Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου, μετά από τέσσερα χρόνια και νωρίτερα του αναμενομένου αποτελεί αντικειμενικά ένα σημαντικό σημείο καμπής για την πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση. Σηματοδοτεί την επανένταξη της Ελλάδας στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, από το οποίο ήταν αποκλεισμένη, ενώ ανοίγει παράλληλα το δρόμο για μια οριστική διευθέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας.
Προφανώς η έξοδος στις αγορές διευκολύνθηκε από τη διεθνή οικονομική συγκυρία. Όσα διαθέσιμα κεφάλαια κι αν υπάρχουν όμως αν δεν υπήρχε η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση , κανείς δεν επρόκειτο να αναλάβει το ρίσκο να επενδύσει τα χρήματα του στη χώρα μας.

Και βέβαια αν δεν υπήρχαν τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα, το πρωτογενές πλεόνασμα και η αναγνώριση της προόδου που έχει γίνει από την τρόικα και τους εταίρους μας, οποιαδήποτε απόπειρα εξόδου θα ήταν καταδικασμένη. Το γεγονός ότι προσφέρονται πολύ περισσότερα κεφάλαια, από όσα ζητούμε, είναι μια σαφέστατη ένδειξη ότι η Ελλάδα αρχίζει να ανακτά και πάλι τη χαμένη της εμπιστοσύνη.

Για αυτό είναι άδικη η ισοπεδωτική κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, που χάνει το δάσος και βλέπει μόνο το δέντρο. Κανείς διεθνής κερδοσκόπος, δεν θα ρίσκαρε τα χρήματα του για να διευκολύνει καιροσκοπικά και προπαγανδιστικά παιγνίδια της κυβέρνησης, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι με περισσή ευκολία.
Πολύ περισσότερο που μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, δεν διευκολύνει μόνο την κυβέρνηση, αλλά ανοίγει το δρόμο και στις τράπεζες και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε αρκετά φθηνότερο δανεισμό, από ότι γινόταν μέχρι σήμερα. Κεφάλαια που μπορούν να δώσουν την ανάσα που χρειάζεται σήμερα η οικονομία για να μπορέσει επιτέλους να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι αναμφισβήτητα θετικό. Αποκαθιστά τις κομμένες γέφυρες με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και οδηγεί στη σταδιακή απεξάρτηση της χώρας από τα επώδυνα μνημόνια και τις δεσμεύσεις των δανειστών μας. Ο δρόμος φυσικά για οριστική έξοδο από την κρίση είναι ακόμα μακρύς, αλλά το μεγάλο κέρδος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τής χώρας. Είναι ένα επίτευγμα, που οφείλεται στις θυσίες όλων μας και είναι τραγικό λάθος και να το υποτιμούμε και να το υποβαθμίζουμε.

ΤΟ ΒΗΜΑ