Μου έρχονται τελευταίως πληροφορίες ότι μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς θα ανακοινώσει ποιος θα είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επόμενα έξι χρόνια, δηλαδή ως το 2020. Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής επιμένουν ότι θα εξασφαλίσει δεύτερη θητεία ο κ. Γ. Προβόπουλος. Επικοινώνησα με τον κ. Προβόπουλο, ο οποίος λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτε. Εν συνεχεία επικοινώνησα και με τον κ. Ι. Στουρνάρα που εθεωρείτο διάδοχος του κ. Προβόπουλου, αλλά και αυτός μού είπε πως δεν γνωρίζει. Εκείνο που είπε είναι αυτό που σας πληροφόρησα στην αρχή, ότι δηλαδή ο Πρωθυπουργός θα αποφασίσει στις γιορτές του Πάσχα.
nnn
Σας ενημερώνω πάντως ότι ο κ. Στουρνάρας τελευταίως δεν εμφανίζεται και τόσο θερμός –όσο στο παρελθόν –με το ενδεχόμενο της μετακίνησής του. Μάλιστα φίλοι του από την Ελλάδα και το εξωτερικό τού έστειλαν κάποια e-mail στα οποία τού περιγράφουν άπειρους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Μπατίστα και ο Μπαλτάκος
Το έμαθα και δεν το πίστευα… Ποιον νομίζετε ότι είδε ο Πρωθυπουργός τα εικοσιτετράωρα που στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ήταν η υπόθεση του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκου; Πληροφορήθηκα ότι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε και ο πρώην ποδοσφαιριστής Ντανιέλ Μπατίστα που θέλει να εμπλακεί με τις δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου.
nnn
Και μια και ο λόγος για τον κ. Μπαλτάκο, σας πληροφορώ ότι ο υιός του βατραχάνθρωπος- αξιωματικός του Λιμενικού κ. Δ. Μπαλτάκος, εναντίον του οποίου εκκρεμεί ΕΔΕ για τον ξυλοδαρμό δύο χρυσαυγιτών βουλευτών, ζήτησε από την υπηρεσία του δύο πράγματα: πρώτον, να κάνει χρήση της κανονικής αδείας του (που συνολικά είναι… 110 ημέρες) και, δεύτερον, άδεια για να δώσει τηλεοπτική ή ραδιοφωνική συνέντευξη. Και τα δύο αιτήματα έγιναν αποδεκτά, με την προϋπόθεση ότι στη συνέντευξη δεν θα αναφέρει τίποτε για τον πατέρα του ούτε για τον ξυλοδαρμό παρά μόνο για το πώς εισήλθε στο Λιμενικό.
nnn
Μεγάλη σύναξη πολλών «καραμανλικών» που ήταν σε θέσεις-κλειδιά επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Καραμανλή την περίοδο 2004-2009 έγινε πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Ι. Αγγέλου, Δ. Ζακυνθινός, Χρ. Χατζηεμμανουήλ, και η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να υπάρξουν μετά τις ευρωεκλογές… Στο τραπέζι μπήκαν όλα και ο νοών νοείτω!
Ολα για τον σταυρό!


Δημόσιο «αυτομαστίγωμα» δεν είχαμε. Είχαμε όμως μια εξομολόγηση του κ. Γ. Κύρτσου για τη συμμετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. Για τον ίδιο ήταν επιβεβλημένο, από τη στιγμή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για το πώς ένα πρόσωπο που έχει ασκήσει δριμεία κριτική στη ΝΔ εντάχθηκε στην ευρωλίστα. Είδα ότι έκανε και ένα βίντεο, όπου μιλάει ο ίδιος και δικαιολογεί τη συμπόρευσή του με τον Σαμαρά. Τι άκουσα μεταξύ άλλων; Οτι ο Πρωθυπουργός για να κυβερνήσει έθεσε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του (προφανώς εννοεί την περιπέτεια που είχε ο κ. Σαμαράς με το μάτι του)! Μόνο που αυτό έγινε την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του, αν και εξακολουθεί να τον ενοχλεί… Τι σου κάνει ο άνθρωπος για τον σταυρό!
nnn
Το ΠαΣοΚ ξεκινά επισήμως τον προεκλογικό αγώνα την προσεχή Πέμπτη από το… Γκάζι. Μαθαίνω ότι σε αίθουσα του 9,84 διοργανώνεται λαμπρή τελετή στην οποία θα μιλήσουν ο κ. Ευ. Βενιζέλος (χωρίς να προσδιορίζονται χρονικά όρια) και οι νέοι κάτω των 35 ετών υποψήφιοι ευρωβουλευτές (με χρονικό όριο, δύο λεπτά ο καθένας). Επιπλέον έχουν κληθεί η κυρία Μαρίς Πεπέρτ, η ολλανδέζα γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και η Ιταλίδα κυρία Λουίζα Μαριάνι, από τους συντελεστές του συνθήματος των Ευρωσοσιαλιστών για τις εκλογές «πόρτα-πόρτα αλλάζουμε την Ευρώπη».
Θα κληρώνουν και Φεράρι!
Απίστευτο κι όμως αληθινό. Το κράτος κληρώνει μέσα στο καλοκαίρι καμιά δεκαριά… Φεράρι, δύο Λαμποργκίνι, κάποιες Πόρσε (ορισμένες από αυτές… 4Χ4), Τζάγκουαρ, Μερτσέντες και ό,τι φανταστεί κανείς από πολυτελή αυτοκίνητα. Και ξέρετε πώς θα γίνεται η κλήρωση; Με… αποδείξεις! Το κράτος θέλει να επιβραβεύσει όσους ζητούν και συγκεντρώνουν αποδείξεις. Ηδη για τις Φεράρι και τα λοιπά υπερπολυτελή αυτοκίνητα (που φυλάσσονται από κατασχέσεις στον ΟΔΔΥ) και τον τρόπο της κλήρωσής τους στους πολίτες έχουν συνεννοηθεί δύο υπουργεία: το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οποιος θέλει μπορεί να καταθέσει αποδείξεις που λαμβάνει αγοράζοντας διάφορα είδη. Οι αποδείξεις θα μπαίνουν σε μια κληρωτίδα και κάθε εβδομάδα (ή μήνα, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη) θα κληρώνεται και ένα αυτοκίνητο: «Καλύτερα να τα δώσω στους πολίτες παρά να σκουριάζουν στον ΟΔΔΥ» είπε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Το θέμα όμως είναι: Θα έχει αυτός που θα του πέσει ο κλήρος μια Φεράρι ή μια Πόρσε την οικονομική δυνατότητα να τη συντηρεί; Θα κάνει μαζί και τον υπολογισμό πόσο θα του στοιχίσει η φορολογία ή τα τέλη κυκλοφορίας ή ακόμη και τα τεκμήρια;
Μαχαίρι στις εκδρομές


Εκείνο ίσως που πιθανόν να πονέσει τους μαθητές είναι ότι μπαίνει, όπως έμαθα, μαχαίρι στις σχολικές εκδρομές. Από τις πέντε που απολαμβάνουν σήμερα, μένουν τρεις. Και να ‘ταν μόνο αυτό; Υπάρχει εισήγηση στο υπουργείο Παιδείας –και εξετάζεται σας πληροφορώ με πολλή σοβαρότητα –να περιοριστούν και οι περίφημες πενθήμερες εκδρομές. Από πέντε ημέρες να γίνουν τρεις (σε πρώτη φάση). Δεν γνωρίζω ακόμη τις αντιδράσεις, αλλά υπάρχουν και άλλες περικοπές –αυτή τη φορά σε αργίες. Κόβεται η αργία του Αϊ-Γιαννιού (7 Ιανουαρίου) και σκέφτηκαν να κόψουν και την εορτή των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου). Ελα όμως που κάποιος τούς είπε ότι η γιορτή αυτή είναι πνευματική και άλλαξαν άρδην τα σχέδια… Ετσι αποφασίστηκε να παραμείνει αργία αλλά να εορτάζεται εντός του σχολείου. Δηλαδή, όπως μου έλεγε ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, αντί να τους αφήνουμε τους μαθητές έξω εκείνη την ημέρα «και να πηγαίνουν στα μπιλιάρδα, θα τους ζητούμε να έρχονται στο σχολείο και να τους διδάσκουμε πνευματικά θέματα». Κάτι είναι και αυτό.
Ενα Βαρούλκο στο λιμάνι


Ενα όνομα με «βαριά» ιστορία κατεβαίνει προσεχώς στον Πειραιά για να του «αλλάξει την καθημερινότητα». Τίποτε δεν θα είναι ίδιο για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και υποψιάζομαι ότι πρόκειται για συνδυασμό που θα συγκεντρώσει το 100% των «παιδιών του Πειραιά», ενώ πολλοί κάτοικοι της Αττικής ευχαρίστως θα μεταδημότευαν για να του εκφράσουν την εμπιστοσύνη τους. Οχι, μην πάει ο νους σας αμέσως στην πολιτική. Μιλάμε για έναν συνδυασμό γεύσεων, αρωμάτων, αισθημάτων και εξαιρετικών πρώτων υλών. Ο λόγος για τον σπουδαίο σεφ Λευτέρη Λαζάρου που μαθαίνω ότι γυρίζει στο… σπίτι του. Από την Πειραιώς επιστρέφει στον Πειραιά. Εκεί που έκανε τα πρώτα του βήματα και άνοιγε πανιά για να κατακτήσει τον κόσμο της μαγειρικής. Το Βαρούλκο του, αφού ταξίδεψε για χρόνια μυώντας τους «επιβάτες» του σε γαστριμαργικές απολαύσεις, «δένει» στο Μικρολίμανο.
Οχι άλλον Μαυρογιαλούρο
«O Μαυρογιαλούρος του σινεμά παραιτήθηκε όταν είδε τι γίνεται με τα ρουσφέτια του. Ο κ. Σαμαράς όμως παριστάνει τον συνεπή, τον συμπαγή και τον τιμητή». Είναι ένα απόσπασμα από την πρόσφατη ομιλία του κ. Αλ. Τσίπρα στη Χαλκίδα το απόγευμα της προηγούμενης Πέμπτης.
«Ο Μαυρογιαλούρος, στην γνωστή ταινία, στο τέλος παραιτήθηκε. Είχε την τσίπα να παραιτηθεί».
nnn
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά όμοιο απόσπασμα από συνέντευξη της κυρίας Ρένας Δούρου, υποψήφιας περιφερειάρχου Αττικής, σε περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι την ίδια ημέρα. Ο δικός της Μαυρογιαλούρος είναι βέβαια ο κ. Ι. Σγουρός. Σε αυτόν συνεχώς αναφέρεται. Απ’ ό,τι φαίνεται, το γούστο και οι σημειολογικές αναφορές της με εκείνες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν, όμως κάποιος επικοινωνιολόγος θα πρέπει να συμβουλέψει και τους δύο να μην επανέλθουν σε τόσο προβλέψιμα κλισέ. Ή να μην τους δίνει να λένε τις ίδιες ατάκες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ