Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές παρά τις άπειρες προβλέψεις ειδικών περί του αντιθέτου.
Και αυτό συνέβη επειδή απλούστατα εδώ συνετελέσθη η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και γιατί εδώ επιχειρήθηκε πρωτοφανής σε χώρα του δυτικού κόσμου αλλαγή οικονομικών δομών.
Οι αγορές δεν επιβράβευσαν την Ελλάδα για πολιτικούς λόγους, όπως ανοήτως ορισμένοι υποστηρίζουν, αλλά επειδή αντελήφθησαν ότι η ελληνική οικονομία είναι δημοσιονομικά προστατευμένη και γιατί κατέστη μια από τις πιο ανοιχτές και φιλελεύθερες της Ευρώπης.
Η Ελλάδα επιπλέον είναι χώρα δημοκρατική, διέπεται από ευρωπαϊκό δίκαιο και θεσμούς, διαθέτει ισχυρό νόμισμα, είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και οι πολιτικοί κίνδυνοι που μπορεί να αναδειχθούν είναι ελεγχόμενοι, παρά τις κατά καιρούς εκρήξεις του λαϊκισμού και τις βόμβες της ιδιότυπης και σχεδόν φολκλόρ τρομοκρατίας που τη χαρακτηρίζει.
Στοιχεία που εκτιμούν ήδη και οι πραγματικοί επενδυτές, οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι του εμπορίου και της μεταποίησης και γι’ αυτό ετοιμάζουν στην κυριολεξία απόβαση στο προσεχές διάστημα.
Ακόμη, η αυστηρή Μέρκελ ερχόμενη στην Αθήνα είχε μόνο καλά λόγια να πει και μάλιστα εξεπλάγη όταν έμαθε ότι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις προμηθεύουν με λογισμικό τη Siemens και ότι η ΒΜW χρησιμοποιεί στα καθίσματα των αυτοκινήτων της βαμβάκι που επεξεργάζεται η Επίλεκτος στα Φάρσαλα.
Κακά τα ψέματα, τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα της μεγάλης κρίσης συνέβησαν συγκλονιστικά πράγματα.
Το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικής μεταβολής που εφαρμόστηκε εδώ ήταν μοναδικό ως προς την ένταση και το βάθος του.
Προκάλεσε ζημιές, εισοδηματικές και άλλες απώλειες, αλλά έφερε μαζί του τον σπόρο της μεγάλης αλλαγής, της εκτεταμένης αναδιάρθρωσης και της μεταβολής των συνειδήσεων.
Η σημερινή ελληνική οικονομία δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του 2008.
Είναι μια άλλη οικονομία, ως προς τις δομές και τα ήθη της.
Από σπάταλη, κλειστή και τεμπέλικη, κατέστη λιτή, ανοιχτή, ευέλικτη, παραγωγική και συνάμα έγινε φθηνή, γεμάτη αξίες υποτιμημένες, που όμως ενσωματώνουν πλεονεκτήματα.
Με αποτέλεσμα αντί να απωθεί, να ελκύει με τις ευκαιρίες που δημιουργεί και με τις δυνατότητες που αναδεικνύει.
Στο προσεχές διάστημα θα επισυμβούν και άλλα ενδιαφέροντα και επιβεβαιωτικά της μεγάλης αλλαγής.
Στις 23 Απριλίου η Eurostat θα επιβεβαιώσει το ύψος και τη διατηρησιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το Eurogroup στις 5 Μαΐου θα ανοίξει τη συζήτηση για τη νέα ρύθμιση του χρέους, που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης παλαιότερων ομολόγων και μείωση των επιτοκίων τους, ώστε να ελεγχθεί το κόστος εξυπηρέτησης του υπέρογκου δημοσίου χρέους και να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά του.
Συνδυαζόμενα τα παραπάνω θα διαμορφώσουν νέο πολιτικό τοπίο. Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε περιβάλλον προσδοκιών και οικονομικής αναγέννησης και όχι σε κλίμα μιζέριας και ανείπωτης δυστυχίας, όπως υπέθεταν οι περισσότεροι.
Με άλλα λόγια, οι καιροί αλλάζουν και όλοι οφείλουν να προσαρμοσθούν. Οσοι δεν το κάνουν απλώς θα χάσουν και θα επιτίθενται στους άλλους, στα συμφέροντα και στο κακό το ριζικό τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ