Τον τελευταίο καιρό λάθη στρατηγικής σημασίας γίνονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την Κουμουνδούρου να βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Μια οι επιλογές στην αυτοδιοίκηση, την άλλη οι επιλογές στο Ευρωψηφοδέλτιο, έπειτα η τακτική για το σχεδιασμό πιθανής εξόδου από το Ευρώ, αλλά και οι ακρότητες με τα Εθνικά θέματα δημιουργούν έντονο προβληματισμό, όχι τόσο στην αρχική βάση του κόμματος, που ήταν μέχρι τις εκλογές του 2012, 3 με 5% αλλά στους σημερινούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τους επίδοξους για τις επόμενες Εθνικές εκλογές.
Δύο είναι οι υποθέσεις που μπορεί να κάνει κανείς για την περίεργη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε θέλουν να προετοιμάσουν τους ψηφοφόρους για μελλοντικές επιλογές τους, ή θέλουν να σταματήσουν την άνοδο σε ποσοστά του κόμματος, αφού η αντίδραση και ψήφος διαμαρτυρίας εκτοξεύουν τα ποσοστά.

Τα λάθη αυτά δεν γίνονται τυχαία ή από αμέλεια, όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν και αυτό θα αποδειχθεί στο άμεσο μέλλον. Γιατί τα μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογούνται να κάνουν λάθη και λογικό αφού οι περισσότεροι στερούνται εμπειρίας. Δεν μπορούν όμως να μην έχουν εμπειρία και επίγνωσή της θέσης τους πολιτικά στελέχη που έχουν πάνω από 30 χρόνια στα πράγματα. Άρα, η περίπτωση του λάθους αποκλείεται.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν αρκετές αναφορές για μυστική, παρασκηνιακή και υπόγεια συμφωνία της συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα, η συμφωνία συμπεριλαμβάνει ομαλή αντιπολίτευση για τη θητεία της συγκυβέρνησης και έπειτα, ομαλή μετάβαση μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα σε μια διαφορετική κυβέρνηση, ενδεχομένως και της Αριστεράς. Αν το σκεφτεί κανείς θα του φαινόταν εξωπραγματικό υπό τις σημερινές συνθήκες, όμως τι θα έλεγε κανείς αν του έθεταν το ζήτημα της συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1990;
Είναι λογικό η σημερινή κυβέρνηση να θέλει να εξαντλήσει την τετραετία. Πολλοί θεωρούν ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα μας οδηγήσει σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Η πρόταση για τον πρώην Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή μπορεί να έπεφτε στο τραπέζι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβόταν τον πλήρη διασυρμό του από την μη πρόκληση πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Ίσως γίνει εφικτό την επόμενη ημέρα των εκλογών, ώστε να αποδείξει ο κ. Αλέξης Τσίπρας ότι δεν έχει κώλυμα απέναντι σε μια υποστήριξη υποψηφιότητας άκρως αντίθετης με τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις.
Όσο περνάει ο καιρός διαφαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα συστημικό κόμμα. Κάτι παρόμοιο με το ΠαΣοΚ του 1981, που αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς κατέληξε. Μπορεί κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ να το αποκλείουν, όμως ήδη φαίνονται κάποια από τα σημάδια αλλοίωσης της αρχικής πολιτικής τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, κάτι τρέχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν είναι τυχαίο και να μην αποκλείσουμε στο μέλλον και άλλες ακρότητες, είτε προεκλογικά, είτε μετεκλογικά.