Μετά από 30 χρόνια διαμονής στα Εξάρχεια, δύο χρόνια στα Ανω Πετράλωνα και10 χρόνια στασύνορα Παγκρατίου -Κολωνακίουέχω προφανώς ολοκληρωμένη άποψη για την εικόνα και την κατάσταση της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναιαλήθειαότι οι αρμοδιότητες καιοι δυνατότητες παρέμβασης ειδικά στον Δήμο Αθηναίωναντί να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλεςδυστυχώς η κεντρική εξουσία γιαευνόητους λόγους (κυρίως για να μην αποκτήσειμεγάλη εξουσία κάποιος κομματικός δελφίνος)τις κρατά περιορισμένες. Αυτό είναι και το επιχείρημα όλων των δημάρχων για την απουσία σοβαρής παρέμβασης και έργων μέσα στην Αθήνα. ΟΚ δεκτό. Υπάρχει όμως μια αρμοδιότητα που είναι αποκλειστική ευθύνη του Δήμου και με τηνυπεύθυνη διαχείριση της θα ανακούφιζε την πόλη, την ζωή τωνκατοίκων, τους επισκέπτες καιτελικά την εικόνα της. Ο λόγος για τα πεζοδρόμια καιτις πλατείες.

Η (πρό)κληση

Ισωςδεν φταίει ο κ.Καμίνης ούτε οι προκάτοχοι του για το εύρος των πεζοδρομίων ή για το εύρος των πλατειών και φυσικά δεν μπορεί εύκολανα κατεδαφίσει κτίρια ή ναπεζοδρομήσει μεγάλες περιοχές. Μπορεί όμως ο νέος δήμαρχος να κάνει κάτι πιο απλό. Να απελευθερώσει τα πεζοδρόμια και τις πλατείες!

(Προ)καλώ τους υποψηφίους δημάρχους να πάρουνμαζί τους ένα ηλικιωμένο άτομο, ένα άτομομε προβλήματα όρασης, ένα άτομο με κινητικά προβλήματα και ένα γονέα με μωρό σε καρότσι και να περπατήσουν στην πόλη. Οχι μόνο στο κέντρο αλλά σε όλη την πόλη. Το 80% των πεζοδρομίων δεν θα μπορέσουν να ταδιασχίσουν και θα υποχρεωθούν να κατέβουν στο δρόμο ενώ στο υπόλοιπο 20% θα πρέπει να κάνουν σλάλομ ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα, τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια.

(Προ)καλώ επίσης τους υποψηφίους δημάρχους να πάρουν τα παιδιά τους, τα ανίψια τους ή τα παιδιάφίλων τουςκαι ναγυρίσουν τις πλατείες και τους πεζοδρόμους της πόλης. Ανβρουνελεύθερο και ασφαλή για τα παιδιά χώρο να παίξουν σε κάποια πλατεία ή πεζόδρομο μάλλονθα έχουνφτάσει σε… άλλη πόλη.

(Προ)καλώ τέλος τους υποψηφίους δημάρχουςνα επισκεφτούν μετά τις 9.30 το βράδυ τα σπίτια των κατοίκων που διαμένουν πέριξ πλατειών ή δρόμων μεκαταστήματα εστίασηςειδικά τώραπου φτιάχνει ο καιρός.

Θα διαπιστώσουν ότι οι κάτοικοι είναι στην κυριολεξία όμηροι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.Υποχρεωμένοι να ζουν με κλειστά παράθυραλόγω τουθορύβου (όχι μόνο του κόσμου αλλά και της μουσικής) αλλά και της τσίκναςενώ φυσικάκοιμούνται τα ξημερώματα όταν αποχωρήσουν οι τελευταίοι πελάτες και μαζέψουν και τα τραπέζια οι σερβιτόροι.

Δώστε λύση

Η απάντηση και από τις δύο πλευρές είναι γνωστή και δεδομένη. Ο μεν Δήμος επικαλείται τα έσοδα από τα τραπεζοκαθίσματα οι δε καταστηματάρχες ότι αλλιώς δεν «βγαίνουν» και θα κλείσουν, ότι δίνουν θέσεις εργασίας, πληρώνουν φόρους κλπ κλπ.

Η ανταπάντηση είναι απλή. Τους κατοίκους (και τους επισκέπτες) της Αθήνας δεντους αφορά τίποτε από τα δύο!Ο μεν Δήμος να βρει τρόπο να κάνει τα κουμάντα του χωρίς να υπολογίζει έσοδα από την καταπάτηση των δικαιωμάτων και της ποιότητας ζωής τωνδημοτών του οι δε καταστηματάρχες όταν θέλουν να ανοίξουν ένα μαγαζί να κάνουν τους υπολογισμούς τους χωρίς να υπολογίζουν τραπέζια σε πεζοδρόμια και πλατείες. Αν βλέπουν ότι «βγαίνουν» ας προχωρούν αν όχι ας μην ανοίγουν. Απλά πράγματα.

Ολοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι υποστηρίζετε ότιθέλετε να αναβαθμίσετε την ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Δώστε λοιπόν τέλος σε αυτό το αίσχος. Αδειάστε τις πλατείες και τα πεζοδρόμια. Δώστε μόνο κάποιες (λίγες) άδειες σε καταστήματα εστίασηςσε επιλεγμένασημεία της Αθήνας (στο ιστορικό κέντρο ας πούμε) και στους ελεύθερους πλέον χώρους φτιάξτε πράγματα που να επιτρέπουν σεδημότες, επισκέπτεςκαιπαιδιά να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια και να χαίρονται τις πλατείες. Μην βάζετε κλήσεις σε οχήματα που βρίσκονται σε πεζοδρόμια και πλατείες. Συνεννοηθείτε με το αρμόδιο υπουργείο να αφαιρούνται αμέσως οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, επιτόπου χωρίς δεύτερη συζήτηση. Μην βάζετε πρόστιμο σε όποιον βγάζει τραπέζια και καρέκλες σε πεζοδρόμιο ή πλατεία. Αφαιρέστε του επιτόπου την άδεια, χωρίς δεύτερη συζήτηση.

Κάντε το και ας σας στοιχίσει την (επόμενη) εκλογή στη δημαρχία και ας έρθει ο επόμενος δήμαρχος να ξαναβάλει στα πεζοδρόμια και τις πλατείεςτραπέζια, καρέκλες,μηχανάκια και αυτοκίνητα. Εσείς θα λέτε στα παιδιά σας ότι προσπαθήσατε να κάνετε κάτι καλό για το παρόν και το μέλλον τους. Αν πάλι δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να κάνετε για αυτή την κατάσταση σας (προ)καλώ να μειώσετε τα δημοτικά τέλη των κατοίκων της πόλης σε ένα συμβολικό ποσό που θα αφορά μόνο τη αποκομιδή των σκουπιδιών. Δεν μπορεί να ζητάτε από ένα δημότη να πληρώνει δημοτικά τέλη και όχι μόνο να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε δρόμους και πλατείες αλλά να ταλαιπωρείται καθημερινά από αυτή τη κατάσταση ακόμη και μέσα στο σπίτι του.

ΥΓ: Ακουσα τις τελευταίες μέρες ορισμένους από τους υποψηφίους (Σακελαρίδη, Σπηλιωτόπουλο) να κάνουν κάποιες αναφορές στο θέμα προσεγγίζοντας το όμως στη λογική του να βολευτούμε όλοι δηλ.να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα κλπ απλά πιο οργανωμένα. Με δεδομένη την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και διαδικασίες άμεσης επιβολής κυρώσεων σε παραβάτες η προσπάθεια να υπάρξει ποσόστωση τραπεζιών και ανοικτού χώρου σε πλατείες και πεζοδρόμια σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα καταρρεύσει. Θα πρέπει να υπάρχουν δεκάδες συνεργεία του Δήμου σε 24ωρη βάση που να χτενίζουν την Αθήνα επί 365 μέρες τον χρόνο ώστε να μην βάλει ένας επιχειρηματίας στα πέντε τραπέζια που έχει πάρει άδεια στην πλατεία άλλα πέντε και ο διπλανός του άλλα πέντε και ο απέναντι άλλα πέντε… Για αυτό λοιπόν καθολική απαγόρευση σε όλα τα πεζοδρόμια, σε όλες τις πλατείες σε όλες τις γειτονιές τις Αθήνας. Δώστε άδειες, και αυτές λίγες, σε συγκεκριμένα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (Πλάκα κλπ) και κάποιεςσε σημεία που ζουν ελάχιστοι (ή καθόλου) κάτοικοι όπως στις περιοχές του κέντρου της πόλης που τα τελευταία χρόνια έχουν ξαναζωντανέψει χάρις στις καφετέριες και τα μπαρ όπως η περιοχή πέριξ και κάτω από το Σύνταγμα (Καρύτση,Αγία Ειρήνη, Κολοκοτρώνη κλπ).