Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ της Θεσσαλονίκης είναι ιστορικά κατοχυρωμένη στη δημιουργία και στην εξέλιξη της καλαθοσφαίρισης στη χώρα μας σε χρονική πορεία που τείνει στον αιώνα. Συνεπώς η δημιουργία ενός Μουσείου Μπάσκετ έρχεται ως τιμή αλλά κυρίως ως πολιτισμική υποχρέωση που έγινε πράξη από το μεράκι και τη συναίσθηση ευθύνης από ανθρώπους που συνεχίζουν τη στέρεη παράδοση της ΧΑΝΘ, την άρρηκτη σύνδεση της άθλησης με την παιδεία και τον πολιτισμό. Τύχη αγαθή το Μουσείο Μπάσκετ της ΧΑΝΘ βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στον χώρο όπου «το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα του μπάσκετ στην Ελλάδα και στήθηκε το πρώτο αυτοσχέδιο καλάθι». (Είναι γνωστή η ιστορία της ανάποδης δίχως πάτο καρέκλας, ως καλαθιού.)
***
ΣΗΜΕΡΑ το Μουσείο αφηγείται τη σπουδαία πορεία της ΧΑΝΘ στο δημοφιλέστατο –με τόσες διεθνείς περγαμηνές –άθλημα. Οι ορίζοντες πλαταίνουν και σε μερικά χρόνια το πρωτοποριακό αυτό έργο θα προσλάβει πανελλήνια όψη με τις μεγάλες παρουσίες και σε παγκόσμια κλίμακα. Η τεκμηρίωση του Μουσείου με φωτογραφικό υλικό που ο χρόνος δεν το θάμπωσε καθώς και άλλα συναφή στοιχεία δεν είναι απλά μια ελκυστική αναδρομή στον χρόνο. Εκφράζει κάτι σπουδαιότερο, τουτέστιν τη διατήρηση ζωντανής της μνήμης αλλά και οφειλόμενης τιμής σε τόσο πολλούς ανθρώπους –αθλητές, προπονητές και τους ανιδιοτελείς εργάτες των παράλληλων τομέων του γηπεδικού γεγονότος. Στην προσωπική ευαισθησία του επισκέπτη εναπόκειται το τι θα αισθανθεί ως γεύση και ως άρωμα. Θα μας επιτρέψει ο αναγνώστης να χρησιμοποιήσουμε μια, ίσως, παλιομοδίτικη, αλλά στο κέντρο του στόχου λέξη, την «αθλητοπρέπεια».
***
Η ΥΠΟΜΝΗΣΗ του Μουσείου Μπάσκετ –με την εργώδη προσπάθεια της επιτροπής λειτουργίας του –καθώς δεσπόζει στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του νέου αθλητικού κέντρου της ΧΑΝΘ στην ομώνυμη πλατεία, με τη θερμή συμπαράσταση όλης της κοινωνίας της μεγαλούπολης, είναι ευνόητη. Ο συνήθης αθλητισμός δεν είναι μόνο κάτι το ωραίο, δυστυχώς όχι σπάνια και θλιβερό, αλλά οι ιδέες και το πνεύμα ζουν, αρκεί οι άνθρωποι να έχουν συνειδητοποιήσει το νόημα και το μεγαλείο του «άλλου αθλητισμού».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ