Πρωτοβουλίες
  • Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για την ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν την ευρωζώνη αναμένεται να αναλάβει το επόμενο χρονικό διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός και κεντρικός τραπεζίτης κ. Λουκάς Παπαδήμος.
  • Οπως πληροφορείται η στήλη, ο καθηγητής κ. Παπαδήμος βρίσκεται το διάστημα αυτό στις ΗΠΑ για τις υποχρεώσεις του στο πανεπιστήμιο που διδάσκει και εκεί θα περάσει τις γιορτές του Πάσχα.
  • Στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στην Ολλανδία, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας για τη συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυσή της. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.
  • Στη συνέχεια ετοιμάζει δύο εκδηλώσεις για καίρια ευρωπαϊκά ζητήματα. Η μία αφορά την απασχόληση στην Ευρώπη και η άλλη την τραπεζική ένωση, τη νομισματική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη. Στις εκδηλώσεις, στις οποίες θα μιλήσει, αναμένεται να συμμετάσχουν διακεκριμένοι οικονομολόγοι, όπως ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, ακαδημαϊκοί, καθηγητές, πολιτικοί και άνθρωποι της αγοράς.

Η σύναξη…
  • Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στα εγκαίνια της Λέσχης Επιχειρηματικότητας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) –η οποία ονομάστηκε «Γιώργος Κασιμάτης» προς τιμήν του αποβιώσαντος προέδρου του ΕΒΕΠ –έγινε μια μίνι (σχεδόν) νεοδημοκρατική σύναξη.
  • Απώτερος στόχος ήταν η στήριξη του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου του επιμελητηρίου κ. Βασίλη Κορκίδη. Παρευρέθησαν λοιπόν τρεις υπουργοί, Ανάπτυξης, Παιδείας και Εργασίας, οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Γιάννης Βρούτσης αντιστοίχως.
  • Η εκπροσώπηση του συγκυβερνώντος ΠαΣοΚ ήταν ασθενική, περιοριζόταν απλώς στην παρουσία του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανου Κομνηνού και του υποψήφιου ευρωβουλευτή με την Ελιά κ. Γιώργου Βερνίκου.
…και οι εμφύλιοι
  • Παρών ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης κ. Γιάννης Μόραλης, αλλά απών ήταν ο νυν δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος. Παρών ήταν επίσης και ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρής Δρίτσας.
  • Οι τρεις υπουργοί φρόντισαν να επισημάνουν σε όλους τους τόνους τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας. Το «εύκρατο» κλίμα χάλασε προς στιγμήν ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος επανέλαβε για μία ακόμη φορά τον πόνο του για την επαναφορά της υποχρεωτικής συνδρομής στα επιμελητήρια.
  • Μάλιστα, φρόντισε να διαχωρίσει τους παριστάμενους υπουργούς κ.κ. Αρβανιτόπουλο και Βρούτση, που τους χαρακτήρισε υποστηρικτές του επιμελητηριακού θεσμού, από τον κ. Χατζηδάκη, από τον οποίο απλώς ζήτησε να ενσωματωθεί σχετική τροπολογία για την επαναφορά της συνδρομής στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή.
  • Οι μικροί «εμφύλιοι» δεν έχουν τέλος…

Η ζούγκλα…
  • Η ζούγκλα στην αγορά εργασίας και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες λόγω της οικονομικής κρίσης και της πρωτοφανούς ανεργίας είναι καθημερινό φαινόμενο στη χώρα.
  • Πριν από μερικές εβδομάδες γράφαμε για τις απίστευτες υπερβολές και πιέσεις που αντιμετωπίζουν όσοι αναζητούν εργασία, όπως η αγγελία ξενοδοχείου που ζητούσε καμαριέρα, η οποία θα πληρώνεται με την παροχή φαγητού και στέγης, επιχειρήσεις που θα πληρώνουν εάν και εφόσον έχουν τον ανάλογο τζίρο ή αεροπορική εταιρεία που θα εκπαίδευε τους υποψηφίους για πρόσληψη έναντι αμοιβής 4.000 ευρώ, χωρίς τελικώς να είναι βέβαιο ότι θα προσληφθούν…

…και οι προσφορές
  • Ωστόσο ο κατάλογος δεν σταματάει εδώ. Τα τελευταία κρούσματα που καταγγέλλει η ΓΣΕΕ αφορούν μεγάλη αλυσίδα εμπορίου ηλεκτρονικών ειδώνη οποία ζήτησε από τους εργαζομένους να «συμμετέχουν στην οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας» και να προσφέρουν ο καθένας «τις καθαρές αποδοχές ενός μηνός».
  • Αλλη μεγάλη αλυσίδα επισιτιστικών καταστημάτων καφέζητεί από τους εργαζομένους της να συνομολογήσουν ότι δεσμεύονται πως εφόσον λυθεί η σύμβασή τους, δεν θα απασχοληθούν –για έναν χρόνο –οι ίδιοι και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού (!) σε οποιαδήποτε επισιτιστική επιχείρηση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ