Πέρα από την ανάγνωση των ευρωεκλογών με εσωτερικούς πολιτικούς όρους, είναι κρίσιμο να προσδιορίσουμε και το γνήσιο ευρωπαϊκό διακύβευμα, αυτό δηλαδή που αφορά τη θεσμική φυσιογνωμία της Ενωσης και την κατεύθυνση των πολιτικών της για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι άλλωστε ζήτημα πολιτικού τύπου αλλά βαθιάς ουσίας, στο μέτρο που η Ενωση παραμένει βασική πηγή ρυθμίσεων και αναπτυξιακών εργαλείων για ένα σημαντικό τμήμα της καθημερινής δραστηριότητας.
Πάντοτε ωστόσο η κατανόηση της πολιτικής σημασίας ενός θεσμού γίνεται αισθητή από τη συμμετοχή και την εγγύτητα στη λήψη των αποφάσεων. Και πράγματι το αίτημα για την κάλυψη του δημοκρατικού ελλείμματος των ευρωπαϊκών θεσμών είναι διαχρονικό, κυρίως με τη μορφή της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του μόνου οργάνου με σύνθεση που προκύπτει από τη βούληση των κυρίαρχων ευρωπαϊκών λαών.
Είναι όμως επαρκής εγγύηση δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ενωσης η θεσμική αναβάθμισή του, ανεξαρτήτως της σύνθεσής του; Πόσο αντιπροσωπευτική είναι αλήθεια η ίδια η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;
Το ερώτημα αυτό θίγει ευθέως την προβληματική για το κατά πόσον οι ευρωβουλευτές κομίζουν πράγματι τις αγωνίες των εθνικών κοινωνιών. Η καθιέρωση του σταυρού προτίμησης στην Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης μιας τέτοιας αντιπροσωπευτικότητας. Από εκεί και πέρα όμως απομένει μακρύς δρόμος για τον απογαλακτισμό της ψήφου από την «επαγγελματική» αντίληψη της πολιτικής ζωής σε επίπεδο τόσο υποψηφίων όσο και εκλογέων.
Ενα ασφαλές κριτήριο οφείλει να είναι η εκπροσώπηση των παραγωγικών φορέων, των υγιών δηλαδή δυνάμεων της ενεργού επαγγελματικής ζωής (κοινωνικών εταίρων, επιμελητηριακών και ομοιοεπαγγελματικών ενώσεων), από πρόσωπα που θα αποτυπώνουν συμφέροντα και αξιολογήσεις με διττό πρόσημο: αφενός μεν εθνικό, αφετέρου όμως και «οριζόντιο», ομοιοεπαγγελματικό. Η ίδια εξάλλου η θεσμική αρχιτεκτονική της Ενωσης αναγνωρίζει τη συμβολή των ομάδων αυτών ως πυλώνα της ενοποιητικής διαδικασίας καθιερώνοντας την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Γιατί άραγε να μη μεταγγίσουμε την ίδια λογική και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκεί δηλαδή όπου η ίδια η ψήφος μας επιδρά καθοριστικά στο μέλλον της Ευρώπης;
Η κυρία Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη είναι υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ