Δεν κομίζει κανείς γλαύκα ες Αθήναις διαπιστώνοντας τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις σύνθετες καταστάσεις που διέπουν, διαχρονικά, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
Ωστόσο, η εμπειρία μας διδάσκει ότι οι πλέον προβληματικές και περιπλεγμένες καταστάσεις επιλύονται συχνά πιο επιτυχημένα όταν υιοθετούνται ριζικές προσεγγίσεις και όταν επιστρατεύεται περισσότερη «κοινή λογική».
Απόφαση καθοριστικής σημασίας είναι η επιλογή κατεύθυνσης, μεταξύ δράσεων προσωρινού χαρακτήρα, αποσπασματικών ενεργειών και εμβαλωματικών παρεμβάσεων ή ενός γενικευμένου σχεδιασμού –ενδεχομένως και από μηδενική βάση- δημιουργίας των κατάλληλων μηχανισμών για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού και το κυριότερο, της διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων.
Στην περίπτωση της Αθήνας, από τις πρώτες μέρες της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, επιλέχθηκε ο δεύτερος δρόμος, που ήταν σαφώς και «λιγότερο ταξιδεμένος».
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε μία επίπονη προσπάθεια – πρωτόγνωρη για τα δεδομένα Ελλάδας αλλά και πρωτοπόρος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – για την καταγραφή των αναγκών, των ελλείψεων αλλά και των προοπτικών της πόλης, έγινε αναλυτική στοχοθέτηση και επιχειρήθηκε η διεκδίκηση αυτοτελών πόρων για τη διαχείρισή τους από τον Δήμο Αθηναίων.
Η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) λειτουργεί ως Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (ΕΦΔ) του ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ ανέλαβε, από την Περιφέρεια Αττικής για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων, τη διαχείριση έργων που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) σε αυτήν τη φάση ύψους 120 εκ. ευρώ.
Έτσι φθάσαμε στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Έργο Αθήνα», το οποίο έχει, ήδη, ξεκινήσει να υλοποιείται σήμερα.
Κατά γενική παραδοχή, η μεταβολή των οικονομικών συνθηκών αποτελεί την αφετηρία για την αλλαγή και για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αθήνας. Η αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας ήταν για τον Δήμο Αθηναίων επιταγή και προτεραιότητα. Και όπως έδειξε ο ανοικτός διάλογος και η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, η αναζωογόνηση αυτή, προϋπέθετε τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών, την τόνωση της ερευνητικής δραστηριότητας και τη διασύνδεσή της με την παραγωγή καθώς και τη στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως οι νέες τεχνολογίες, η δημιουργική βιομηχανία, τα παραδοσιακά προϊόντα, και φυσικά ο τουρισμός.
Σε αυτήν τη δυναμική προσπάθεια, η ΕΑΤΑ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, υλοποιώντας το ολοκληρωμένο 10ετές σχέδιο δράσης για το οποίο μιλάμε σήμερα, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και εργαλείων πολιτικής.
Ειδικά στον τομέα του Τουρισμού, εκ των πιο σημαντικών τομέων για την τοπική οικονομία και κοινωνία, η ΕΑΤΑ με το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών Αθηνών (Athens Convention & Visitors Bureau –ACVB) λειτουργεί ως ολοκληρωμένος Φορέας Διαχείρισης Προορισμού και είναι σήμερα ο μοναδικός, σε αυτό το επίπεδο, στην Ελλάδα.
Η φιλοσοφία ένταξης του σχεδιασμού για τον Τουρισμό στην ολοκληρωμένη στρατηγική για την Αθήνα είναι, στην ουσία της απλή: όποια παρέμβαση γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών και των λειτουργιών της πόλης για τους κατοίκους της, εν πολλοίς, έχει άμεσο αντίκτυπο και στους επισκέπτες της. Και η ανάγκη κάλυψης, στοχευμένα πια, των απαιτήσεων αλλά και των προσδοκιών που έχει ένας επισκέπτης στην Αθήνα είναι ένα δεύτερο στάδιο.
Το γεγονός δε ότι το ACVB αριθμεί πλέον πάνω από 100 μέλη, όλα από τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί και την καλύτερη μαρτυρία για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του.
Είναι ξεκάθαρο ότι με ορισμένα θεμελιώδη «συστατικά», δηλαδή όταν συνδυάζεται το όραμα, η σκληρή δουλειά, η υπευθυνότητα και η ειλικρινής διάθεση για συνεργασία, δεν υπάρχουν «οροφές» και όρια στο τι μπορούμε να επιτύχουμε.
* Ο Γιώργος Μπρούλιας είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και Δημοτικός Σύμβουλος.