Αυτό θα πει ταχύτητα. Συσκέφτηκαν στο Μαξίμου τη Μ. Δευτέρα, υλοποιούν τη Μ. Πέμπτη. Θα λύσουν το πρόβλημα με τους άστεγους. Θα φιλοξενηθούν σε Κοινωνική Πολυκατοικία 72 άστεγοι που έχουν παιδιά. Άμεσα, δηλαδή μεθαύριο. Επιπλέον σε ενάμιση μήνα θα λειτουργήσει στην πλατεία Βάθης το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Αστέγων, όπου θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, κοινωνική και ιατρική βοήθεια. Χωρούν 80 άστεγοι οι οποίοι θα απολαμβάνουν τις παροχές για 20 ημέρες.
Έχουμε λοιπόν μια πονόψυχη κυβέρνηση και έναν αποτελεσματικό πρωθυπουργό_ ή μήπως όχι; Να πούμε τις λεπτομέρειες. Τόσο η Κοινωνική Πολυκατοικία όσο και το Κέντρο Βοήθειας είναι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Εντάσσονται σε δράσεις φιλανθρωπίας και όχι σε δομές πρόνοιας. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε έναν κατάλογο με τις καλές πράξεις ιδιωτών και τις παρουσίασε ως δικές του. Πλαγίως το ομολόγησε ο άνθρωπος: «συντονιζόμαστε και συνεργαζόμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία». Η συμβολή του: «ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, Φ.Π.Α. κ.τ.λ.»
Στο πακέτο μέτρων για τους άστεγους εντάσσονται και ιδέες της κυβέρνησης όπως η αξιοποίηση διαμερισμάτων που ανήκουν στο κράτος. Με τη βοήθεια του πρωτογενούς πλεονάσματος θα ανοίξουν 35 σπίτια για να ανακουφιστούν άνθρωποι που ζουν στο δρόμο. Δίδονται και υποσχέσεις για το απώτερο μέλλον, σε άλλες πόλεις. Θα δημιουργηθούν Κέντρα Βοήθειας σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα.
Η αρνητική κριτική σε τέτοιες πρωτοβουλίες θα ήταν ένδειξη προκατάληψης και μνησικακίας εάν δεν υπήρχε μια διαδικαστική λεπτομέρεια που προδίδει τον προεκλογικό χαρακτήρα των εξαγγελιών. Ο Αντώνης Σαμαράς συσκέφτηκε στο Μαξίμου με στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται αποκλειστικά από τη Νέα Δημοκρατία. Άφησε απέξω τους συνεργάτες του ΠαΣοΚ, παρά το γεγονός ότι εκείνοι πίεζαν για την ανακούφιση των αστέγων. Το όλο πρόγραμμα, αυτό που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς ως δικό του, το είχε ετοιμάσει ο πασόκος υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος δεν εκλήθη στο Μαξίμου.
Είναι περισσότερο από προφανές ότι ο Αντώνης Σαμαράς διακινεί ευαισθησία για να κερδίσει εντυπώσεις. Το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι να μην μείνει στη μέση όλη η ιστορία. Να δοθούν τα 20 εκατομμύρια για τους άστεγους, να συνεχιστεί ο συντονισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να υπάρξει επανένταξη για τους παρίες της ιστορικής συγκυρίας. Κι αν ο Σαμαράς κερδίσει ψηφαλάκια από όλο αυτό, χαλάλι του.