Τα στοιχεία από τη βάση δεδομένων τόσο της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και του Δ.Ν.Τ. είναι εξαιρετικά κατατοπιστικά. Το 2007, προ κρίσεως εποχή, η Ελλάδα κατέγραψε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και πρωτογενές (προ τόκων) δημοσιονομικό έλλειμμα 2% (ως ποσοστό του ΑΕΠ).

Την ίδια στιγμή δανειζόταν σε χρονικό ορίζοντα 5-ετίας με 4,30% και χρονικό ορίζοντα 10-ετίας με 4,5% (ήτοι 20 τιμές βάσης ακριβότερα). Σήμερα, η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές δανεζόμενη σε χρονικό ορίζοντα 5-ετίας με πιθανό επιτόκιο κάτω του 5,3% την ίδια στιγμή κατά την οποία το 10-ετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 6,1% (ήτοι 80 τιμές βάσης ακριβότερα).

Εαν λάβουμε σοβαρά υπόψιν τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης την περίοδο 2015-2019. Το δε 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 4,25% του ΑΕΠ. Σημειώνουμε επίσης ότι, το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη (μετά την Ιταλία).
Μας συμφέρει λοιπόν ο 5-ετής δανεισμός αντί δανεισμού σε χρονικό ορίζοντα 10-ετίας; Μάλλον ναι για 3 λόγους:
1.Οι παραπάνω οικονομικές προβλέψεις (εως το 2019) δημιουργούν θετικό κλίμα για τη ζήτηση 5-ετών ομολόγων.
2.Η διαφορά στο κόστος δανεισμού για εμάς είναι επίσης συμφέρουσα: σήμερα (περίπου) 80 τιμές βάσης φθηνότερα (έναντι του 10-ετούς δανεισμού) σε σχέση με 20 τιμές βάσης το 2007. Αυτά στο βαθμό που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για επιτόκιο (στο 5-ετές ομόλογο) 5,3% ή χαμηλότερο.
3.Όσο λιγότερο μετατοπίζουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις στο απώτερο μέλλον (5 αντί για 10 χρόνια) τόσο συχνότερα θα πρέπει να ανανεώνουμε (να κάνουμε roll over) τις δανειακές μας υποχρεώσεις. Κάτι που βέβαια αυξάνει την «πίεση» να εφαρμόζουμε (συνεχώς και συνεπώς) συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Κανένας εφησυχασμός όμως. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μονοετές κόστος δανεισμού των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων υπερβαίνει το 7% (για δάνεια ύψους μέχρι και 250.000 Ευρώ). Το αντίστοιχο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη είναι περίπου 4,5%. Σύμφωνα δε με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων παρέμεινε (το Φεβρουάριο του 2014) στο -5,2% (όσο και τον Ιανουάριο του 2014). Όσο λοιπόν αργότερα «περάσει» η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας μας στο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων τόσο περισσότερο θα αναβάλλονται επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αποκλιμάκωση της ανεργίας. Στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων θα αξιολογηθεί λοιπόν το όποιο «success story».
* Ο Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool