Μεγάλη επιτυχία η έξοδος μας στις αγορές για το λόγο ότι η χώρα μπορεί να χρηματοδοτηθεί χωρίς κανείς να τις επιβάλει ρήτρες. Όταν χρειαζόμαστε χρήματα θα έχουμε για να στηρίζουμε την οικονομία μας και μάλιστα, με πολύ καλές ρήτρες.

Εδώ όμως τίθεται πλέον ένα σοβαρό θέμα που έχει να κάνει με την δανειοληπτική πολιτική της χώρας. Επειδή, βγήκαμε στις αγορές δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος και να καλομάθουμε, όπως πριν το 2010, γιατί δεν απομακρυνθήκαμε πολύ από το Καστελόριζο…

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί και να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο, κάτι το οποίο θα γίνει αποδεκτό και στην επόμενη Σύνοδο τουEurogroup, που θα αφορά αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και το μέλλον της Ευρωζώνης.

Γιατί όσο θετική και αν είναι η εξέλιξη της επανένταξης της χώρας στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι, αυτό που θα παίξει ρόλο είναι η σταθεροποίηση του χρέους και σταδιακή ελάφρυνσή του, με όρους αρμονικούς ως προς την επαναφορά της Ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα γίνει εάν έχουμε σταθερή ανοδική πορεία στην αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για τα επόμενα 5 χρόνια με 5 μονάδες ανά έτος.

Το στοίχημα αυτό μπορεί να το πετύχει η κυβέρνηση με τρεις απλούς τρόπους, με τρείς «εξόδους» που θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο της επιχειρηματικής δράσης και της οικονομικής ζωής. Ρευστότητα στην αγορά που θα επιτευχθεί με γενναία μείωση της φορολογίας σε όλα τα επίπεδα, κάτι που θα οδηγήσει στην τόνωση. Η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο δεν μπορεί να ταλανίζεται από αισχρή φορολογική πολιτική. Τέλος στη γραφειοκρατία με ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και γενικότερα της δραστηριότητας με απλές και σύγχρονες διαδικασίες, ειδικά στον πρωτογενή και μεταποιητικό τομέα της οικονομίας.
Στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να αλλάξει την αρνητική ψυχολογία των Ελλήνων που παρέμεινε ως απομεινάρι της κρίσης. Χρειάζεται ελπίδα και αισιοδοξία, που όποιος από τους ηγέτες καταφέρει να δώσει στον κόσμο, αυτός θα είναι που θα κερδίσει και τις Ευρωεκλογές που έρχονται.

Γιατί μπορεί ο κ. Σαμαράς να βρίσκεται στην κυβέρνηση, αλλά ο κ. Τσίπρας πρέπει να μιλήσει με ελπιδοφόρο λόγο για την πορεία της χώρας. Η επίτευξη του στόχου για την έξοδο στις αγορές είναι ένα κομμάτι που αφορά τον κόσμο, γιατί πολύ απλά αυτός θυσιάστηκε για να μπορέσει η χώρα να βγει και πάλι στην επιφάνεια.

Από εδώ και πέρα τα δύσκολα είναι για τους κυβερνώντες που πρέπει να αποδείξουν ότι θα κερδίσουν το στοίχημα όχι μόνο της επαναφοράς της χώρας, αλλά της τροχιοδρόμησης σε μια νέα πορεία διαφορετική από αυτή που μας οδήγησε στην καταστροφή.