Η διαδικτυακή έρευνα που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Βηματοδότης» σύμφωνα με την οποία καθηγητές καπνίζουν σαν φουγάρα μέσα στο σχολείο μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε σε όσους γνωρίζουν την απόλυτη ανυπαρξία κρατικής παρέμβασης αλλά και ουσιαστικής συνείδησης για το θέμα του τσιγάρου σε ένα κομμάτι του πληθυσμού.
Τα παιδιά μας, εκτός από το ότι σε πολλές περιπτώσεις ζουν μέσα στα σπίτια τους δίπλα σε γονείς καπνιστές, οι οποίοι δεν αποτελούν και το καλύτερο παράδειγμα, βλέπουν και τους πνευματικούς καθοδηγητές τους με το τσιγάρο στο στόμα, μπροστά στα μάτια τους, μέσα στους σχολικούς χώρους –ευτυχώς τουλάχιστον όχι μέσα στις τάξεις. Τους δίνουν έτσι το χειρότερο μήνυμα και τα σπρώχνουν σε αυτή τη φονική συνήθεια, έστω κι αν λένε πως δεν το θέλουν.
Αλλωστε ζούμε στη χώρα όπου καπνίζει ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι των γιατρών, οι οποίοι σε αποθέωση του ελληνικού παραλογισμού ταυτόχρονα συνιστούν στους ασθενείς τους να το κόψουν γιατί είναι επικίνδυνο.
Είναι δεδομένο ότι, παρά τις κατά καιρούς μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, καμία κυβέρνηση και κανένας αυτοδιοικητικός παράγοντας ως τώρα δεν έδειξε ότι επιθυμεί πραγματικά να αντιμετωπίσει την απόλυτη ασυδοσία που επικρατεί σε σχέση με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Μερικά πρόστιμα για λίγες ημέρες ή εβδομάδες και μετά το θέμα ξεχνιέται. Μέχρι να αλλάξει κάποιος υπουργός ή υφυπουργός και να ξαναρχίσει τα ίδια, με μόνο αποτέλεσμα… μια τρύπα στο νερό.
Και οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες όμως στην παρούσα προεκλογική περίοδο αποφεύγουν συστηματικά να αγγίξουν το θέμα. Δεν λένε τι θα κάνουν και πώς θα το κάνουν. Φοβούνται μη χάσουν ψηφαλάκια από καταστηματάρχες αλλά και γενικότερα από το –θεωρητικά μεγάλο –κομμάτι των ψηφοφόρων-καπνιστών. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι όποιος απλά και μόνο απαιτεί την εφαρμογή των νόμων γίνεται στόχος επιθέσεων από ορισμένους που τον κατατάσσουν στην κατηγορία του «παράξενου» ή και του «γραφικού». Προφανώς οι ίδιοι οι οποίοι καταδικάζουν τον εαυτό τους (που είναι δικαίωμά τους) αλλά και τους συνανθρώπους τους (που δεν είναι δικαίωμά τους) στην ποινή σοβαρών ασθενειών αλλά και πρόωρου θανάτου μόνο και μόνο για να κάνουν το κέφι τους είναι οι «φυσιολογικοί» και οι «σοβαροί»…