Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τοποθετούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τέταρτη θέση, μετά το ΚΚΕ, με ποσοστό 8%. Κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με 16,78%. Δεκαπέντε ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 όλες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν νίκη του ΠαΣοΚ με διαφορά έως 6%. Κέρδισε με διαφορά 10,45%. Σε τι οφείλονται αυτές οι εκτινάξεις; Πώς εξηγείται ένα επίμονο χαρακτηριστικό των εκλογών, που αιφνιδιάζει τους αναλυτές, αλλά σύντομα ξεχνιέται ως τις επόμενες εκλογές;
Ο καθημερινός συγχρωτισμός ωθεί τους πολιτικούς και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης να συναινούν σε εκτιμήσεις περί ήπιων μεταβολών της κοινής γνώμης. Η υπόλοιπη κοινωνία, όμως, διακρίνεται από υψηλή δυσανεξία προς το «κατεστημένο της ισχύος». Ιδίως η «σκοτεινή ύλη» της αδιευκρίνιστης ψήφου αγγίζει σήμερα σχεδόν το 40%. Οι «Πυθίες» προεξοφλούν ότι στις ευρωεκλογές θα συμπεριφερθεί «λογικά» (δηλαδή σύμφωνα με τη δική τους «κατεστημένη λογική»…). Ωστόσο, το ισχυρότερο χαρακτηριστικό των «αδιευκρίνιστων» ψηφοφόρων βρίσκεται εκτός της λογικής των «κατεστημένων» αξιωματούχων, αφού είναι η μόνιμη απόρριψη όλων των κομμάτων.
Οι «αδιευκρίνιστοι» είναι παιδιά της αμφιβολίας, που ζουν και εργάζονται δίπλα μας. Αθόρυβοι, επιφυλακτικοί, σχεδόν αόρατοι, τους υποτιμούμε γιατί δεν προκαλούν και δεν εκφράζονται. Νομίζουμε, λοιπόν, ότι είναι αμνοί που θα ακολουθήσουν την πεπατημένη, αλλά μέσα τους είναι για άλλα πράγματα αποφασισμένοι. Είναι μονίμως προσανατολισμένοι υπέρ της ταπείνωσης των ποιμένων. Το επιτυγχάνουν μέσα από την αποστασιοποιημένη και αθόρυβη υπερψήφιση των αντιπάλων που η εκάστοτε εξουσία απεικονίζει ως «επικίνδυνους». Για μία και μοναδική ημέρα οι αμνοί αποκτούν ισχύ μεγαλύτερη των ποιμένων και σπανίως χάνουν την ευκαιρία να την ασκήσουν. Γιατί μόνο έτσι θα υπομείνουν τα χρόνια της αδικίας, της αδυναμίας και της βεβαιότητας ότι για την εξουσία θα ξαναγίνουν αριθμοί αόρατοι και «αδιευκρίνιστοι»… Ως τις επόμενες εκλογές!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ