Είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια που εξαγγέλλεται ένα πακέτο μέτρων μείωσης της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

Ας ελπίσουμε ότι θα έχει καλύτερη τύχη από τα προηγούμενα και δεν θα χαθεί και πάλι στους δαιδάλους των υπουργικών γραφείων, όπως τα προηγούμενα. Το γραφειοκρατικό τέρας, που οικοδομήθηκε πάνω σε εκατοντάδες νόμους και χιλιάδες εγκυκλίους, αποτελεί πραγματικά μια αθεράπευτη μάστιγα για όποιον αποφασίσει να ρισκάρει τα χρήματα του για να επενδύσει στη χώρα μας. Το βιώνουν άλλωστε καθημερινά παλιοί και νέοι επιχειρηματίες που είναι αναγκασμένοι να χάνουν πολύτιμες παραγωγικές ώρες και μέρες για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποια πολυπόθητη άδεια, που σε άλλες χώρες, ακόμα και λιγότερο ανεπτυγμένες, είναι υπόθεση ωρών αν όχι λεπτών.

Η Ελλάδα, για να μπορέσει πραγματικά να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης και να αφήσει πίσω της την κρίση, χρειάζεται επειγόντως να ανασυγκροτήσει το παραγωγικό της μοντέλο. Να χαράξει τις νέες προτεραιότητες, τους τομείς που διαθέτει πράγματι συγκριτικό πλεονέκτημα, να απελευθερώσει πόρους προς αυτές τις κατευθύνσεις και φυσικά να ελαχιστοποιήσει το γραφειοκρατικό κόστος, για να μπορέσει να προσελκύσει νέους επενδυτές.
Το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας για την επόμενη επταετία, που οι γενικές του κατευθύνσεις αναμένεται να παρουσιαστούν στο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας γενικότερης συζήτησης. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, για τους πολιτικούς μας, αν πράγματι ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας και της νέας γενιάς που συνθλίβεται σήμερα από την κρίση.

Αντί για άγονες ψηφοθηρικές αντιπαραθέσεις, αντί για μάχες χαρακωμάτων και ισοπεδωτικούς αφορισμούς, ας διασταυρώσουν τα ξίφη τους, για μια φορά επί της ουσίας. Με ιδέες, επιχειρήματα, δημιουργικές προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία που θέλουν, που χρειαζόμαστε. Για να μπορέσουν επιτέλους και οι πολίτες να αποφασίσουν σε ποιους και γιατί θα εμπιστευθούν το παρόν και το μέλλον τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ