Η κυρία Γεωργία Μαρτίνου, βουλευτής στην Περιφέρεια Αττικής, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, είναι ένα ήσυχο κορίτσι, αποφεύγει τη δημοσιότητα, τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις. Πιστή πάντοτε στην κυβερνητική γραμμή, δεν είχε προκαλέσει ποτέ προβλήματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Φανταστείτε τώρα την έκπληξη των γαλάζιων στελεχών όταν ξαφνικά, στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, τη βλέπουν να βάζει τα δύο δάχτυλά της στο στόμα και να σφυρίζει… κλέφτικα! Και τα κατάφερε μια χαρά, αφού το δυνατό σφύριγμά της, που ήταν σφύριγμα επιδοκιμασίας, ακούστηκε σε όλη την αίθουσα και κούφανε τα αφτιά των δύο άλλων βουλευτών που κάθονταν δίπλα της.
nnn
Η κυρία Μαρτίνου δεν σφύριξε έτσι για να κάνει διακριτή την εμφάνισή της. Σφύριξε από ενθουσιασμό όταν ανακοινώθηκε το όνομα της προσωπικής της φίλης κυρίας Χριστίνας Χαλικοπούλου, κόρης, όπως την ονομάζουν, του βασιλιά των Τσιγγάνων και δικηγόρου. Η δεύτερη φορά που σφύριξε ήταν όταν ακούστηκε το όνομα του κ. Θ. Ζαγοράκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Εβαλε και πάλι τα δύο δάχτυλα στο στόμα της και σφύριξε για τελευταία φορά στο άκουσμα του ονόματος του κ. Ν. Πέππα, παραολυμπιονίκη. Τους τρέλανε όλους και κυρίως τους… διπλανούς της.
nnn
Πάντως η ατμόσφαιρα στην κεντρική αίθουσα του Κάραβελ, όπου έγινε από τον Πρωθυπουργό η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου, έμοιαζε περισσότερο με απονομή πτυχίων τελειοφοίτων παρά με πολιτική συγκέντρωση. Οι βουλευτές κάθησαν στα δεξιά, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές στα αριστερά. Κάποια στιγμή προκλήθηκε σύγχυση όταν η κυρία Κατερίνα Παπακώστα, που είχε αρνηθεί να είναι υποψήφια, κάθησε στη μεριά των υποψηφίων, αλλά γρήγορα διευκρινίστηκε ότι δεν βρήκε άδεια καρέκλα και κάθησε εκεί (όπου ήταν και τα περισσότερα φλας των φωτογράφων). Η σεμνή τελετή καθυστέρησε περίπου μισή ώρα και μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού μία γυναίκα στέλεχος της ΝΔ άρχισε να αναγγέλλει τα ονόματα. Τα περισσότερα χειροκροτήματα (που οι περισσότεροι τα εξέλαβαν ως… βαρόμετρο) τα απέσπασαν ο κ. Ζαγοράκης, ο παραολυμπιονίκης κ. Πέππας και ο συνθέτης κ. Στ. Ξαρχάκος. Οι έξι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο ευρωψηφοδέλτιο, εάν εξαιρέσει κανείς τον κ. Αμυρά, χειροκροτήθηκαν μεν αλλά χωρίς… θέρμη.
nnn
Ο κ. Σαμαράς μετά φωτογραφήθηκε με τους υποψηφίους, αγκάλιασε την κυρία Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου, της οποία ευχήθηκε καλή επιτυχία, αγκάλιασε επίσης τη δικηγόρο κυρία Ζωή Ράπτη και είχε θερμές συνομιλίες τόσο με τον καθηγητή καρδιολογίας κ. Στεφανάδη όσο και με τον κ. Ξαρχάκο καθώς και με τις κυρίες Ελίζα Βόζεμπεργκ και Νίκη Τζαβέλλα (αν και ένα τηλεοπτικό πλάνο τη συνέλαβε την ώρα που μιλούσε ο Πρωθυπουργός να στέλνει μηνύματα από το κινητό της). Στην τελετή παρέστησαν 41 από τους 42 υποψηφίους. Απουσίαζε ο κ. Ιλιάς Καράνταη, υπάλληλος ΚΕΠ Ξάνθης.


Ασ’ το, αδελφέ

Ο κ. Κυρ. Βελόπουλος είχε μια συνάντηση (στο Μέγαρο Μαξίμου) με τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μπούρα μία μόλις ημέρα πριν από την ανακοίνωση των γαλάζιων υποψηφίων για το ευρωψηφοδέλτιο. Ιδού πώς περιγράφει ο ίδιος τη συνάντηση αυτή, τη στιγμή που ήταν σίγουρο ότι θα συμπεριληφθεί στη λίστα: «Με κάλεσε ο Μπούρας και πήγα στο γραφείο του. Μου είπε αμέσως ότι πρέπει από τώρα και στο εξής να κατεβάσω τους τόνους σε διάφορα θέματα, που αφορούν κυρίως τα εθνικά, την ΑΟΖ, τα πετρέλαια κ.τ.λ. Του είπα ότι είχα συνάντηση και με τον «μεγάλο» και δεν μου είπε κάτι τέτοιο. Ο κ. Μπούρας όμως επέμεινε λέγοντάς μου να το σκεφτώ και να του απαντήσω την επομένη. Και εγώ του είπα: «Τι να σκεφτώ; Ασ’ το καλύτερα, αδελφέ» και έφυγα». Σας τα μετέφερα ακριβώς όπως τα είπε.


Γαλάζια μπερδέματα

Πολιτικά όνειρα και «βολέματα» στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Ο ένας εκ των δύο γενικών γραμματέων, ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, εκτίθεται στην πολιτική σκηνή ως υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με τη στήριξη της Συγγρού. Στο πόδι του, καθώς του έχει εκχωρήσει άτυπα τις σχετικές αρμοδιότητες, είναι ο ΓΓ Μέσων Ενημέρωσης κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, λέκτορας Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία επί γαλάζιας διακυβέρνησης, ο οποίος έχει επίσης βλέψεις πολιτικές.
nnn
Εξω από το γραφείο του θεολόγου Γενικού ξεροσταλιάζει «αόρατος» μέχρι προσφάτως υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας, επιχειρώντας να τον «εξυπηρετήσει» μέσω φυλλάδας που κυκλοφορεί σε δήμο της Δυτικής Αττικής. Και ετοιμάζει πυρετωδώς, όπως διατυμπανίζει μάλιστα στους διαδρόμους της υπηρεσίας, τις βαλίτσες του για την πρωτεύουσα βαλκανικού κράτους. Οπως λέγεται πάντως, ειδικές γνώσεις για το πόστο δεν έχει, ούτε το αντικείμενο γνωρίζει. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο εν λόγω υπάλληλος έχει ανοίξει επίσης τις πόρτες της βίλας του στην Τήνο, προσφέροντας φιλοξενία στο νησί της Μεγαλόχαρης τις άγιες μέρες του Πάσχα.

***
Τριάντα χρόνια φίλοι λέει ότι είναι ο κ. Β. Πολύδωρας με τον λαϊκό τραγουδιστή κ. Μάκη Χριστοδουλόπουλο. Τον φώναξε στο σπίτι του και του πρότεινε να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής: «Είμαι στη διάθεσή σου, αδελφέ, ό,τι νομίζεις» του είπε και μετά ο Βύρωνας του ζήτησε να κάνει και μία προεκλογική… συναυλία με πρώτο το τραγούδι «προσκλητήριο».

***

Ντιμπέιτ πολιτικών αρχηγών εν όψει των ευρωεκλογών ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ζήτησε ραδιοφωνικώς (από το Βήμα FM) μέσω του διευθυντή του γραφείου του κ. Αλ. Τσίπρα κ. Ν. Παππά. Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης; Ούτε που ασχολήθηκε με το θέμα και δεν νομίζω ότι θα ασχοληθεί τουλάχιστον έως το Πάσχα.

HeliosPlus