Σήμερα, εκτός απροόπτου, η Eurostat προσδιορίζει, κατά τα μέτρα της, το ελληνικό πλεόνασμα του 2013 και αναμένεται να το επισημοποιήσει με πανηγυρικό τρόπο, επιβεβαιώνοντας κάποιους λίγους που επέμειναν ότι η δημοσιονομική διαχείριση, μετά πολλών βασάνων, κόπων και θυσιών, έχει επιστρέψει σε ενάρετο κύκλο στη χώρα μας.
Το επίτευγμα δεν είναι μικρό, oύτε αυτονόητο, παρά τη διάθεση υποτίμησης και υποβάθμισης από πολλές πλευρές, εγχώριες και ξένες.
Όσοι έχουν παρακολουθήσει από κοντά τις ελληνικές οικονομικές υποθέσεις γνωρίζουν ότι η δημοσιονομική κατάρρευση δεν επήλθε αυτόματα, αλλά ήταν αποτέλεσμα της απερίσκεπτης και άφρονος πολιτικής που διαδοχικά, επί έτη, εφήρμοσαν πολλές κυβερνήσεις.
Κακά τα ψέματα, το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα ήταν βαθιά διαρθρωτικό και ως τέτοιο δεν μπορούσε να διορθωθεί με μικρορυθμίσεις, ημίμετρα ή μόνο με απλό νοικοκύρεμα, όπως παλαιότερα κάποιοι Έλληνες πολιτικοί υποστήριζαν.
Απαιτούσε μέτρα γενικής εφαρμογής, που θα έθεταν υπό έλεγχο τον πυρήνα των δαπανών και θα εξασφάλιζαν επί μακρόν επαρκή έσοδα.
Γι’ αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι ήταν δύσπιστοι κι ορισμένοι παραμένουν ακόμη.
Επειδή δεν πίστευαν ότι η ελληνική πολιτική θα διευκόλυνε τη λήψη τέτοιων μέτρων ή θα ήταν σε θέση να πειθαρχήσει σε μακρόχρονη εφαρμογή αυστηρής πολιτικής ελέγχου των ελλειμμάτων και των χρεών.
Ωστόσο, η Ελλάδα διέψευσε τους πάντες.
Απεδείχθη ότι μερίδα της τρέχουσας ελληνικής πολιτικής ελίτ – ναι αυτή η διαρκώς λοιδωρούμενη και σταθερά συκοφαντούμενη – δεν λιποψύχησε στην κρίσιμη στιγμή, αλλά αντιθέτως ανέλαβε την ευθύνη και έπραξε το καθήκον της, χωρίς να λογαριάσει το βάρος που σήκωνε και το κόστος που ανελάμβανε.
Πολλοί διατυπώνουν εύκολες κατηγορίες σε βάρος των κ.Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα και άλλων, χωρίς ποτέ να έχουν απαντήσει στο ερώτημα τι θα έπρατταν οι ίδιοι αν κρατούσαν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας;
Ωστόσο, οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα έθεσαν εαυτούς στη διάθεση της χώρας, θυσίασαν κόμματα, δυνάμεις και δυνατότητες.
Και επέτυχαν, με κόστος μεγάλο βεβαίως, στηριζόμενοι στις θυσίες του ελληνικού λαού, το σημερινό αποτέλεσμα, που επιτρέπει στην Ελλάδα να κινείται με σχετική άνεση και να διεκδικεί από καλύτερες θέσεις την επαναρύθμιση των χρεών της.
Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια, ανεξαρτήτως ποια τύχη επιφυλάσσει γι’ αυτούς το εκλογικό σώμα.
Και αυτήν επιβάλλεται να ομολογήσουμε, χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ