Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, επιβεβαιώνουν ότι συνεχίζονται οι θετικές εξελίξεις στα δημόσια οικονομικά. Μετά από αρκετά χρόνια οι σπατάλες και το χάος του δημόσιου τομέα δείχνει να έχει μπει σε ένα δρόμο σταθερής εξυγίανσης. Εξέλιξη που αναγνωρίζουν πλέον και οι δανειστές- εταίροι μας, αλλά και οι αγορές χρήματος που επενδύουν πλέον σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

Ενώ όμως η κατάσταση στον δημόσιο τομέα βελτιώνεται, στον ιδιωτικό τομέα οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Παρά τις κάποιες ενδείξεις βελτίωσης του κλίματος,το ζωτικό πρόβλημα της χρηματοδότησης,παραμένει άλυτο. Βέβαια κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις βρίσκουν σιγά- σιγά γραμμές χρηματοδότησης με χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παραμένει ακόμα αποκομμένο από το τραπεζικό σύστημα.

Είναι ενδεικτικό της μεγάλης πίεσης που υφίστανται επιχειρήσεις αλλά και πολίτες, ότι οι οφειλές προς το δημόσιο συνεχίζουν να αυξάνονται σχεδόν κατά ένα δισ. το μήνα, ενώ αντίστοιχα και οι καταθέσεις μειώνονται. Παράλληλα και οι εξαγωγές φαίνεται να βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής, καθώς μετά από μετά από μια ανοδική πορεία, δείχνει να έχουν φτάσει στο όριο τους.
Η επικείμενη έξοδος στις αγορές δύο μεγάλων τραπεζών της Εθνικής και της Eurobank, που επωφελούνται του θετικού κλίματος που υπάρχει για την Ελλάδα, αν υλοποιηθεί θα είναι μια ανάσα που όμως δεν αρκεί για να αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα. Η υλοποίηση επίσης του κοινού ελληνογερμανικού ταμείου που κυοφορείται εδώ και καιρό, αν επιτέλους πραγματοποιηθεί θα δώσει μια ώθηση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Είναι φανερό όμως ότι χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που θα καθορίσει τους τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν, αλλά θα διασφαλίσει και τις πηγές χρηματοδότησης. Η συγκυρία, για πρώτη φορά είναι θετική και δεν πρέπει να χαθεί μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας. Έχουμε την ευκαιρία και τις δυνατότητες, όπως απέδειξαν στην κυρία Μέρκελ, νέοι και παλιότεροι επιχειρηματίες. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη.