Στο ΠαΣοΚ το λένε ξεκάθαρα. Αν τα ποσοστά μας στις Ευρωεκλογές δεν είναι ικανοποιητικά σηκωνόμαστε και φεύγουμε από την κυβέρνηση για να προστατεύσουμε την πολιτική μας υπόσταση.

Προφανώς, στο ΠαΣοΚ πιστεύουν πως αν συνεχίσουν στη συγκυβέρνηση τα ποσοστά τους θα εκμηδενιστούν μέχρι τις Εθνικές εκλογές. Φαίνεται επίσης, από τα γεγονότα ότι τα καλά της συγκυβέρνησης τα καρπώνεται η Νέα Δημοκρατία και καλά κάνει, ενώ το ΠαΣοΚ που ταυτίζεται θα βυθίζεται χωρίς να μπορέσει ποτέ να σηκώσει κεφάλι, κάτι που το είχα επισημάνει εδώ και καιρό, ενώ σήμερα είναι πραγματικότητα.

Άρα, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση όπως τη γνωρίζουμε είναι παρελθόν μετά τις Ευρωεκλογές. Ουσιαστικά, το ΠαΣοΚ βάζει το «μαχαίρι στο λαιμό» στον ίδιο τον κ. Σαμαρά και του δείχνει το δρόμο προς την έξοδο. Κάτι το οποίο θεωρώ αναπόφευκτο, γιατί ότι και αν κάνει ο κ. Σαμαράς είναι αδύνατο να αναστήσει το ΠαΣοΚ και να ανεβάσει ο ίδιος τα ποσοστά της «Ελιάς». Στο ΠαΣοΚ, ούτως ή άλλως θα υπάρξει αμφισβήτηση της ηγεσίας και εξελίξεις μετά την 25ήΜαΐου και ίσως και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη διαδοχή ή για μια νέα διαφορετική κατάσταση.
Για να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Θέλει δεν θέλει η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, η πορεία τους από εδώ και μπρος είναι κοινή. Αποτελούν τους δύο πυλώνες που στέκεται η σημερινή συγκυβέρνηση, και η ύπαρξη του προϋποθέτει την ύπαρξη και των δύο.

Ιδεολογικά θέλουν δεν θέλουν ταυτίζονται και μάλιστα, είναι οι δύο και μοναδικές πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την μνημονιακή πολιτική. Εάν θέλουν να υπάρχουν και οι δύο στο μελλοντικό πολιτικό σκηνικό πρέπει να συμπτυχθούν και να γίνουν ένα κόμμα δημιουργώντας μια νέα δομή ξεχωριστή από τις σημερινές. Ήταν φαίνεται η μοίρα των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση να συγκυβερνήσουν και να ενωθούν. Αν δεν το κάνουν αυτό θα χαθούν και οι δύο. Η παραπάνω σκέψη είναι δεδομένη, ας μην έχει κανείς αυταπάτες.

Υποτίθεται πως έχουν έρθει καλύτερες ημέρες και τα δύο κόμματα προβληματίζονται για την μελλοντική τους επιβίωση. Αν δεν βελτιωθεί το κλίμα μέσα στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία θα έχουν την ίδια τύχη με τα κόμματα που διαχειρίστηκαν ανάλογες καταστάσεις και σε άλλες χώρες.

Άρα, οι ηγέτες των δύο κομμάτων, κ. Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει να κοιτάξουν μπροστά από τις εξελίξεις και να συσπειρώσουν αυτά που τους ενώνουν και όχι αυτά που τους χωρίζουν. Η επιλογή του ΠαΣοΚ να μην συνεργαστεί σε Δήμους και σε Περιφέρειες με τη Νέα Δημοκρατία για από κοινού υποψηφιότητες ήταν εκ βάθρων λανθασμένη και θα έχει το ανάλογο κόστος. Από την άλλη η καπήλευση όλων των θετικών εξελίξεων από τη Νέα Δημοκρατία, θα έχει ως συνέπεια το πάτημα του κουμπιού της «εξόδου κινδύνου» από το ΠαΣοΚ. Άρα, η μοναδική διέξοδος είναι η ενοποίηση.