από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Ευρωεκλογές και επόμενη ημέρα για τη χώρα και το ΠαΣοΚ

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με την επιβεβαίωση από την Eurostat των θετικών δημοσιονομικών εξελίξεων στη χώρα μας και ιδιαίτερα με την επιβεβαίωση της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος και την πιλοτική-«προστατευμένη» έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές, κλείνει ο κύκλος των μνημονιακών πολιτικών που βίαια επέβαλαν εταίροι και διεθνείς δανειστές.

Κλείνει ο κύκλος των επώδυνων μέτρων επιβολής φόρων, περικοπής μισθών, συντάξεων και του κοινωνικού κράτους, που οδήγησαν στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, στην ανεργία και στην απόγνωση εκατομμύρια Ελλήνων και ιδιαίτερα των νέων. Θετικό όμως είναι, παρότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη, ότι περιορίστηκε δραστικά η δημόσια και ιδιωτική σπατάλη, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή.

Το ΠαΣοΚ ήταν στην κυβέρνηση το 2010, τη χρονιά που υιοθετήθηκαν οι πολιτικές αυτές, για να αντιμετωπιστεί η κρίση που είχε ξεσπάσει τον προηγούμενο χρόνο και να αποφευχθεί η απόλυτη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας. Το ΠαΣοΚ ανέλαβε τις πολιτικές ευθύνες για μεγάλα λάθη και παραλείψεις τόσο του ιδίου, όσο και των άλλων πολιτικών κομμάτων, αλλά και των επιχειρηματικών, συνδικαλιστικών και πνευματικών ηγεσιών της χώρας μας. Χρεώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, τις παθογένειες και τις ευθύνες των προηγούμενων δεκαετιών, χωρίς να του αναγνωριστεί η μεγάλη συμβολή στις μεγάλες επιτυχίες και την ευημερία της Μεταπολίτευσης.

Τα άλλα κόμματα, παλιά και νέα και οι άλλες ηγεσίες, γύρισαν την πλάτη στις ευθύνες που τους αναλογούσαν και μετρούσαν μόνο πολιτικά κέρδη. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα οι νέοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τους θεσμούς της κοινωνικής και πολιτικής εκπροσώπησης, ενώ το υπόλοιπο πολώθηκε σε ακραίες επιλογές. Είναι σημαντικό όμως, πως από το 2012, τόσο η ΝΔ και σε ένα βαθμό η ΔΗΜΑΡ, ανέλαβαν ένα μέρος αυτών των ευθυνών.

Η χώρα μας τώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κύκλο. Η περίοδος αυτή αρχίζει με ανοιχτά τα αναπτυξιακά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Κανείς δεν πρέπει να καλλιεργεί αυταπάτες για εύκολους δρόμους και εύκολες επιλογές τα επόμενα χρόνια. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει δικαίωμα να αποκρύπτει την αλήθεια και να πολιτεύεται με ανέξοδα συνθήματα. Η χώρα πρέπει να προχωρήσει με πολιτική σταθερότητα και τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συνεργασία και κοινωνική συναίνεση. Κανένα κόμμα και καμιά κοινωνική ομάδα, δεν μπορεί μόνη της να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Οι μέχρι τώρα πολιτικές εφαρμόστηκαν μέσα από νομοθετικές πρωτοβουλίες, κυβερνητικές και διοικητικές πράξεις.

Τώρα απαιτείται η ενεργοποίηση της κοινωνίας και του κάθε πολίτη. Η επιχειρηματική κοινότητα, οι επαγγελματίες, η δημόσια διοίκηση, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στο νέο κύκλο. Γι' αυτό και η νέα περίοδος μπορεί να μην προβλέπει επώδυνα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα, απαιτεί όμως μεταρρυθμίσεις και δημιουργικές πρωτοβουλίες των πολιτών, κάτι που είναι πολύ πιο σύνθετο και δύσκολο, λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων που υπάρχουν και της ανασφάλειας μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

Το ΠαΣοΚ συνεχίζοντας τη στάση ευθύνης, πρέπει να κάνει αυτό που όφειλε από τα προηγούμενα χρόνια να είχε κάνει, να προτείνει ένα Μεσοπρόθεσμο ρεαλιστικό Σχέδιο Οικονομικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνοχής. Για να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από εδώ και πέρα η κυβερνητική και πολιτική του παρουσία πρέπει να στηρίζεται σε μια νέα εθνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, τα εργαλεία, τους πόρους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του.

Οι πολίτες σήμερα, όπως καταδεικνύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν είναι βέβαιοι για τις κομματικές και πολιτικές τους επιλογές και αμφισβητούν τις προτάσεις όλων των κομμάτων. Αυτό δεν φαίνεται να το κατανοούν οι κομματικές ηγεσίες.

Η επόμενη μέρα των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών, πρέπει να είναι μέρα ευθύνης για όλους. Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι το ποιο πιθανόν είναι η ημέρα αυτή να είναι ημέρα κρίσης όλων σχεδόν των κομμάτων. Για το ΠαΣοΚ μπορεί να είναι ημέρα αφετηρίας για την αναγέννησή του, μπορεί όμως να είναι και η αρχή του τέλους του. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μέχρι τις Ευρωεκλογές για να βρεθούμε όλοι πιο κοντά στην πρώτη προοπτική. Η δεύτερη θα είναι, πρωτίστως, κακή για την χώρα και τους πολίτες.

Για τους λόγους αυτούς προτείνω:

Να προκηρυχθεί αμέσως μετά τις εκλογές έκτακτο συνέδριο του ΠαΣοΚ με περιεχόμενο:

α) Το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας, που θα περιλαμβάνει την πρόταση για την ρύθμιση του δημοσίου χρέους, το νέο Κράτος, νέο πολιτικό σύστημα, το νέο Αναπτυξιακό μοντέλο και την κοινωνική Συνοχή. Ένα νέο, δηλαδή, ειλικρινές και δημιουργικό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα, την εργασία και το κοινωνικό κράτος.

β) Με βάση αυτό το σχέδιο, το ΠαΣοΚ να προτείνει κυβέρνηση ευρύτερης εθνικής- δημοκρατικής συνεργασίας για τα επόμενα 2+4 χρόνια.

γ) Ηθική πολιτική και οργανωτική επαναθεμελίωση του ΠαΣοΚ, για να μπορέσει να υπηρετήσει δημιουργικά τη χώρα, την κοινωνία και την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.

Η στασιμότητα, οι προσωπικές στρατηγικές, η λογική του βλέποντας και κάνοντας, οδηγεί σε άγονες διχαστικές αντιπαραθέσεις που άμεσα θα βλάψουν και τη χώρα και τη Δημοκρατική Παράταξη.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ευρωεκλογές-Βενιζέλος-ΠΑΣΟΚ | 08/05/2014 00:10
  ΣΥΝΕΧΕΙΑ 3 : Η πολύμηνη ακυβερνησία (με ευθύνη Σαμαρά) έφερε πολύ πίσω ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ και μετά τις διπλές εκλογές του 2012 οι Σαμαράς – Βενιζέλος ΠΕΤΣΟΚΟΨΑΝ Μισθούς, Συντάξεις και Δώρα, ΦΤΩΧΟΠΟΙΩΝΤΑΣ μεγάλη μερίδα του κόσμου και μας ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ που ακολούθησε. Ο Βενιζέλος με την στάση του ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΗΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ τον Σαμαρά και την ΝΔ και «ΕΣΒΗΣΕ» το ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά ΤΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ των Ευρωεκλογών, πρέπει ΠΑΡΑΥΤΑ να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής Νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ και είναι βέβαιο ότι η κίνηση αυτή θα ΕΠΑΝΑΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.
  Απόστολος Κυριακός83704
  απάντηση14
   
   
   
  Ευρωεκλογες-Βενιζέλος-ΠΑΣΟΚ | 08/05/2014 00:03
  ΣΥΝΕΧΕΙΑ 1: Δεν έχει ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ την Κυβέρνηση Καραμανλή η οποία μέσα σε 5,5 χρόνια «κατάφερε» να καταστρέψει την Ελληνική Οικονομία, να φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και να μας κάνει ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ, δίνοντας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ΨΕΥΤΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (GREEK STATISTICS). Η ΑΘΛΙΑ αυτή τακτική του Βενιζέλου, συνέτεινε στο να «ξεχάσει» ο κόσμος ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ της Κυβέρνησης Καραμανλή ( με υπουργό τον Σαμαρά, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΩΜΑΣΤΕ) και σιγά-σιγά να πιστέψει ότι για την καταστροφή της χώρας δεν φταίνε ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ (κυβέρν. Καραμανλή) αλλά οι ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ (κυβέρν. Παπανδρέου) ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
  Απόστολος Κυριακός
  απάντηση24
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ευρωεκλογές-Βενιζέλος- ΠΑΣΟΚ | 07/05/2014 23:58
  Κύριε Μαγκριώτη, στις 25/5/2014 το βράδυ, θα διαπιστώσετε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάθει ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ εξ’ αιτίας του Βενιζέλου ο οποίος έχει προδώσει τις προσδοκίες του Δημοκρατικού Κόσμου. Ο ΒΟΥΛΙΜΙΚΟΣ και ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟΣ αυτός άνθρωπος, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ το έργο του ΠΑΣΟΚ της διετίας 2010-2011 κατά την οποία η Κυβέρνηση Παπανδρέου ΜΕΙΩΣΕ ΤΟ ΘΗΡΙΏΔΕΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ (που μας «προικοδότησε» η Κυβέρνηση Καραμανλή) κατά 14,5 Δις (6,6% του ΑΕΠ) ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ των χαμηλών και μεσαίων Μισθών και Συντάξεων. Για το επίτευγμα αυτό ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, ο Βενιζέλος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....
  Αποστολος Κυριακός
  απάντηση14
   
   
  ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ | 07/05/2014 23:13
  Μέσα στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που βρισκόμαστε θεωρώ ότι πρόκειται για μια σοβαρή, υπεύθυνη άποψη τόσο για τη χώρα όσο και για το ΠΑΣΟΚ.
  ΑΛΕΞ
  απάντηση42
   
   
  καί προχωρώ πιό πέρα τόν συλλογισμό σου Κε Μαγκριώτη μου | 07/05/2014 20:03
  Νά κληθεί πάραυτα ό Κος Τσοχατζόπουλος καί νά αναγορευθεί διά βοής επίτιμος αρχηγός τού κινήματος.Επίσης τήν κεντρική επιτροπή σάν ιστορικά στελέχη νά πλαισιώσουν οί Κοι Παπαντωνίου , Τσουκάτος , Μαντέλης , Βερελής καί οπωσδήποτε ή Κα Λιάνη μέ τήν φίλη της αεροσυνοδό Κα Τουρλουμούση πού κάποτε διοίκησαν τήν χώρα μέ λαμπρά αποτελέσματα. Τήν ηγεσία τού συνδικαλιστικού κινήματος νά αναλάβει ό αλήστου μνήμης Κος Φωτόπουλος τής ΔΕΗ.Προτείνω μάλιστα σάν διέυρυνση τούς Κους Βουλγαράκη τήν σύζυγο του Κα Πελέκη μέθ ' όλης τής οικογενείας της καί ακόμη τούς , Ρουσσόπουλο , Αλογοσκούφη καί τόν σεβάσμιο Εφραίμ τού Βατοπαιδίου. Αυτό είναι τό καθαρό γνήσιο πασόκ πού επιθυμούν όλοι οί Έλληνες.
  eirwn
  απάντηση34
   
   
  ΑΠΟΨΗ | 07/05/2014 19:54
  Η αλήθεια είναι ότι σπάνια πια βλέπεις μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση για την επόμενη μέρα. Ίσως είναι καιρός πια να αποδοθούν ευθύνες σε όσους τους αναλογούν και τα παθήματα να γίνουν μαθήματα για όλους μας. Ίσως η ανασύνταξη και η ανασυγκρότηση του χώρου να είναι μονόδρομος. ΣΠ
  ΣΠ
  απάντηση133
   
   
  τι είχες.... | 07/05/2014 19:23
  Γιάννη, τι είχα πάντα
  μανούτιος
  απάντηση410
   
   
  Ένα άρθρο που αξίζει να διαβάσεις. | 07/05/2014 18:51
  Ο Μαγκριώτης με την ευθύτητα, και αντικειμενικότητα, αποτυπώνει για μία ακόμη φορά, την πολιτική-οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, και δημιουργικές προτάσεις για το μέλλον. Δεν μπορώ να κατανοήσω τη στάση αυτών που επιλέγουν το σημείο για τα «σχόλια στο Άρθρο», για να εκφράσουν προσωπικές πικρίες και διαμαρτυρία στο σύστημα.
  Χρήστος
  απάντηση144
   
   
  Είσαι μικρός ακόμη | 07/05/2014 16:25
  μάλλον για να πάρεις τη σύνταξη του βουλευτή. Με το εφάπαξ να πληρωσεις και εσυ μέρος απο τα χρεη του Πασοκ που μου ονειρεύεσαι νεα αρχη για ενα κομμα μηχανισμων και ευνοιοκρατιας.
  ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ
  απάντηση615
   
   
  Ένα νέο, δηλαδή, ειλικρινές και δημιουργικό κοινωνικό συμβόλαιο | 07/05/2014 15:50
  Αντιγράφω ....Ένα νέο, δηλαδή, ειλικρινές και δημιουργικό κοινωνικό συμβόλαιο Δηλαδή ως σήμερα δεν μπορεσε να ήταν ειλικρινές ; Και με πιό θαύμα αυτό θα αλλάξει ; Και θα είναι με την Κυβέρνηση ακόμα του Σαμαρά το νέο αυτό ΠΑΣΟΚ ; Και με ποιόν αρχηγό ; Περίμενα κάτι καλλίτερο απ τις γνωστές αεροκουβέντες , διότι όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι τα ....τραλαλά δεν αρκούν .
  Γιάννης
  απάντηση1310
   
   
   
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ..... | 07/05/2014 13:53
  Να και μία ψύχραιμη και νηφάλια φωνή για τα τεκταινόμενα τώρα και μετά. Μπράβο κύριε Μαγκριώτη και δεν στο 'χα ΜΠΡΑΒΟ!
  NIK
  απάντηση2410
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΠΕΣΤΑ ΓΙΑΝΝΗ!!! | 07/05/2014 13:22
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
  a.k.
  απάντηση2410
   
   
  ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ | 07/05/2014 13:12
  ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΟΣΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΛΗΣΜΟΝΗΣΑΝ ΓΡΥΓΟΡΑ ΤΑ ΖΑΠΠΕΙΑ
  ΑΧΚ
  απάντηση2210
   
   
   
  Δώσαμε, δώσαμε... | 07/05/2014 12:57
  .
  Αθεόφοβος
  απάντηση1220
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ | 07/05/2014 12:22
  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
  απάντηση2513
   
   
  Δε μας έφταναν τα χάλια μας | 07/05/2014 12:14
  πλακώσαν και οι μαγκριώτηδες με απόψεις, τρομάρα τους.
  A.K.
  απάντηση1827
   
   
  Mπροστά σε αυτά | 07/05/2014 12:10
  που λέει ο τα πάντα σφάζων και τα πάντα μαχαιρώνων Μπένυ the great, αυτά που γράφεις είναι ξεπατικοσούρες των '80s. Στο πάγκο σου ανθυποτεράστιε.
  Μπένυ! Ο μέγας γκουρού!!!!!!
  απάντηση1823
   
   
  πολύ σωστά όσα | 07/05/2014 11:43
  γράφει ο κ. Μαγκριώτης αλλά ξε΄χασε ένα κι βασικό : την αλλαγή προέδρου...κι την επιστροφή του Γιώργου Αντρέα Παπανδρέου.
  green day
  απάντηση2017
   
   
   
  επαναθεμελίωση με νέο ΑΦΜ ? | 07/05/2014 10:51
  1. "Το Πασόκ θα αποπληρώσει τα χρέη του. Να το σχέδιο αποπληρωμής". Θα ήταν μια καλή αρχή για να δούμε στην ελλάδα κάποιο ρεαλισμό και κάποια ικανότητα διαχείρισης χρέους. Γιατί αν πρόκειται να πληρώσουν άλλοι, τα πράγματα είναι πολύ απλά.Αν νομίζουν οτι ο λαός μπήκε στο γύψο, για να πληρώσει το χρέος που τα λάθη τους δημιούργησαν, και εκείνοι να αλλάξουν απλά ΑΦΜ, είναι το λιγώτερο κουτοπόνηροι, και βαθειά νυκτωμένοι. 2."Ευρύτερη συνεργασία" με ποιόν άραγε? Σαφώς και εννοείται το Ποτάμι. Αλλά καθείστε λίγο σιωπηλοί. Καίτε το τελευταίο χαρτί του συστήματος, όταν απροκάλυπτα δηλώνετε την πρόθεσή σας. κόβετε ψήφους και έδρες από τον "ανεξάρτητο Θεοδωράκη" με τέτοιο ξεμπρόστιασμα. Εκτός και αν
  μετανάστης
  απάντηση1521
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων