Οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος που κατατέθηκαν χθες από τον πρωθυπουργό, αλλά και ανάλογες προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί από άλλα κόμματα, ανοίγουν τη συζήτηση για τις αναγκαίες αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της ελληνικής πολιτείας.

Αλλαγές που ήρθαν με μεγαλύτερη έμφαση στο προσκήνιο λόγω και των συνεπειών που επέφερε στην πολιτική και κοινωνική μας πραγματικότητα η κρίση που βιώνουμε. Ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του πολιτεύματος, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της δημόσιας διοίκησης είναι ζητήματα που έχουν πλέον ωριμάσει, μετά και τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές ανατροπές των τελευταίων χρόνων.

Είναι κοινά παραδεκτό πλέον ότι οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν μετά τη Μεταπολίτευση, μπορεί να συνέβαλλαν στην ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας, στην μακρότερη περίοδο της ιστορίας μας, αλλά δεν ανταποκρίνονται απολύτως πλέον στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί.

Είναι γεγονός επίσης ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση για μια σειρά συνταγματικές αλλαγές που θα μας φέρουν πιο κοντά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Για παράδειγμα η ανάγκη εισαγωγής ενός αποτελεσματικότερου συστήματος ελέγχου της ποινικής και κοινοβουλευτικής ευθύνης των μελών της κυβέρνησης είναι εξαγγελία δυνάμεων από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα. Κοινής αποδοχής είναι επίσης η αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού πλαισίου με ένα σταθερότερο και δικαιότερο σύστημα.

Παράλληλα μιας σειρά αλλαγές που στο παρελθόν πυροδοτούσαν σφοδρές αντιδράσεις, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της παιδείας, αναγνωρίζονται πλέον ως αναγκαίες από ένα ευρύ φάσμα δυναμεων. Το ίδιο και οι μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της δημόσιας διοίκησης, η ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και ο ρόλος και η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θα είναι ολέθριο λάθος όμως αν αυτές οι περίπου κοινά αποδεκτές αλλαγές εγκλωβιστούν στην προεκλογική κομματική αντιπαράθεση. Ο νέος θεμελιώδης χάρτης της χώρας πρέπει να διαμορφωθεί με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο και κυρίως με το βλέμμα στο μέλλον.

Το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι έρμαιο συγκυριακών κομματικών επιδιώξεων, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, ούτε να αποτελέσει το άλλοθι για να ξεπεραστούν ή συγκαλυφθούν οι σημερινές αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος. Η αναθεώρηση του Συντάγματος, δίνει μια μοναδική ευκαιρία να αποκατατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτικής και να ανοικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με του πολίτες. Ας μην την αφήσουν να πάει χαμένη.

ΤΟ ΒΗΜΑ