμναστηρίου αθλοπαιδιών και άλλων εκδηλώσεων. Με το «εργαλείο» αυτό τα νιάτα της Τήνου θα διασφαλίσουν συνθήκες άμιλλας σε όλο το εύρος των Κυκλάδων όπου η αθλητική δραστηριότητα (κυρίως μπάσκετ και βόλεϊ) έχει αποκτήσει πανελλήνια και αξιοθαύμαστη παρουσία, ακόμη και σε άλλα αθλήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ