Ένας συνδυασμός επιπολαιότητας, άγνοιας και μικροκομματικών ψηφοθηρικών παιγνίων, κατάφερε να φέρει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.Την ώρα που οι πάντες γνωρίζουν – η τουλάχιστον όφειλαν να γνωρίζουν – το ρόλο του τουρκικού προξενείου στην περιοχή, που προσπαθεί με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση του να ακυρώσει την ενσωμάτωση της μειονότητας στην κοινωνική και πολιτική ζωή, με τις ενέργειες τους το καθιστούν ρυθμιστικό παράγοντα ακόμα και για την επιλογή των υποψηφίων.
Είναι απαράδεκτο, η θεμιτή διεκδίκηση των ψήφων της μειονότητας, να συνδέεται κάθε φορά με επιλογές υποψηφίων που είναι αρεστές στους εντολοδόχους της Άγκυρας. Το έχουμε δει και στο παρελθόν με τις μετακινήσεις μουσουλμάνων υποψηφίων από το ένα κόμμα στο άλλο, το διαπιστώσαμε και τώρα με την αποπομπή της υποψήφιας ευρωβουλευτού του Σύριζα, που ξαφνικά ανακαλύφθηκε ότι συνδέεται με ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους.

Την ώρα που το τουρκικό προξενείο προωθεί την αναβίωση ενός ακραιφνούς μειονοτικού κόμματος, με στόχο να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για ευρύτερες διεκδικήσεις, είναι παράλογο και εθνικά επιζήμιο, τα πολιτικά κόμματα να αναδεικνύουν το θέμα της Θράκης και της μειονότητας, ως κεντρικό ζήτημα αντιπαράθεσης.

Πράγματι για αρκετά χρόνια στο παρελθόν η μειονότητα της Θράκης βρέθηκε στη δίνη εθνικιστικών ανταγωνισμών. Ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Είναι ολέθριο λάθος αντί να προβάλουμε αυτά τα βήματα, αντί να προσπαθούμε να εξουδετερώσουμε πλήρως όσους θύλακες από το παρελθόν επιβιώνουν ακόμα, για μικροκομματικές σκοπιμότητες να δίνουμε άλλοθι και επιχειρήματα στο τουρκικό προξενείο για να συνεχίζει να χειραγωγεί ακόμα ένα τμήμα των μουσουλμάνων ψηφοφόρων.

ΤΟ ΒΗΜΑ