Απόρρητα και με τον νόμο θα είναι εφεξής τα προσωπικά ταξίδια των βουλευτών, σύμφωνα με ειδικό άρθρο που ενσωματώθηκε την τελευταία στιγμή στον υπό διαμόρφωση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κανένας βουλευτής δεν θα είναι υποχρεωμένος, αν ψηφιστεί τελικά αυτό το άρθρο, να δηλώσει ή να κοινοποιήσει προσωπικό του ταξίδι ούτε πώς πήγε και πόσο στοίχισε ούτε με ποια ή με ποιον πήγε. Ολα αυτά θεωρούνται από τη Βουλή των Ελλήνων «απόρρητα προσωπικά δεδομένα». Η Επιτροπή Δεοντολογίας που συνεδρίασε υπό τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη πρότεινε στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ο Κώδικας Δεοντολογίας να ενσωματωθεί στον Κανονισμό της Βουλής.
nnn
Αλλά τα προσωπικά ταξίδια των βουλευτών δεν θα είναι τα μοναδικά απόρρητα του Κοινοβουλίου. Και τούτο επειδή οι βουλευτές δεν θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να δηλώνουν τις… εξωκοινοβουλευτικές δραστηριότητές τους. Οχι βεβαίως τις οικονομικές, τις οποίες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν, αλλά όποιες άλλες δραστηριότητες μπορεί να έχουν. Ποιες είναι αυτές; Δεν έχουν ακόμη καθοριστεί επακριβώς. Θέλετε κι άλλα… απόρρητα των βουλευτών; Δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν τα δώρα που λαμβάνουν αξίας κάτω από 700 ευρώ. Το σχετικό άρθρο λέει ότι δεν θα δηλώνονται δώρα που λαμβάνουν αυτοί (ή ακόμη και μέλη της οικογένειάς τους) η αξία των οποίων είναι το 1% της τρέχουσας βουλευτικής αποζημίωσης, δηλαδή περίπου 700 ευρώ. Ούτε βεβαίως θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν την έκπτωση που πιθανόν να έχουν (επειδή είναι βουλευτές) από διάφορες αγορές.
nnn
Τώρα, θα πείτε, για καλό έρχεται αυτός ο Κώδικας; Η κυρία Μαρία Ρεπούση της ΔΗΜΑΡ, η οποία είναι και εισηγήτρια, λέει ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι απαραίτητος, ισχύει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το καινούργιο είναι ότι αντιμετωπίζει τη σύγκρουση οικονομικών συμφερόντων των βουλευτών. Δηλαδή, θα πρέπει εκ των προτέρων να δηλώνεται αν ένας βουλευτής είναι π.χ. και μέτοχος μιας εταιρείας ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κώλυμα όταν ψηφίζει νόμους ή τροπολογίες που θα αφορούν άμεσα ή έμμεσα την εταιρεία αυτή. Προβλέπει ακόμη την αξιοπρεπή συμπεριφορά των βουλευτών και εκτός Κοινοβουλίου και βάζει φραγμό στις πληροφορίες που μπορεί να δώσει ένας βουλευτής στα ΜΜΕ: θα δίνει πληροφορίες μόνο για το καλό της χώρας και όχι για την προβολή του βουλευτή!
Μπουτάρης: «Τι θα ‘λεγα εγώ στη Μέρκελ»

Ισως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρης να είναι από τους λίγους πολιτικούς που δεν θα ήθελαν να συναντήσουν την κυρία Ανγκελα Μέρκελ: «Γιατί να τη δω; Τι σχέση έχει η Μέρκελ με τον Δήμο Θεσσαλονίκης; Εγώ συνεργάζομαι με την Ελληνογερμανική Συνεργασία και τα πάμε μια χαρά». Δεν θέλει να τη συναντήσει, αλλά αν τη συναντούσε τότε θα της έλεγε: «Κυρία καγκελάριε, μια και το δημοσιονομικό φαίνεται ότι βρήκε τον δρόμο του, δεν κάνετε κάτι επιτέλους, κανένα προγραμματάκι, για να βγούμε και στην ανάπτυξη; Καιρός είναι, δεν νομίζετε; Γιατί μπορεί η χώρα να βγήκε στις αγορές, αλλά η αγορά της Θεσσαλονίκης βογκά από ασφυξία».
nnn
Αντί της κυρίας Μέρκελ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης προτίμησε να δει την κυρία Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, υποψήφια ευρωβουλευτή με την Ελιά. Γνωρίζονται από παλιά, την αγκάλιασε, τη φίλησε, της έκανε το γνωστό κομπλιμέντο «εσύ, αντί να μεγαλώνεις, μικραίνεις, πώς τα καταφέρνεις;» και της υποσχέθηκε στήριξη. Και κάτι ακόμη: της είπε ότι εφέτος θα ψήσει στην αυλή του αρνί και κοκορέτσι, γιατί θέλει να χαλαρώσει, επειδή αισθάνεται πολύ κουρασμένος. Η κυρία Αλ Σάλεχ τα έβαλε με τον «Σταύρο» του «Ποταμιού». Και ξέρετε γιατί; Επειδή σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε ότι στην Ελιά δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι, ότι η Ελιά είναι το παλιό και ότι «εμείς είμαστε το καινούργιο». Η απάντησή της; «Ρε Σταύρο, γνωριζόμαστε τόσα χρόνια και εγώ είμαι το παλιό και εσύ το καινούργιο; Γίνεται αυτό;».


Ο Τσίπρας και ο Μέσι

Κάπου διάβασα ότι ένας βέλγος δημοσιογράφος ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα αν παρακολούθησε το ντιμπέιτ των συνυποψηφίων του κ.κ. Σουλτς και Γιούνκερ. Ο κ. Τσίπρας με το γνωστό χαμογελαστό ύφος του απάντησε ότι προτίμησε να παρακολουθήσει το ματς Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα! Ο Βέλγος προφανώς αιφνιδιάστηκε, γιατί τέτοια πολιτικά ήθη μάλλον δεν παρατηρούνται συχνά στην πατρίδα του και τον ρώτησε γιατί. Ο κ. Τσίπρας, χαλαρός και πάντοτε μειδιών, του απάντησε: «Αυτή η αναμέτρηση είχε πραγματικό ενδιαφέρον, το ματς Σουλτς – Γιούνκερ δεν ήταν ενδιαφέρον». Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που παρακολούθησε μάλλον θα απογοήτευσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως να ήταν προτιμότερο να έβλεπε την αναμέτρηση των συνυποψηφίων του (κάτι θα μάθαινε από εκεί ώστε να απαντήσει), αφού η Μπαρτσελόνα έχασε και ο Μέσι, του οποίου δηλώνει οπαδός, δεν φάνηκε στο γήπεδο.


Χρυσαυγίτικες μπίζνες

Την ίδια ώρα που ο υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου κατέθετε στη Βουλή τιμολόγια αξίας περίπου 25.000 ευρώ των Γιατρών του Κόσμου για προμήθεια σαμπουάν, αφρόλουτρων, σαπουνιών από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Παναγιώταρο, μια ομάδα χρυσαυγιτών επιχειρούσε να παρεμποδίσει την προσπάθεια των Γιατρών του Κόσμου να παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε μετανάστες στο Πέραμα. Ο κ. Παναγιώταρος διατηρούσε επί χρόνια κατάστημα στον Κολωνό με την επωνυμία «Φάλαγγα» και πουλούσε τα πάντα. Ακόμη και καπελάκια στον… Βαβύλη.

HeliosPlus