Η είσοδος στη Μεγάλη Εβδομάδα κυριαρχήθηκε από κάθε είδους πολεμικές επιχειρήσεις. Τη βόμβα των αριστερών τρομοκρατών στην οδό Αμερικής, τις λυσσαλέες απειλές της Χρυσής Αυγής για κρεμάλες, την έναρξη εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία με επικίνδυνες συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και για εμάς, τη λυσσαλέα αντικυβερνητική έκρηξη του κ. Τσίπρα, κι ας τον θεωρεί σκυλάκι του καναπέ ο σύντροφος Κουτσούμπας. Μαζί ο θρήνος για τη Σταύρωση του Χριστού. Ομως ισχυρό αντίβαρο η Ανάσταση του Κυρίου, για να ενισχύσει την ελπίδα ότι μπαίνει σε φάση Ανάστασης και η δεινοπαθούσα Ελλάδα από τη δεινή οικονομική κρίση στην οποία την έριξαν οι απερίσκεπτοι πολιτικοί της. Το αναστάσιμο μήνυμα ακούστηκε έντονα από την περασμένη εβδομάδα με τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, οι οποίες είχαν σταματήσει να τη δανείζουν, καθώς είχε περιέλθει στην ουσιαστική πτώχευση. Αυτό απλά σημαίνει ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα έκρινε τώρα ότι μπορεί και πάλι να δανείζει τα κεφάλαιά του στην Ελλάδα ακινδύνως, γι’ αυτό και με επιτόκιο σχετικά χαμηλό (κάτω από 5%), όταν μάλιστα πριν δεν τη δάνειζε και είχε χάσει πολλά δισεκατομμύρια από το κούρεμα των δανείων του.
Αυτό είναι το πρώτο αναστάσιμο μήνυμα με διεθνή ευμενή αντίκτυπο. Προέκυψε από τη μοναδική παγκοσμίως τόσο σύντομη επάνοδο από τα τεράστια ελλείμματα του Ελληνικού Δημοσίου στο περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα. Από την εξισορρόπηση των εξωτερικών μας πληρωμών (διευκολύνονται έτσι οι εισαγωγές χωρίς δανεισμό). Την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ιδιωτικό κεφάλαιο και όχι από το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν πια και αυτές να δανείζονται από τη διεθνή αγορά και να δανείζουν και πάλι τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αλλά και οι τελευταίες θα μπορούν πια να ξαναδανείζονται απευθείας από το εξωτερικό χάρη στην ανακτηθείσα αξιοπιστία του ελληνικού κράτους. Εξερχόμαστε κάπως και από την καταστροφική ύφεση που προκάλεσε κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων και δραματική αύξηση της ανεργίας στο 28%. Το αποδεικνύει η μείωση της ανεργίας κατά 1%. Δηλαδή 50.000 συμπατριώτες μας βρήκαν ή ξαναβρήκαν δουλειά.
Ολα τα προαναφερθέντα σημαίνουν ότι μπορεί έτσι να επανέλθουν βαθμιαία οι άλλοτε υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης με νέες παραγωγικές επενδύσεις του ξένου κεφαλαίου, που είναι η μόνη διέξοδος για να ξαναμπούμε στην κανονικότητα, εφόσον όμως συνεχιστούν οι νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ θα έπρεπε να αισθάνεται ικανοποιημένη που ερχόμενη στην εξουσία δεν θα παραλάβει χάος, καταγγέλλει ως ασύμφορο τον δανεισμό από τις αγορές. Προτιμά, λέει, τα φθηνότερα κρατικά δάνεια που μας διασφαλίζουν τα μνημόνια! Αυτά δηλαδή που ταυτόχρονα θα καταργήσει! Το πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη. Ισως επειδή απομακρύνεται από την κατάκτηση της εξουσίας, όπως δείχνουν κάποιες δημοσκοπήσεις. Πάντως το πολιτικό ατύχημα δεν αποκλείστηκε. Οι αγώνες πεζοδρομίου ακροδεξιών και ακροαριστερών, οι βόμβες μολότοφ και οι Μαζιώτηδες και Ξηροί είναι εδώ. Και χωρίς μνημόνια ο πειρασμός επανόδου στις παλαιοκομματικές συνήθειες παραμένει απειλητικός και οι πολλοί αναπολούν αφελώς την εκλιπούσα εποχή της αστακομακαρονάδας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ