Με την επιβεβαίωση από την Eurostat των θετικών δημοσιονομικών εξελίξεων στη χώρα μας και ιδιαίτερα με την επιβεβαίωση της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος και την πιλοτική-«προστατευμένη» έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές, κλείνει ο κύκλος των μνημονιακών πολιτικών που βίαια επέβαλαν εταίροι και διεθνείς δανειστές.
Κλείνει ο κύκλος των επώδυνων μέτρων επιβολής φόρων, περικοπής μισθών, συντάξεων και του κοινωνικού κράτους, που οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, στην ανεργία και στην απόγνωση εκατομμύρια Ελλήνων και ιδιαίτερα των νέων. Θετικό όμως είναι, παρότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, ότι περιορίστηκε δραστικά η δημόσια και ιδιωτική σπατάλη, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή.
Το ΠαΣοΚ ήταν στην κυβέρνηση το 2010, τη χρονιά που υιοθετήθηκαν οι πολιτικές αυτές, για να αντιμετωπιστεί η κρίση που είχε ξεσπάσει τον προηγούμενο χρόνο και να αποφευχθεί η απόλυτη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας. Το ΠαΣοΚ ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για μεγάλα λάθη και παραλείψεις τόσο του ιδίου, όσο και των άλλων πολιτικών κομμάτων, αλλά και των επιχειρηματικών, συνδικαλιστικών και πνευματικών ηγεσιών της χώρας μας. Χρεώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, τις παθογένειες και τις ευθύνες των προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς να του αναγνωριστεί η μεγάλη συμβολή στις μεγάλες επιτυχίες και την ευημερία της Μεταπολίτευσης.
Τα άλλα κόμματα, παλιά και νέα και οι άλλες ηγεσίες, γύρισαν την πλάτη στις ευθύνες που τους αναλογούσαν και μετρούσαν μόνο πολιτικά κέρδη. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα οι νέοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τους θεσμούς της κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης, ενώ το υπόλοιπο πολώθηκε σε ακραίες επιλογές. Είναι σημαντικό όμως, πως από το 2012, τόσο η ΝΔ και σε ένα βαθμό η ΔΗΜΑΡ, ανέλαβαν ένα μέρος αυτών των ευθυνών.
Η χώρα μας τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κύκλο. Η περίοδος αυτή αρχίζει με ανοιχτά τα αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Κανείς δεν πρέπει να καλλιεργεί αυταπάτες για εύκολους δρόμους και εύκολες επιλογές τα επόμενα χρόνια. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει δικαίωμα να αποκρύπτει την αλήθεια και να πολιτεύεται με ανέξοδα συνθήματα. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει με πολιτική σταθερότητα και τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συνεργασία και κοινωνική συναίνεση. Κανένα κόμμα και καμιά κοινωνική ομάδα, δεν μπορεί μόνη της να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Οι μέχρι τώρα πολιτικές εφαρμόστηκαν μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες, κυβερνητικές και διοικητικές πράξεις.
Τώρα απαιτείται η ενεργοποίηση της κοινωνίας και του κάθε πολίτη. Η επιχειρηματική κοινότητα, οι επαγγελματίες, η δημόσια διοίκηση, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στο νέο κύκλο. Γι’ αυτό και η νέα περίοδος μπορεί να μην προβλέπει επώδυνα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα, απαιτεί όμως μεταρρυθμίσεις και δημιουργικές πρωτοβουλίες των πολιτών, κάτι που είναι πολύ πιο σύνθετο και δύσκολο, λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν και της ανασφάλειας μεγάλου μέρους της κοινωνίας.
Το ΠαΣοΚ συνεχίζοντας τη στάση ευθύνης, πρέπει να κάνει αυτό που όφειλε από τα προηγούμενα χρόνια να είχε κάνει, να προτείνει ένα Μεσοπρόθεσμο ρεαλιστικό Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής. Για να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από εδώ και πέρα η κυβερνητική και πολιτική του παρουσία πρέπει να στηρίζεται σε μια νέα εθνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, τα εργαλεία, τους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του.
Οι πολίτες σήμερα, όπως καταδεικνύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν είναι βέβαιοι για τις κομματικές και πολιτικές τους επιλογές και αμφισβητούν τις προτάσεις όλων των κομμάτων. Αυτό δεν φαίνεται να το κατανοούν οι κομματικές ηγεσίες.
Η επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, πρέπει να είναι μέρα ευθύνης για όλους. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι το ποιο πιθανόν είναι η ημέρα αυτή να είναι ημέρα κρίσης όλων σχεδόν των κομμάτων. Για το ΠαΣοΚ μπορεί να είναι ημέρα αφετηρίας για την αναγέννησή του, μπορεί όμως να είναι και η αρχή του τέλους του. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μέχρι τις Ευρωεκλογές για να βρεθούμε όλοι πιο κοντά στην πρώτη προοπτική. Η δεύτερη θα είναι, πρωτίστως, κακή για την χώρα και τους πολίτες.
Για τους λόγους αυτούς προτείνω:
Να προκηρυχθεί αμέσως μετά τις εκλογές έκτακτο συνέδριο του ΠαΣοΚ με περιεχόμενο:
α) Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, που θα περιλαμβάνει την πρόταση για την ρύθμιση του δημοσίου χρέους, το νέο Κράτος, νέο πολιτικό σύστημα, το νέο Αναπτυξιακό μοντέλο και την κοινωνική Συνοχή. Ένα νέο, δηλαδή, ειλικρινές και δημιουργικό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την εργασία και το κοινωνικό κράτος.
β) Με βάση αυτό το σχέδιο, το ΠαΣοΚ να προτείνει κυβέρνηση ευρύτερης εθνικής- δημοκρατικής συνεργασίας για τα επόμενα 2+4 χρόνια.
γ) Ηθική πολιτική και οργανωτική επαναθεμελίωση του ΠαΣοΚ, για να μπορέσει να υπηρετήσει δημιουργικά τη χώρα, την κοινωνία και την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Η στασιμότητα, οι προσωπικές στρατηγικές, η λογική του βλέποντας και κάνοντας, οδηγεί σε άγονες διχαστικές αντιπαραθέσεις που άμεσα θα βλάψουν και τη χώρα και τη Δημοκρατική Παράταξη.