Βασικό πρόβλημα του Γιώργου Κουμουτσάκου είναι ότι ο αντίπαλός του μοίρασε λεφτά. Αυτό εννοούσε όταν χαρακτήριζε «Μαυρογιαλούρο» τον Γιάννη Σγουρό, σημερινό περιφερειάρχη Αττικής. Ο Σγουρός είχε στα χέρια του πάνω από 400 εκατομμύρια για να κάνει τον προεκλογικό του αγώνα, από τον Οκτώβριο, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας. Γήπεδο μπάσκετ για τον Πανιώνιο, ανακατασκευή του γηπέδου Καπαγέρωφ και του γηπέδου του Εθνικού στον Πειραιά. Εχει δώσει χρήμα και στις μεγάλες ομάδες, 20 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ και άλλα 7 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση στη Λεωφόρο.
Τι έχει να αντιτάξει ο Γιώργος Κουμουτσάκος σε αυτές τις παροχές; Θα βγει στη Νέα Σμύρνη και στη Φιλαδέλφεια και θα πει «κυρίες, κύριοι, εργάστηκα σκληρά για τα δικαιώματα των επιβατών και την καταπολέμηση της θαλάσσιας πειρατείας»; Μήπως να παρουσιάσει έναν χάρτη με τον σιδηρόδρομο της Ευρώπης, όπως θα διαμορφωθεί το 2050; Δεν αστειευόμαστε, υπάρχουν μελέτες για τα τρένα που έχουν βάθος δεκαετιών και πάνω σε αυτά εργάστηκε ο Κουμουτσάκος. Πλην, όμως, δεν έχει μια ράγα να δείξει στους ψηφοφόρους και οι περιγραφές συρμών με μήκος 1 χιλιόμετρο ακούγονται βγαλμένες από τον Ιούλιο Βερν.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι όσοι διοικούν έχουν το πάνω χέρι στις παροχές. Αυτά που κάνει ο Σγουρός με τα γήπεδα τα κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς με το πεντακοσάρικο των ενστόλων. Υπάρχει μια διαφορά. Στην Περιφέρεια δεν επιδίδονται άμεσες ευθύνες για τις παθογένειες της χώρας. Είναι πάντοτε επίκαιρη η προτροπή «τα παράπονά σου στον δήμαρχο» και έτσι ο Γιάννης Σγουρός παραμένει ατσαλάκωτος όταν η συζήτηση πάει στη διαχείριση απορριμμάτων και άλλα μεγάλα ζητήματα της πάλαι ποτέ Νομαρχίας. Εννοείται ότι όσο ο Γιώργος Κουμουτσάκος επικρίνει τον Γιάννη Σγουρό, του παρέχει διαφημιστικό χρόνο, όσο καυστικός και αν γίνεται. Το πιασάρικο «είναι Μαυρογιαλούρος» απλώς υπενθυμίζει ποιος κατέχει το αξίωμα, προσθέτοντάς του πόντους.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος πλην του Σγουρού έχει και άλλους αντιπάλους –και δεν αναφερόμαστε σε ανταγωνιστές από άλλα κόμματα. Δεν τον βλέπουν με καλό μάτι τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα εκλεγμένα και όσα έχασαν τον δημόσιο ρόλο τους. Αρκετοί παραβρέθηκαν στην ομιλία για την παρουσίαση του ψηφοδελτίου, εν τούτοις δεν δίδεται αγώνας για την εκλογή του. Ορισμένοι δήμαρχοι της παράταξης προμοτάρουν ανοιχτά την υποψηφιότητα Σγουρού επειδή πιστεύουν πραγματικά στις ικανότητές του. Αλλοι απλώς δεν θέλουν τον Κουμουτσάκο ανάμεσα στα πόδια τους. Καλά ήταν στις Βρυξέλλες τόσα χρόνια, τι θέλει και ανακατεύεται με τη Β΄ Αθηνών;
Θα πείτε, μα δεν ανακατεύτηκε ο άνθρωπος ούτε με τη Β΄ ούτε με την Α΄ Αθηνών. Προφητεύουν οι αντίζηλοι: εκεί θα καταλήξει μια επιτυχημένη θητεία στην Περιφέρεια. Ο Κουμουτσάκος θα πολιτευτεί στην κεντρική σκηνή και μετά ποιος τον πιάνει σε σταυρούς. Τα γήπεδα που προαναφέραμε θα χτίζονται με κονδύλια που εκείνος θα έχει διαχειριστεί. Λογικό, λοιπόν, δεν είναι που του κάνουν πόλεμο με την απραξία τους; Λογικό. Θα έχουν όλον τον χρόνο να το αναλύσουν όταν η παράταξη θα έχει καταποντιστεί και θα ψάχνει λύσεις σε ευρείες συνεργασίες, σε νέα σήματα, σε ανανεωμένα σχήματα.
Πέρα από τη μικροψυχία των βουλευτών του κόμματος, ο Γιώργος Κουμουτσάκος έχει να αντιμετωπίσει τη σχιζοφρένεια του Μαξίμου. Είναι σαφές ότι χρίστηκε επίσημος υποψήφιος, ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και τα λοιπά και τα λοιπά. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια υποβάθμισης της κομματικής ιδιότητας των υποψηφίων. Λέει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης: «Δεν αντιμετωπίζουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές με κομματικά φλάμπουρα». Στον Κουμουτσάκο, όμως, το φόρτωσαν το φλάμπουρο. Και σαν να το κάνει επίτηδες, δίνει τη χαριστική βολή: «Ο κόσμος θα πάει στις αυτοδιοικητικές εκλογές για να αναδείξει αυτούς που χρειάζεται στην πόλη ή στην Περιφέρειά του και όχι να κουβαλήσει νερό σε κομματικούς μύλους», όπερ μεταγλωττίζεται σε «ψηφίστε αβέρτα τον Σγουρό».
Τούτων δοθέντων, ο Γιώργος Κουμουτσάκος δίνει τη μάχη μόνος του. Αυτό που τον παρηγορεί είναι ότι ποτέ δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ήττας σε προεκλογική περίοδο. Ελπίζει σε ανατροπή των δεδομένων.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ