Η συζήτηση για την Ευρώπη, σήμερα παρά ποτέ, θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την ισόρροπη ανάπτυξη, τη δημοκρατία και την συνύπαρξη των λαών στη βάση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Μα πάνω από όλα, με αξιοπιστία οφείλουμε να ορίσουμε την πορεία για το μέλλον αυτής της Ευρώπης, για τους νέους που εκπροσωπούν και εκφράζουν το αύριο της.

Η Ευρώπη της επόμενης ημέρας θα είναι μια διαφορετική Ευρώπη που δεν θα μπορεί να στηρίζεται σε μετρήσεις και δείκτες που αποτυπώνουν απαιτήσεις και σχέσεις του παρελθόντος.

Η προοπτική που αλλάζει την καθημερινότητα πρέπει να αντιμετωπίζει με απόλυτη προτεραιότητα τα ζητήματα της απασχόλησης και της ανεργίας. Κάθε επιμέρους στόχος, στη δική μας Ευρώπη, συμβάλει στην οικοδόμηση σχέσεων ισότιμης συμμετοχής όλων και κυρίως του πλέον δυναμικού κομματιού της στο νέο περιβάλλον που αγωνιζόμαστε να διαμορφώσουμε.
Αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε πρακτικές που ακύρωσαν την προοπτική της, παγίδευσαν κοινωνικές δυνάμεις στην πτώχευση και φαλκίδεψαν το μέλλον των νέων.
Παλεύουμε μαζί στην Ευρώπη για να ξεπεράσουμε και ανατρέψουμε τις συνέπειες της κρίσης και να:
Ø διευρύνουμε και ενισχύουμε τους ορίζοντες των λαών της, να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την σταθερότητα και την ισόρροπη και αλληλέγγυα ανάπτυξη
Øπροτάσσουμε τα ζητήματα της απασχόλησης και της ανεργίας, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη διάσταση της κρίσης. Τα κριτήρια (χρέος, έλλειμμα, πληθωρισμός) της Ευρωπαϊκής Συνθήκης κατέδειξαν και καταδεικνύουν τις συνέπειες της Ευρώπης του ανταγωνισμού κυρίως για τη ζωή των νέων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων
Øστρέφουμε και επικεντρώνουμε την πολιτική όλου του θεσμικού οικοδομήματος της Ένωσης στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της ανεργίας
Øπαλεύουμε για την ανατροπή του μοντέλου της άνισης ανάπτυξης Βορρά -Νότου και τη διαμόρφωση των όρων για την ισόρροπη και αλληλέγγυα ανάπτυξη.
Η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε μια κατάσταση που ιστορικά δεν έχει γνωρίσει άλλη χώρα εν καιρώ ειρήνης. Μισός αιώνας δουλειάς των Ελλήνων εξανεμίστηκε σε μόλις τέσσερα χρόνια. Η πείρα του παρελθόντος όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σχεδιάσουμε το μέλλον αλλαζοντας την πορεία με την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση.
Έχουμε την υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και τους νέους:
Øνα ανατρέψουμε τις συνθήκες που οδήγησαν σε αδιέξοδο ένα ολόκληρο λαό και να οικοδομήσουμε συνθήκες ασφάλειας για τις επόμενες γενιές
Øνα σχεδιάσουμε και διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο εναλλακτικής οικονομικής πολιτικής με εξορθολογισμό και αξιοποίηση των πόρων, τη διεύρυνση των πολιτικών για τη δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος και την αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας με την άμεση αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Øνα υιοθετήσουμε ένα συνολικό σχεδιασμό με την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ανασύσταση του κοινωνικου κράτους που θα δώσει προοπτικές στη ζωή μας.
Καλούμαστε να αγωνιστούμε για να δημιουργήσουμε και προσφέρουμε μια κοινωνία που
Øθα αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, και
Øθα οδηγεί στη μετάβαση σε ένα περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης

Σας καλώ να αγωνιστούμε τώρα μαζί για να συνυπάρξουμε όλοι μαζί σε μια κοινωνία δημοκρατική, παραγωγική και αλληλέγγυα. Ο χρόνος πιέζει.
* Ο κ. Σάββας Ρομπόλης είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Πανεπιστημιακός και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ).